← Πίσω στο blog

Νέα τεχνική για αρθροπλαστική γόνατος με ελάχιστη επεμβατικότητα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Βάιος Λιασκοβίτης – Ορθοπεδικός

Η ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι μια επέμβαση που μειώνει τον πόνο, αποκαθιστά την κίνηση και βελτιώνει την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με σοβαρή οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Συνήθως οι ασθενείς αποφασίζουν να χειρουργηθούν όταν για πολύ καιρό (συνήθως χρόνια) έχουν υποβληθεί σε μη επεμβατικές θεραπείες (παυσίπονα, ενδαρθριτικές ενέσεις, τροποποίηση δραστηριοτήτων) και οι οποίες απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Για περίπου τρείς δεκαετίες διενεργείται αυτή η επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το ποσοστό επιτυχίας στην επανεκτίμηση δεκαπενταετίας είναι περίπου 90%.

Θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων για την εκτέλεση της ολικής Αρθροπλαστικής γόνατος. Η συμβατική (παραδοσιακή) τεχνική και η τεχνική (χειρουργική) επεμβατικότητα.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ είναι μία νέα τεχνική που επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό να τοποθετήσει την τεχνητή άρθρωση στο γόνατο στον ίδιο χρόνο με την παραδοσιακή μέθοδο , αλλά από αρκετά μικρότερη τομή και χωρίς τραυματισμό του τετρακέφαλου (κάτι που γίνεται με την παραδοσιακή μέθοδο),του πιο σημαντικού μυ κοντά στο γόνατο.

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο μεθόδων;

1)Αν και η ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με ελάχιστη παρεμβατικότητα δεν γίνεται για κοσμητικούς λόγους, πολλοί ασθενείς την επιζητούν διότι η τιμή δέρματος είναι περίπου 10cm ενώ στην παραδοσιακή μέθοδο 20-25 cm .

2)ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ στην μέθοδο με ελάχιστη παρεμβατικότητα, κάτι το οποίο οφείλεται στον μικρότερο τραυματισμό των μαλακών μορίων και ιδιαίτερα στο ότι δεν «ενοχλούμε» τον τετρακέφαλο μυ.

3)ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ χρόνος αποθεραπείας στην μέθοδο με την ελάχιστη παρεμβατικότητα .Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με την ανωτέρω μέθοδο ανακτούν την μυϊκή ισχύ πολύ συντομότερα από τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με την παραδοσιακή μέθοδο και άρα επανέρχονται ταχύτερα στις καθημερινές δραστηριότητες.

4)Το ίδιο αξιόπιστα προθέματα τεχνικής άρθρωσης όπως και στην παραδοσιακή τεχνική.

Ερωτήσεις Ασθενών

α) Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία;

Συνήθως η επέμβαση γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία.

β) Χρειάζεται μετάγγιση αίματος;

Πάντα ο ορθοπεδικός ζητάει μια φιάλη διαθέσιμο αίμα. Η επέμβαση βέβαια γίνεται με ίσχαιμη περίδεση και συνήθως δεν χρειάζεται μετάγγιση, πόσο μάλλον όταν στην Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος με ελάχιστη επεμβατικότητα υπάρχει ΠΟΛΥ μικρότερη απώλεια αίματος απ’ ότι με την παραδοσιακή τεχνική.

γ) Πότε σηκώνομαι από το κρεβάτι;

Σε 4-6 ώρες.

δ) Πόσο κάθομαι στο νοσοκομείο;

Περίπου 3 ημέρες.

ε) Πόσος είναι ο χρόνος αποκατάστασης; Κρατάω πατερίτσες;

Κρατάμε πατερίτσα ή μπαστούνι για δύο εβδομάδες περίπου (ενώ στην παραδοσιακή μέθοδο 4-6 εβδομάδες) και βαθμιαία επανέρχεστε στις καθημερινές δραστηριότητες.

Με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας μπορεί να πραγματοποιηθεί Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος σ’ ένα 90% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η επιλογή της ανήκει στον εξειδικευμένο ορθοπεδικό σε συνεργασία με τον ασθενή.