← Πίσω στο blog

Εκστρατεία ενημέρωσης για την σπονδυλαρθρίτιδα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

 

Μία σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης για την σπονδυλαρθρίτιδα πρόκειται να ξεκινήσει σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μία πάθηση που προσβάλλει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και προκαλεί σοβαρό πόνο στη μέση και δυσκαμψία .

Έχει διαπιστωθεί ότι πάσχουν απ αυτήν περισσότεροι από 17.000 Έλληνες και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι ο πόνος στη ράχη που βαθμιαία δυναμώνει (ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες), και η πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η πάθηση αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Μία πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με κεντρικό μήνυμα «Ας δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση» πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ,σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αντιρρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), την Ένωση Ρευματοπαθών Κρήτης και την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και την υποστήριξη MSD.

Η καμπάνια θα υλοποιηθεί σε Ιωάννινα, Ηράκλειο Θεσσαλονίκη ,Πάτρα και Αθήνα. Σε κάθε πόλη θα λειτουργήσει περίπτερο ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία και θα ακολουθήσει ανοιχτή εκδήλωση, όπου ιατροί ρευματολόγοι θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο.

Με αφορμή την καμπάνια ενημέρωση σημαντικά στοιχεία για τη νόσο έδωσαν οι κ.κ Αθανάσιος Τζιούφας, Ρευματολόγος στο Γ.Ν. «Λαϊκό» ,η Κυριακή Μποκή, Διευθύντρια Ρευματολογικού τμήματος στο «Σισμανόγλειο» και ο Δημήτρης Βασιλόπουλος, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Ιπποκράτειου ΓΝ Αθηνών. Οι ομιλητές μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι αρκετοί ασθενείς δεν έχουν διαγνωσθεί ακόμη καθώς συχνά η νόσος εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ένας συνηθισμένος πόνος στη μέση.

Η θεραπευτική της αντιμετώπιση περιλαμβάνει το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, φυσικοθεραπείας και άσκησης. Οι παραδοσιακοί τύποι θεραπείας περιλαμβάνουν τα ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και τα DMARDs ( τροποποιητικά της νόσου αντιρρευματικά φάρμακα).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι σήμερα κυκλοφορούν πιο προηγμένες και περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες , οι βιολογικοί παράγοντες .Είναι φάρμακα που ελέγχουν την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα στην μακροχρόνια βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση λοιπόν, και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τον ασθενή. Αν η νόσος παραμείνει αθεράπευτη, μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και πιθανά να οδηγήσει σε σημαντικό βαθμό αναπηρίας.