← Πίσω στο blog

Πόνος στο γόνατο; Μάθετε για την οστεοτομία γόνατος

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βάιος Λιασκοβίτης – Ορθοπεδικός

Η οστεοτομία γόνατος είναι μια «παραγκωνισμένη», αλλά εξαιρετικά ευεργετική τεχνική.

Τι είναι;

Είναι αυτό που λέει η ονομασία της επέμβασης, «τομή στο οστό» στην περιοχή του άνω τμήματος της κνήμης ή του κάτω τμήματος του μηρού κοντά στην άρθρωση, αλλά το πολύ σημαντικό, «ΕΞΩ» από αυτή.

Το αποτέλεσμα είναι να αποφορτίζει το τμήμα του γόνατος που λόγω αρθρίτιδας πονάει, να μειώνει την πίεση πάνω στο χόνδρο της άρθρωσης (επιβραδύνει ή σταματάει δηλαδή την καταστροφή αυτής) και την επαναφέρει κατά τον δυνατό στην πρότερη φυσιολογική κατάσταση.

Που απευθύνεται;

Η τεχνική αυτή απευθύνεται σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα με ανερχόμενη αρθρίτιδα. Κι όταν λέμε αρθρίτιδα εννοούμε την ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι αρκετά συχνή πάθηση (και με γονιδιακή αιτιολογία) και η οποία αναπτύσσεται όταν ο μηρός και η κνήμη (που συμμετέχουν στην άρθρωση του γόνατος) αρχίζουν να χάνουν τον φυσιολογικό τους άξονα.

Τότε το γόνατο αρχίζει να γίνεται ραιβό (να κυρτώνει προς τα έξω ) ή βλαισό (να κυρτώνει προς τα έσω, προς το άλλο γόνατο δηλαδή). Αυτό ακριβώς διορθώνει η οστεοτομία, επαναφέροντας τον άξονα του γόνατος στο φυσιολογικό. Έτσι εξαφανίζονται όλα τα συμπτώματα με κύριο τον πόνο, αλλά και σταματάει η βλάβη στην άρθρωση.

Ποιά τα πλεονεκτήματα γόνατος της οστεοτομίας σε σχέση με την ολική αρθροπλαστική;

1) το βασικότερο πλεονέκτημα της οστεοτομίας ειναι οτι ο ασθενής διατηρεί τη δική του άρθρωση, ενώ στην ολική αρθροπλαστική αφαιρείται και αντικαθίσταται.

2) Βασικό επίσης πλεονέκτημα είναι οτι στον ασθενή που έχει υποβληθεί σε οστεοτομία γονατος, δεν επιβάλλονται περιορισμοί σε φυσικές δραστηριότητες (σκληρή εργασία, αθλητισμός , πολλές σκάλες, μεταφορά βάρους), όπως στην ολική αρθροπλαστική γόνατος και μπορεί άνετα να συμμετέχει σ’ αυτές, ακόμη και σε πολύ απαιτητικό επίπεδο σημαντικής καταπόνησης.

Είναι βαριά επέβαση;

Η οστεοτομία γόνατος είναι πολύ απλή και ελαφριά επέμβαση από την ολική Αρθροπλαστική. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος. Από την εμπειρία μου η ανάρρωση μετά από οστεοτομία είναι ταχύτατη. Ο ασθενής σηκώνεται από την πρώτη ημέρα της επεμβάσεως και βαδίζει με πατερίτσες 6 – 8 εβδομάδες.

Πόσο κάθομαι στο νοσοκομείο;

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 48-72 ώρες.

Τελικά τι να προτιμήσω;

Η τελική επιλογή ανήκει στον ιατρό που θα επιλέξετε ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην τεχνική της οστεοτομίας έτσι ώστε να υπάρχει πολύ καλό και επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά η οστεοτομία γόνατος μπορεί να εξαλείψει το σύμπτωμα του πόνου και να καθυστερήσει την εξεέλιξη της οσεοαθρίτιδας για πολλά χρόνια επιτρέποντας στον πάσχοντα να ζήσει μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, μεταθέτοντας για αργότερα ή αποφεύγοντας τελείως την χρήσιμη μεν αλλά αναπηρική επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.

Κλειδί για την επιτυχία της τεχνικής είναι η έγκυρη διάγνωση και ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός.