← Πίσω στα συμπτώματα

Συνδακτυλία

Συνδακτηλία

© Shutterstock

Η συνδακτυλία είναι μία πάθηση των δακτύλων που εμφανίζεται εκ γενετής στους πάσχοντες, όταν δύο ή και περισσότερα δάχτυλα είναι ενωμένα. Περίπου τα μισά παιδιά που γεννιούνται με συνδακτυλία την εμφανίζουν και στα δύο χέρια (αμφίπλευρα). Τις περισσότερες φορές, η πάθηση επηρεάζει τα δάχτυλα των χεριών, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε αυτά των ποδιών. Η συνδακτυλία εμφανίζεται συχνότερα μεταξύ του μεσαίου και του παράμεσου δακτύλου.

 

Συμπτώματα

 

Η συνδακτυλία μπορεί να είναι απλή ή σύνθετη

 

Στην απλή συνδακτυλία, τα γειτονικά δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών ενώνονται με μαλακό ιστό.

 

Στη σύνθετη συνδακτυλία, τα οστά των παρακείμενων δακτύλων συγχωνεύονται. Το καγκουρό παρουσιάζει πολύπλοκη συνδακτυλία.

 

Η συνδακτυλία μπορεί να είναι πλήρης ή ατελής.

 

Στην πλήρη συνδακτυλία, το δέρμα ενώνεται μέχρι την άκρη των εμπλεκόμενων δακτύλων.

 

Στην ατελή συνδακτυλία, το δέρμα ενώνεται μόνο μέρος της απόστασης από την άκρη των εμπλεκόμενων δακτύλων.

 

Τι προκαλεί τη συνδακτυλία;

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα χέρια του μωρού σχηματίζονται σε ένα ενιαίο σώμα και αργότερα τα δάκτυλα χωρίζονται. Αυτό συμβαίνει πολύ νωρίς, γύρω στην έκτη με όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Συνδακτυλία υπάρχει εάν δύο ή περισσότερα δάχτυλα δεν χωρίζονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Η συχνότητα εμφάνισης είναι, περίπου, 1 στις 2400 γεννήσεις. Περίπου το 10 έως 40 τοις εκατό των παιδιών με συνδακτυλία κληρονομούν την πάθηση από έναν γονέα, ενώ τα αγόρια εμφανίζουν την πάθηση σε διπλάσιο ποσοστό από τα κορίτσια. Συχνά συνυπάρχει και με άλλες διαμαρτίες, όπως είναι η πολυδακτυλία, οι γωνιώδεις παραμορφώσεις, οι δακτυλιοειδείς στενώσεις και άλλες.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση της συνδακτυλίας γίνεται συχνά κατά τη γέννηση. Μερικές φορές, ωστόσο, ανιχνεύεται ακόμη νωρίτερα, με κάποιο προγεννητικό υπερηχογράφημα. Ο γιατρός του μωρού μπορεί να αξιολογήσει την υποκείμενη δομή των δακτύλων του μωρού και να καθορίσει την θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

 

Η συνδακτυλία διαγιγνώσκεται συχνά κατά τη γέννηση. Μερικές φορές ανιχνεύεται ακόμη νωρίτερα, σε προγεννητικό υπερηχογράφημα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η συνδακτυλία;

 

Η συνδακτυλία αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για τον διαχωρισμό των ενωμένων δακτύλων. Το παιδί πιθανότατα θα κάνει αυτή την επέμβαση μεταξύ 1 και 2 ετών.

 

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το δέρμα χωρίζεται ομοιόμορφα μεταξύ των δύο δακτύλων. Το παιδί μπορεί να χρειαστεί κάποιο δερματικό μόσχευμα για να καλύψει τα πρόσφατα διαχωρισμένα δάχτυλα. Τα μοσχεύματα δέρματος λαμβάνονται συνήθως από την πτυχή του αγκώνα ή του καρπού για να ελαχιστοποιηθούν οι ουλές.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτήν την ασθένεια πατήστε ΕΔΩ

Συνδακτηλία

© Shutterstock

Για να βρείτε γιατρό της συγκεκριμένης ειδικότητας πατήστε ΕΔΩ