← Πίσω στο blog

Κύστη Κόκκυγος: 1 στους 2 ταλαιπωρείται! Μπορείτε να αποφύγετε το χειρουργείο;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αναστάσιος Ξιάρχος – Χειρουργός / Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής / Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών-Iατρικό Περιστερίου

1 στους 2 άνδρες ταλαιπωρείται από την κύστη κόκκυγος καθώς και πολλές γυναίκες, ένα πρόβλημα που η λύση του συχνά απαιτεί επώδυνο χειρουργείο και μεγάλη μετεγχειρητική ταλαιπωρία. Ευτυχώς πλέον υπάρχει κι εναλλακτική λύση με χρήση laser, τοπική αναισθησία και άμεση επάνοδο στις καθημερινές μας δραστηριότητες χωρίς πόνο.

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο, είναι μια χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα δηλαδή στην ουρά. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται συνήθως από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Ενδέχεται όμως να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή του ασθενή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Παράλληλα, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα, μπορεί όμως να παρουσιαστεί και σε αδύνατα.

 

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ :

  1. Eμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά
  2. Δημιουργία μεγάλου και επώδυνου αποστήματος
  3. Εκροή υγρού από το απόστημα
  4. Το απόστημα όταν φλεγμαίνει γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον
  5. Επιπλέον η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, εξουθένωση και ναυτία.
  6. Πόνος στη μέση

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος προκαλεί ελάχιστα ενοχλήματα. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσωρούχου με οροαιματώδες υγρό.

Στη φάση αυτή το άτομο νιώθει ελάχιστη ενόχληση και παρατηρεί ότι υπάρχουν περίοδοι πλήρους ύφεσης, που εναλλάσσονται με περιόδους έξαρσης.

Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Στην οξεία μορφή όμως η κύστη κόκκυγος παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Σε αυτή την περίπτωση η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Επίσης μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ώστε να μην εμφανιστεί πάλι στο μέλλον.

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΥΣΤΕΡΙ, ΑΝΩΔΥΝΗ, ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΝΑΡΚΩΣΗ!

Με τη χρήση laser ή με Ραδιοσυχνότητες (R-F -νεότερη τεχνική εξέλιξη) και τοπική αναισθησία δίνουν πλέον οι χειρουργοί οριστική λύση στο πρόβλημα της κύστης κόκκυγος εξασφαλίζοντας μια εναλλακτική αντί του νυστεριού.

Με τη νέα μέθοδο διασφαλίζεται λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση και ανύπαρκτος μετεγχειρητικός πόνος.

Με τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται με ακρίβεια χιλιοστού τόσο η κύστη όσο και κάθε συριγγώδης πόρος πράγμα που μηδενίζει ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον. Επίσης δεν είναι αναγκαίο να μείνει ανοιχτό το τραύμα, οπότε δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές.

Είναι πολύ σημαντικό να χαρτογραφήσουμε την περιοχή της βλάβης, ώστε να αποκαλύψουμε την ύπαρξη της κύστης και των συριγγίων.

Η χαρτογράφηση γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης με ειδική χρωστική ουσία. Η αφαίρεση στη συνέχεια, της χαρτογραφημένης βλάβης με χρήση laser, εξασφαλίζει ότι το πρόβλημα δεν θα ξαναεμφανιστεί.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση.

Γενικά με τη νέα μέθοδο μειώνονται σημαντικά ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης και ο χρόνος αποθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα, ο ασθενής μπορεί να φύγει έπειτα από μία ώρα από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα. Την 3η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από τον χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους και το μπάνιο.

Η επέμβαση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι είναι προσιτή από όλους τους ασθενείς.