← Πίσω στο blog

Εκδήλωση επετείου των 50 χρόνων από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Μισός αιώνας συµπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, στις 19 Φεβρουαρίου 1962. Μισός αιώνας κατά τη διάρκεια του οποίου πραγµατοποιήθηκε ανυπολόγιστος αριθµός εξετάσεων τραχηλικού επιχρίσµατος και εκατοµµύρια γυναικών διασώθηκαν από τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας.

Σύµφωνα µε µετριοπαθείς υπολογισµούς, η θνησιµότητα από αυτόν τον γυναικείο καρκίνο έχει µειωθεί διεθνώς κατά 75% χάρη σε µια εξέταση που, οκτώ δεκαετίες µετά την ανάπτυξή της, παραµένει ακόµη σε ευρύτατη χρήση.

Το 2012 είναι από την UNESCO έτος επετείου των 50 χρόνων από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, του Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή (1883-1962), ώστε να εορταστεί παγκοσμίως η προσφορά του σπουδαίου Κουμιώτη επιστήμονα στην ανθρωπότητα.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, 6-8 μ.μ, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σπουδαίου γιατρού.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

O Γεώργιος Παπανικολάου, αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, πουλούσε χαλιά. Χρειάστηκε χρόνο κι επιμονή για να πείσει ότι η κυτταρική µορφολογία µπορούσε να αποτελέσει πρώιµο δείκτη καρκινογένεσης.

Πηγή: news247.gr