← Πίσω στο blog

Η προσωπικότητα μας «κλειδί» για την καλή μας υγεία!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Θωμάς Μερσινιάς – Κλινικός Ψυχολόγος MSc

Συνηθίζουμε να συνδέουμε άμεσα την καλή κατάσταση της υγείας μας με τις διατροφικές μας συνήθειες και την σωματική μας άσκηση, και αυτό είναι σωστό. Αυτό όμως που συνήθως «παραβλέπουμε» είναι ότι η προσωπικότητά μας διαμορφώνει τόσο αυτές τις διατροφικές μας συνήθειες αλλά και την «αντίδραση» του οργανισμού μας στα επιβλαβή για τον ίδιο πράγματα.

Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όσοι άνθρωποι είναι εξωστρεφείς ως χαρακτήρες και ευσυνείδητοι , έχουν πολύ καλό επίπεδο υγείας σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να προβλεφθεί και μακροζωία υπο φυσιολογικές συνθήκες. Αντίθετα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα νευρωτισμού και Άγχους παρουσιάζουν υψηλές πιθανότητες για καρδιαγγειακή πάθηση,ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι άτομα με βοηθητικό ρόλο προς τους γύρω τους (πχ λόγω κάποιας ασθένειας του συντρόφου που απαιτεί φροντίδα) παρουσιάζουν πολύ λιγότερο άγχος αλλά και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα προσωπικά.

Κι αυτά συμβαίνουν γιατί η προσωπικότητά μας δεν είναι όπως ίσως αυτόματα πιστεύουμε αυτό που βλέπουν οι άλλοι σ εμάς, αλλά ο τρόπος που εμείς αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους,τις καταστάσεις και τα γεγονότα της ζωής μας.

«Αργή» κι απολαυστική ζωή, είναι η ζωή των ανθρώπων με εξελιγμένη προσωπικότητα.