← Πίσω στο blog

Aιμορροιδοπάθεια: Oριστική, ανώδυνη λύση σε ένα πρόβλημα ταμπού

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αναστάσιος Ξιάρχος – Χειρουργός / Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής

Η αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν από την ενοχλητική παρουσία των αιμορροϊδων. Ο ένας στους τρεις ανθρώπους του πληθυσμού της γης θα ταλαιπωρηθεί κάποια στιγμή από αυτό το βασανιστικό πρόβλημα. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού, δηλαδή αυτές αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής αυτής.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι αιμορροΐδες διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν και οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν. Όταν αυτό συμβεί τότε μιλάμε για πάθηση των αιμορροΐδων, με άλλα λόγια αιμορροϊδοπάθεια.

Πότε όμως συμβαίνει αυτό; Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Η δυσκοιλιότητα είναι η κυριότερη. Άλλες καταστάσεις που συμβάλλουν στην έξαρση των αιμορροΐδων είναι η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας, όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών, η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα, η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας, ακόμα και η κληρονομική προδιάθεση. Πάντως η χρόνια δυσκοιλιότητα, η έντονη προσπάθεια στην αφόδευση και η μεγάλη διάρκειά της αποτελούν τους σοβαρότερους επιβαρυντικούς παράγοντες.

Χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται από αιμορροΐδες, όμως ελάχιστοι επισκέπτονται γιατρό φοβούμενοι την πιθανότητα χειρουργείου. Μια νέα μέθοδος χωρίς νυστέρι θεραπεύει ανώδυνα το πρόβλημα μέσα σε μισή ώρα!

Με τη νέα αυτή μέθοδο ( στην Αμερική εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια), χωρίς χειρουργική εκτομή ιστών, είναι δυνατή πλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία η αντιμετώπιση του βασανιστικού προβλήματος των αιμορροΐδων. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση.

«Πρόκειται για τη μέθοδο HAL, δηλαδή «Διαπρωκτική Απαγγείωση των Αιμορροΐδων», που ήδη εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία και στη χώρα μας», από την ομάδα του διευθυντή χειρουργικής, δρ. Αναστασίου Ξιάρχου. Πρόσφατα ο κ. Ξιάρχος σε συνέδριο που έγινε στη χώρα μας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μεθόδου και στην Ελλάδα, έχοντας πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων επεμβάσεων με απόλυτη επιτυχία.

Χρησιμοποιούμε έναν τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχο, μεγάλης ευαισθησίας, με τον οποίο εντοπίζουμε τις τελικές απολήξεις των αιμορροΐδικών αρτηριών. Κατά τον εντοπισμό της αρτηρίας, με τη βοήθεια του «ντόπλερ» (υπερήχου), ο χειρουργός την απολινώνει (περιδένει) και έτσι δεν τροφοδοτούνται με αίμα οι αιμορροΐδες, με αποτέλεσμα οι παθολογικές αιμορροΐδες να συρρικνώνονται και να θεραπεύονται εντελώς ανώδυνα!

Η διαδικασία αυτή γίνεται χωρίς νυστέρι άρα χωρίς εκτομές ιστού. Εάν είναι αναγκαίο σε προπίπτουσες αιμορροΐδες 3ου ή 4ου βαθμού μπορεί να γίνει ανάταξή τους στη σωστή ανατομική θέση με τη χρήση του HAL και απορροφήσιμες ραφές (αιμορροϊδοπηξία). Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μισή ώρα, και o ασθενής την ίδια μέρα το απόγευμα επιστρέφει στο σπίτι του.

Δεν απαιτείται σαφώς γενική νάρκωση και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Με τους προϋπάρχοντες, παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος, με μεγάλη διάρκεια, πάνω από μία εβδομάδα και απαιτείται χρήση ισχυρών παυσίπονων.

Η δε επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο, σε αντίθεση με την τεχνική «HAL», η οποία με την εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα

Σήμερα πλέον, με την εξέλιξη της ιατρικής σε συνδυασμό με την τεχνολογία του 21ου αιώνα, υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αιμορροΐδων ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά με γρήγορη επιστροφή στη καθημερινότητα.

Τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας καλύπτουν το κόστος της επέμβασης και έτσι γίνεται προσιτή για όλους τους Έλληνες ασθενείς.