← Πίσω στο blog

Τα τρία στάδια επιτυχούς διακοπής του καπνίσματος!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

 

Γράφει ο Γεώργιος Τασόπουλος – Πνευμονολόγος

Καθημερινά και με κάθε τρόπο οι Πνευμονολόγοι προειδοποιούμε για τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα και παρουσιάζουμε αδιαμφισβήτητα νούμερα και στατιστικές για τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο καπνιστής, να εμφανίσει αργά ή γρήγορα κάποια σοβαρή νόσο, που σχετίζεται άμεσα με το κάπνισμα. Τέτοιες παθήσεις είναι ο Καρκίνος του Πνεύμονα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), το Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και πολλές άλλες.

Επίσης, οι γιατροί επισημαίνουμε στους καπνιστές, ότι δεν είναι μόνο η πίσσα και η νικοτίνη που αναγράφουν τα πακέτα των τσιγάρων, αλλά και 4.000 περίπου διαφορετικές ουσίες που καθιστούν κάθε διαχωρισμό σε «ελαφριά» και «βαριά» τσιγάρα, πράγμα παραπλανητικό.

Μερικά από τα δηλητήρια που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου

Ακετόνη (Ξεβαφτικό νυχιών), Οξικό Οξύ ( Ξύδι), Αμμωνία (Υγρά καθαρισμού), Αρσενικό (Δηλητήριο, συστατικό ζιζανοκτόνων), Βενζόλιο (Ατμοί Πετρελαίου), Κάδμιο ( Μπαταρίες), Μονοξείδιο του άνθρακα (Εκπομπές καυσαερίων), Τετραχλωράνθρακας (Υγρό στεγνού καθαρισμού), D.D.T (Εντομοκτόνο), Υδροκυάνιο (Χρησιμοποιείται στο θάλαμο αερίων στις ΗΠΑ για εκτελέσεις), Μόλυβδος (Ατμοί πετρελαίου), Ισοκυανικό Μεθύλιο (Υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στην πόλη Bhopal στην Ινδία), Νικοτίνη (Εντομοκτόνο), Πολώνιο – 210 (Ραδιενεργό κατάλοιπο), Πίσσα (Επίστρωση Επιφανειών δρόμου), Ραδόνιο (Ραδιενεργό αέριο), Τολουόλιο (Βιομηχανικός διαλύτης).

Οι καπνιστές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1. Οι καπνιστές που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά δεν αισθάνονται έτοιμοι για να το κάνουν αμέσως:

Σε αυτή την περίπτωση ο εξειδικευμένος, στη διακοπή του καπνίσματος, πνευμονολόγος ενημερώνει τον καπνιστή για τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής και προσπαθεί να ανιχνεύσει τους λόγους για τους οποίους ο καπνιστής παρά την επιθυμία του να διακόψει το κάπνισμα, το αναβάλει.

2. Στους καπνιστές που είναι αποφασισμένοι να κόψουν το κάπνισμα:

Σε αυτή την κατηγορία, η διαδικασία διακοπής χωρίζεται σε τρία στάδια:

Στάδιο γνωριμίας, ενημέρωσης, δημιουργίας σχέσης εμπιστοσύνης με τον εξειδικευμένο πνευμονολόγο και επιλογή του τρόπου διακοπής.

Βασικό στάδιο διακοπής του καπνίσματος, που είναι και το πιο σημαντικό και διαρκεί δύο περίπου μήνες, στο στάδιο αυτό συστήνεται και η φαρμακευτική αγωγή.

Στάδιο πρόληψης υποτροπής, όπου ο ασθενής που λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για να διακόψει το κάπνισμα μετά από δύο – τρείς μήνες σταματά και τα φάρμακα και εφόσον έχει διακόψει το κάπνισμα, προγραμματίζονται επισκέψεις περίπου ανά τρίμηνο που σκοπό έχουν την πρόληψη των υποτροπών.

Ο Μαρκ Τουέν είπε:

«Είναι εύκολο να κόψεις το κάπνισμα… Εγώ το έκοψα χιλιάδες φορές…»