← Πίσω στα συμπτώματα

Πολυκυστική νόσος των νεφρών

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μια κληρονομική πάθηση στην οποία οι νεφροί περιέχουν ομάδες στρογγυλών σάκων γεμάτων με υγρό (κύστεις). Η παρουσία αυτών προκαλεί τη διόγκωση των νεφρών και δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ

  • Stella

    Γεια σας, ο σύζυγός μου υποτίθεται ότι έχει πολυκυστική νόσο νεφρών. Η διάγνωση έγινε τυχαία όταν μπήκε στο νοσοκομείο τον Ιανουάριο του 2016 μετά από ένα τροχαίο που είχε ως αποτέλεσμα να πάθει ενδοκρανιακό αιμάτωμα. Η διάγνωση βασίστηκε σε μαγνητική και αξονική που έδειξε κύστεις και στα δύο νεφρά. Μερικές ημέρες μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο κι ενώ ήταν ακόμα σε καταστολή λόγω της Κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης επιμολύνθηκαν οι κύστεις από μικρόβιο και ενώ μέχρι τότε οι τιμές της ουρίας και της κρεατινίνης ήταν φυσιολογικές, ξαφνικά εκτοξεύτηκαν και χρειάστηκε να κάνει 4 φορές αιμοκάθαρση. Από τότε, η κατάσταση έχει μεταπέσει σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αλλά όχι τελικού σταδίου. Παλεύουμε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο στάδιο που είμαστε τώρα προσέχοντας πάρα πολύ τη διατροφή μας και παίρνοντας αυστηρά τη θεραπεία που μας έχουν συστήσει. Πλην όμως, ακόμα μέχρι σήμερα (Οκτώβριος του 2016) δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι πολυκυστική νόσος και όχι απλές πολλαπλές κύστεις χωρίς κληρονομική προέλευση. Έχουμε συμβουλευθεί τρεις γιατρούς από τους οποίους κανένας δεν μας προτείνει κάποια λύση για να αποφύγουμε μελλοντική αιμοκάθαρση. Κανένας από τους τρεις γιατρούς που είδαν τον ασθενή δεν επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση πολυκυστικής νόσου νεφρών αλλά δεν την αποκλείουν κι όλας. Όμως δεν υπάρχει κανένα μα κανένα ιστορικό στην στενή ή και ευρύτερη οικογένεια – ούτε σε ανιόντα συγγενή ούτε σε κατιόντα.
    Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσπαθεί ο άνθρωπος αυτός (45 ετών) να αποκαταστήσει το κινητικό πρόβλημα που του άφησε το αιμάτωμα και φυσικά να επανέλθει στη φυσιολογική ζωή σιγά – σιγά. Όμως, η προοπτική ότι παρόλη την αποκατάσταση της κίνησης, μπορεί να χρειαστεί να μπει στην αιμοκάθαρση κάποια στιγμή, τον απογοητεύει. Είναι δυνατόν το 2016 να μην υπάρχουν τρόποι να αποφύγει κανείς αυτή την κατάσταση; Γιατί να είναι η αιμοκάθαρση μονόδρομος;
    Θα ήθελα πραγματικά να βρω λύση,