← Πίσω στο blog

Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια σύγχρονη επιδημία. Τι να προσέξετε!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Χρήστος Ζούπας – Ειδικός Παθολόγος – Εξειδικευθείς στον Σακχαρώδη Διαβήτη 

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αναμένεται τα προσεχή έτη να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι οι διαβητικοί θα εκτοξευθούν από 130.000.000 (1997), σε πάνω από 440.000.000 (2030)! Στην Ελλάδα το 8% του πληθυσμού εμφανίζει διαβήτη και σε κάθε δύο διαβητικούς αντιστοιχεί και ένας αδιάγνωστος διαβητικός. Επομένως η ανακάλυψη ότι κάποιος έχει διαβήτη συνοδεύεται από μία αποκάλυψη: ότι δεν είναι μόνος !

Ο ΣΔ είναι η συχνότερη μεταβολική νόσος. Είναι διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθρακών, αλλά επηρεάζει συνολικά τα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί ο οργανισμός. Ο κοινός παρονομαστής όλων των τύπων διαβήτη είναι η αποτυχία του οργανισμού να διατηρήσει φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες ΣΔ:

1.Τον ΣΔ τύπου 1 (ινσουλινεξαρτώμενος), που παρατηρείται κυρίως σε νεαρά άτομα.

2.Τον ΣΔ τύπου 2 (μη ινσουλινεξαρτώμενος), που είναι ο συχνότερος και παρατηρείται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες.

3. Τον ΣΔ της Κύησης.

4. Τον Δευτεροπαθή ΣΔ.

Πρόκειται για μιά ύπουλη πάθηση. Τα μετρίως υψηλά επίπεδα σακχάρου (κάτω από 200 mg/dl), ενώ προκαλούν βλάβες, δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να υπάρχουν επί μήνες ή χρόνια χωρίς να γίνονται αντιληπτά. Τα υψηλότερα επίπεδα προκαλούν ήπια συμπτώματα (πολυφαγία, πολυδιψία, πολυουρία, κούραση, απώλεια βάρους, υπνηλία), που μπορεί να παραμένουν αδιάγνωστα επί χρόνια. Στον ΣΔ 1 η εικόνα είναι θορυβώδης με συνήθη πρώτη εκδήλωση το κώμα.

Ο ΣΔ τύπου 2 είναι προοδευτική και εξελικτική νόσος, χωρίς θεραπεία, με συνεχώς μεγαλύτερη έλλειψη ενδογενούς ινσουλίνης. Επομένως είναι σημαντικότατη η έγκαιρη διάγνωση ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου και ο διαβητικός ασθενής να ζήσει μιά φυσιολογική ζωή.

Στόχος είναι η αποτροπή των επιπλοκών:

α) των μεγάλων αγγείων (μακροαγγειοπάθεια) που μπορεί να εκδηλωθεί με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή προσβολή και περιφερική αγγειοπάθεια (που παρατηρούνται συχνά στον διαβήτη τύπου 2)

β) των μικρών αγγείων (μικροαγγειοπάθεια) που προκαλεί διαταραχές από τα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια), τους νεφρούς (νεφροπάθεια) και τα νεύρα (νευροπάθεια). Οι επιπλοκές αυτές μπορούν να αποφευχθούν εάν διατηρούνται χαμηλά επίπεδα σακχάρου.

Επιπρόσθετα πρέπει να ρυθμιστούν και οι υπόλοιποι «παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου»: αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, κάπνισμα. Η αντιμετώπιση μόνο του διαβήτη (χωρίς να αντιμετωπίζονται τα υπόλοιπα) είναι σαν να φεύγουμε για ταξίδι ελέγχοντας μόνο τα καύσιμα του αυτοκινήτου, χωρίς έλεγχο της πίεσης των ελαστικών ή της στάθμης των λαδιών. Πρέπει να τονιστεί ότι ο ΣΔ είναι χρόνια πάθηση που απαιτεί, για την σωστή ρύθμισή του, συχνή επαφή και συνεργασία του ασθενούς και του ιατρού.

Με τη σωστή καθοδήγηση είναι στο χέρι σας να ζείτε σωστά με τον διαβήτη !