← Πίσω στο blog

Aθλητικές δραστηριότητες και τραυματισμοί δοντιών

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

E04b7a1f-73bc-4a55-b39f-69216a768f1e

Γράφει ο Βασίλης Χατζηπορτοκάλης – χειρουργός οδοντίατρος ( http://www.nowdoctor.gr/vasilis-xatziportokalis )

Σε κάθε αθλητική ή φυσική δραστηριότητα ακόμη και αν αυτή δε θεωρείται επικίνδυνη, είναι καλό να προστατεύονται τα δόντια με στοματικό νάρθηκα.

Οι στοματικοί νάρθηκες διατίθενται σε 3 τύπους:
 1) Τον τύπο ενός μεγέθους που προσαρμόζεται σε κάθε στόμα.
 2) Τον τύπο του νάρθηκα που διαμορφώνεται στο στόμα με θέρμανση του υλικού και δάγκωμα.
 3) Τον προστατευτικό νάρθηκα που κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο με λήψη αποτυπώματος, αυτός ο τύπος νάρθηκα παρέχει την καλύτερη προστασία από οδοντικούς τραυματισμούς.

Αν συμβεί τραυματισμός με απόπτωση ολόκληρου του δοντιού από το στόμα, τότε συγκρατείτε το δόντι από τη μασητική επιφάνεια και όχι από τη ρίζα. Αν το δόντι είναι βρώμικο, το πλένουμε ήπια με νερό χωρίς σαπούνι ή χημικούς παράγοντες και χωρίς να τρίβουμε, σκουπίζουμε το δόντι. Δε το στεγνώνουμε με ύφασμα ή πετσέτα.
Αν είναι εφικτό επανατοποθετούμε το δόντι στη θέση του, κλείνοντας αργά το στόμα, ενώ με τα δάκτυλα μας συγκρατούμε το δόντι ή δαγκώνουμε ήπια πάνω σε αυτό. Εναλλακτικά αν δεν μπορούμε να επανατοποθετήσουμε το δόντι στο σημείο που ήταν πριν βγεί, επειδή πρέπει να διατηρείτε υγρό το τοποθετούμε μέσα σε ένα ποτήρι με γάλα ή μέσα στο στόμα ανάμεσα στο μάγουλο και στα ούλα. Αν οι λύσεις αυτές δεν είναι εφικτές το διατηρούμε σε νερό όπου προσθέτουμε λίγο αλάτι.
 
Σε κάθε περίπτωση απόπτωσης του δοντιού πρέπει να καταφύγουμε σε γιατρό μεσα σε 30′ αν αυτό είναι εφικτό γιατί τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες και αυτές συνδέονται με τον όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο που θα παραμείνει το δόντι εκτός στόματος.