← Πίσω στα συμπτώματα

Ψωρίαση

Ψωρίαση

© Shutterstock

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες και διάφορα μέρη του σώματος με κυριότερα τα γόνατα, τους αγκώνες, τον κορμό, το τριχωτό της κεφαλής και την πλάτη. Λόγω της συγκεκριμένης πάθησης, τα δερματικα κύτταρα (γνωστά ως κερατινοκύτταρα) δημιουργούν τις ψωρισιακές πλάκες, σκληρά «μπαλώματα» που αποβάλλονται από το σώμα με τη μορφή λεπιών ή νιφάδων και προκαλούν φαγούρα.

 

Οι άνθρωποι με ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων. Τα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται και αντικαθίστανται – κανονικά – κάθε 3 έως 4 εβδομάδες, όμως λόγω της ψωρίασης αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μόνο 3 έως 7 ημέρες. Η συσσώρευση των κυττάρων, που δεν προλαβαίνουν να απομακρυνθούν με τις φυσικές διαδικασίες του οργανισμού, είναι αυτή που δημιουργεί τις ψωρισιακές πλάκες (ερυθρές, επηρμένες περιοχές που καλύπτονται με λευκές, ξηρές φολίδες). Αν και οι διεργασίες που τη δημιουργούν δεν είναι πλήρως κατανοητές, πιστεύεται ότι σχετίζονται με πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σύστημα. Η διάρκεια της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο στους περισσότερους ασθενείς υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και έξαρσης, οι οποίοι εναλλάσσονται για πολλά χρόνια. Η σωστή θεραπεία μπορεί να κάνει τους ασθενείς που ζουν με την πάθηση να βρίσκονται σε κατάσταση ύφεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Συμπτώματα και τύποι ψωρίασης

 

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι ψωρίασης, ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά. Μερικά κοινά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

 

  • Ενα ανομοιόμορφο εξάνθημα που ποικίλλει ως προς την εμφάνισή του από άτομο σε άτομο και καταλαμβάνει από μικρές περιοχές στο σώμα, με χαρακτηριστικές φολίδες που μοιάζουν με πιτυρίδα, έως πολύ μεγάλα μέρη του σώματος
  • Εξανθήματα που ποικίλλουν στο χρώμα και τείνουν να εμφανίζονται στις αποχρώσεις του μωβ με γκρι φολίδες στα σκούρα δέρματα και του ροζ ή του κόκκινου με ασημί φολίδες στα πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα
  • Ξηρό, «σκασμένο» ή ξεφλουδισμένο δέρμα που μπορεί να αιμορραγεί
  • Κνησμός, αίσθηση καύσου ή πόνος
  • Εξανθήματα που εμφανίζονται για μερικές εβδομάδες ή μήνες και μετά υποχωρούν

 

Τύποι ψωρίασης

 

Κατά πλάκας ψωρίαση: Η πιο συνηθισμένη μορφή ψωρίασης, η οποία προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους αγκώνες, τα γόνατα ή/και το κεφάλι Χαρακτηριστικό της είναι οι ψωριασικές πλάκες, που καλύπτονται με θραύσματα νεκρού δέρματος και είναι κόκκινες κάτω από την επιφάνειά τους και λευκές από πάνω. Χαρακτηριστικά της συμπτώματα είναι ο κνησμός, η απολέπιση και η στικτή αιμορραγία.

 

Σταγονοειδής Ψωρίαση:  Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση μικρών, φολιδωτών αλλοιώσεων ροζ ή κόκκινου χρώματος που μοιάζουν με σταγόνες κόκκινου νερού στο σώμα. Προσβάλλει περίπου το 10% των ατόμων με ψωρίαση –κυρίως παιδιά και εφήβους.

 

Ανάστροφη Ψωρίαση: Οι πλάκες που προκαλεί η αντίστροφη ψωρίαση δε μοιάζουν με τις «συμβατικές» ψωριασικές πλάκες. Εμφανίζονται συχνά πολύ κόκκινες/ερυθρές και φλεγμονώδεις, ενώ δεν υπάρχουν φολίδες στην επιφάνειά τους. Προσβάλλει κυρίως τις δερματικές πτυχές της βουβωνικής χώρας, των γλουτών και του μαστού.

 

Φλυκταινώδης Ψωρίαση: Η γενικευμένη φλυκταινώδης ψωρίαση είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια που προκαλεί ερυθρότητα του δέρματος και φλύκταινες (φουσκάλες) γεμάτες με πύον.

 

Ερυθροδερμική Ψωρίαση: Ο λιγότερο κοινός τύπος ψωρίασης, που μπορεί να καλύψει ολόκληρο το σώμα με ένα εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα ή αίσθηση καύσου. Είναι αρκετά επικίνδυνη, αφού αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλώντας θερμορρυθμιστικές και αιμοδυναμικές διαταραχές στον οργανισμό.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

 

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ