Γράφει η Παναγιώτα Λαζαρίδου – Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος, MD.
Ο καρκίνος εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής έρευνας και της ανθρώπινης αγωνίας. Αποτελεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας στην χώρα μας και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως και παγκοσμιως. Στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020, 3,4 εκατομ. Ευρωπαίοι θα διαγνωσθουν με καρκίνο ενώ πάνω από 2,1 εκατομ. θα πεθάνουν.
Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις 1 στους 3 Ευρωπαίους θα αναπτύξει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, ενώ 1 στους 4 θα πεθάνει από τη νόσο. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται σχεδόν 37.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως, ενώ οι θάνατοι από καρκίνο υπολογίζονται σε 24.000 ετησιως. Εξαιτίας των ανησυχητικών διαστάσεων που λαμβάνει το πρόβλημα, η καταπολέμηση του ξεκίνησε να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση επίσημα το 2008 μέσω της ορθής λειτουργίας των Εθνικών (πληθυσμιακών) Αρχείων Νεοπλασιών των κρατών μελών για την αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος σε κάθε χώρα και τη δυνατότητα συγκρίσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα Αρχεία Νεοπλασιών είναι το κλειδί για τον έλεγχο του προβλήματος και την αξιολόγηση με βάση τον πληθυσμό, τα προγράμματα προσυμπτωματικου έλεγχου, τη θεραπεία και την επιβίωση. Η ταχεία εξέλιξη της Ογκολογίας και ο εμπλουτισμός της Διαγνωστικής και Θεραπευτικής φαρέτρας με νέες μεθόδους και τεχνικές έχουν βελτιώσει την πρόγνωση των κακοηθών νοσημάτων. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση μπορούν να μετατρέψουν τη θανατηφόρο ασθένεια σε χρόνια νόσο υπό παρακολούθηση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού, την διενέργεια προσυμπτωματικων ελέγχων με 100% κάλυψη του πληθυσμού για τους τύπους καρκίνου που ενδείκνυται διεθνώς (μαστος, τραχηλος μήτρας, παχύ έντερο).
ΓΙΑΤΙ ενώ ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε σχέση με τον καρκίνο, μένουμε στα λόγια;
ΓΙΑΤΙ κλείνουμε τα μάτια σε κάτι τόσο σημαντικό για εμάς και για αυτούς που αγαπούμε;
ΓΙΑΤΙ θεωρούμε ότι δε θα συμβεί σε εμάς ενώ συμβαίνει σε τόσους ανθρώπους γύρω μας ;
ΓΙΑΤΙ αδιαφορούμε όταν πλέον με τις προληπτικές εξετάσεις 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να προληφθούν και 1 στους 3 καρκίνους θεραπεύεται αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και θεραπεία;
H ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήνουμε στην τυχη. Κάνοντας προληπτικούς ελέγχους παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας!
Η σωστή, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση προϋποθέτει την διεπιστημονική συνεργασία και αδιάκοπη διασπορά γνώσεων και εμπειρίας μεταξύ των Ογκολογων (Χειρουργών Ογκολογων, Παθολόγων Ογκολογων, Ακτινοθεραπευτων Ογκολογων, Αιματολόγων Ογκολογων κ.α.), την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του ασθενούς αλλά και της οικογένειας του που, απο την ώρα της διάγνωσης αποσταθεροποιούνται και έχουν επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Αυτό συνεπάγεται αυξημένη ευθύνη-κυρίως τώρα, στα δύσκολα χρόνια της κρίσης-για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την αξιοποίηση των διατιθεμένων πόρων, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την παρηγορητική αγωγή. Στην κρίση οφείλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοι. Η ποιοτική φροντίδα στον καρκίνο μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν είναι εγγυημένη στους ασθενείς η κατάλληλη ΙΑΤΡΙΚΑ και ΧΡΟΝΙΚΑ πρόσβαση.
Όλοι μαζί, αποτελώντας κρίκους της ίδιας στιβαρής αλυσίδας και σε στενή συνεργασία με τον ασθενή-που είναι το κέντρο- και τους οικείους τουμπάρουμε να κερδίζουμε καθημερινά νέες μάχες στην καταπολέμηση του καρκίνου με στόχο την αύξηση της επιτυχίας της Ογκολογικής θεραπείας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του Ογκολογικού ασθενούς με τον οφειλόμενο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια του.