← Πίσω στα συμπτώματα

Πεπτικό έλκος

Πεπτικό έλκος

© Shutterstock

Πεπτικό έλκος είναι η βλάβη του ιστού του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου ή του δωδεκαδάκτυλου (του πρώτου μέρους του λεπτού εντέρου), η οποία προκαλείται από τα όξινα πεπτικά υγρά. Τα πεπτικά έλκη παρουσιάζονται με διαφορετική συχνότητα, σε συνάρτηση με το φύλο και την ηλικία. Το έλκος του δωδεκαδάκτυλου πλήττει συχνότερα τις ηλικίες από 20-50 ετών και κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό ενώ το έλκος του στομάχου πλήττει τις ηλικίες άνω των 50 ετών.

 

Οι πιο συχνές αιτίες που προκαλούν πεπτικό έλκος είναι η μόλυνση με το ελικοβακτήριο του πυλωρού (Helicobacter pylori) και η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη. Το άγχος και τα πικάντικα τρόφιμα δεν μπορούν να προκαλέσουν πεπτικό έλκος, ωστόσο μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του ασθενούς. 

 

Συμπτώματα

 

  • Πόνος στην ανώτερη κοιλιακή χώρα: Πρόκειται για το κυριότερο σύμπτωμα της πάθησης, το οποία είναι ενίοτε πολύ ισχυρό στην περιοχή μεταξύ του στέρνου και του ομφαλού.
  • Απώλεια όρεξης, φούσκωμα στην κοιλιά ή έντονο ρέψιμο
  • Δυσανεξία σε λιπαρά τρόφιμα
  • Αίσθημα καψίματος μετά από ένα γεύμα ή ακόμη και ελαφρύ σνακΚαούρα
  • Ναυτία
  • Απώλεια βάρους

 

Το πιο κοινό σύμπτωμα του πεπτικού έλκους είναι ο πόνος στο στομάχι σε συνδυασμό με έντονο αίσθημα καψίματος. Το οξύ του στομάχου κάνει τον πόνο χειρότερο, όπως και το άδειο στομάχι. Ο πόνος μπορεί συχνά να ανακουφιστεί με την κατανάλωση ορισμένων τροφών που ρυθμίζουν το οξύ του στομάχου ή με τη λήψη ενός φαρμάκου μείωσης του οξέος, αλλά στη συνέχεια μπορεί να επανέλθει. Ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος μεταξύ των γευμάτων και τη νύχτα. Πολλοί άνθρωποι με πεπτικό έλκος δεν έχουν καν συμπτώματα.

 

Λιγότερο συχνά, τα πεπτικά έλκη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές όπως:

 

  • Αιματέμεση – Εμετος με φρέσκο κόκκινο ή μαύρο αίμα
  • Σκούρο αίμα στα κόπρανα ή κόπρανα που έχουν μαύρο χρώμα
  • Προβλήματα στην αναπνοή
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

 

Επιπλοκές

 

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το πεπτικό έλκος μπορεί να οδηγήσει σε:

 

Εσωτερική αιμοραγία: Η αιμορραγία μπορεί να έχει τη μορφή αργής απώλειας αίματος που οδηγεί σε αναιμία ή σοβαρής απώλειας αίματος που μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία ή μετάγγιση αίματος. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει εμετό με αίμα ή μαύρα κόπρανα.

 

Διάτρηση στομάχου: Η διάτρηση στομάχου συμβαίνει όταν το έλκος προχωρά σε βάθος και καταστρέφει (διατρυπά) το τοίχωμα του στομάχου, με αποτέλεσμα η οπή που δημιουργείται να επιτρέπει την έξοδο των τροφών και των γαστρικών υγρών στην κοιλιακή κοιλότητα.

 

Παρεμπόδιση της τροφής: Τα έλκη ενδέχεται να εμποδίζουν την ομαλή διέλευση της τροφής μέσω του πεπτικού σωλήνα, κάτι που οδηγεί σε εμετούς και απώλεια βάρους.

 

Γαστρικός καρκίνος: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί από ελικοβακτηρίδιο έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ