← Πίσω στο blog

Το Now Doctor στηρίζει τα βραβεία Prix Galien

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Τα σημαντικότερα βραβεία για την φαρμακευτική έρευνα τα Prix Galien πρόκειται για πρώτη φορά να διοργανωθούν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή του Now Doctor ως χορηγού επικοινωνίας.

Τα Prix Galien, θεωρούνται από τη βιομηχανία του φαρμάκου ισότιμα με τα βραβεία Νόμπελ, καθώς αποτελούν την υψηλότερη διάκριση στην φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη.

Επιτροπή που αποτελείται από καταξιωμένους επιστήμονες – γιατρούς, φαρμακολόγους, φαρμακοποιούς, βιολόγους, γενετιστές – βραβεύει φαρμακευτικά προϊόντα και διαγνωστικά εργαλεία ή μηχανήματα, με κριτήριο την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2013, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Υποψήφια για βράβευση είναι 12 φαρμακευτικά προϊόντα και 4 διαγνωστικά εργαλεία και μηχανήματα, 12 φαρμακευτικών εταιρειών. Απ’ αυτά, θα επιλεγούν τέσσερα από ισάριθμες κατηγορίες (καλύτερο φαρμακευτικό προϊόν, καλύτερο βιοτεχνολογικό προϊόν, καλύτερο «ορφανό» φάρμακο, καλύτερο διαγνωστικό εργαλείο ή μηχάνημα).

Επιπλέον, θα απονεμηθεί και το «ανθρωπιστικό» βραβείο Pro Bono Humanum στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, για την πολύτιμη συνεισφορά της στον χώρο της υγείας.

«Με τα Prix Galien, διακεκριμένοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναδεικνύουν τα «καλύτερα των καλυτέρων» φαρμακευτικά σκευάσματα. Για το λόγο αυτό, έχουν δικαίως χαρακτηριστεί εφάμιλλα των βραβείων Νόμπελ», δήλωσε η πρόεδρος των Prix Galien Greece κυρία Τζένη Περγιαλιώτου.

Η ευκαιρία που δίδεται στη φαρμακευτική βιομηχανία της χώρας να αναδείξει το καινοτόμο και πολυδιάστατο έργο της, ως κλάδος και ως πυλώνας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης, μέσα από το θεσμό των Prix Galien, επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνο Φρουζή. Ο οποίος ανέφερε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι κανένας άλλος κλάδος δεν επενδύει τόσα πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη, με μεγάλο ρίσκο να χαθούν τεράστια κεφάλαια.

«Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά», είπε, «απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο». Πρόσθεσε δε ότι μόνο το 20% των νέων φαρμάκων που είναι σε έρευνα και ανάπτυξη θα καταφέρουν να πάρουν άδεια κυκλοφορίας. .Η φαρμακευτική βιομηχανία δαπανά ετησίως πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Για κάθε νέο φάρμακο, αναλογεί κόστος ανάπτυξης πάνω από 1 δισ. ευρώ.

«Μέσα από τα Prix Galien τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MSD κ. Karim Mikhail αναδεικνύεται η πραγματική κοινωνική συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών, η οποία αφορά στην ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού».

Τη στήριξή του στο θεσμό των Prix Galien εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για τη αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των ιστορικών αλλαγών στη συνταγογράφηση και στη χορήγηση φαρμάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ PRIX GALIEN

Από το 1970 μέχρι σήμερα, τα βραβεία Prix Galien διεξάγονται σε 15 χώρες. Η Ελλάδα αποτελεί τη 16η χώρα που εγκαινιάζει το συγκεκριμένο θεσμό, ο οποίος θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε δύο χρόνια. Επιδίωξη είναι η καθιέρωση του σημαντικού αυτού θεσμού να συμβάλλει στην ανάδειξη του σπουδαίου έργου των φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα μας, ώστε να συνεχίσουν την έρευνα για νέες θεραπείες και τεχνολογίες, που είναι πολύτιμες για μια μακροβιότερη και πιο ποιοτική ζωή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ NOWDOCTOR

Το www.nowdoctor.gr είναι το πρώτο Ελληνικό εργαλείο στο διαδίκτυο που επιτρέπει την ΔΩΡΕΑΝ αναζήτηση ιατρικών ραντεβού. Στην ιστοσελίδα συμμετέχουν ήδη 2300 γιατροί με 47 ειδικότητες σε 120 πόλεις ανά όλη την Ελλάδα. Περισσότεροι από 4.000 εγγεγραμμένοι ασθενείς έχουν ήδη προβεί σε 500.000 ΔΩΡΕΑΝ αναζητήσεις ιατρικών ραντεβού.

Τηλ. επικοινωνίας 210 8788090