← Πίσω στο blog

Νεότερες μέθοδοι αποκατάστασης κήλης της κοιλιάς

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

123

Γράφει ο Γιώργος Ηλίας  – Γενικός Χειρουργός (Εξειδικευμένος στην Προηγμένη Λαπαροσκοπική -Ογκολογική -Ενδοκρινική Χειρουργική και  Χειρουργική Παχυσαρκίας)

Τι ειναι κήλη; 

Κήλη ειναι καθε προπτωση και προβολή ενδοκοιλιακου σπλάχνου που προβαλει μεσα απο τα αδυνατισμένα εσωτερικά στρώματα των κοιλιακών μυών δημιουργώντας εξόγκωμα. Έτσι η εσωτερική επένδυση της κοιλιάς σπρώχνει μέσα από την αδυνατισμένη περιοχή του κοιλιακού τοιχώματος δημιουργώντας ένα μικρό μπαλόνι – σαν σάκο.

Ειναι μια πάθηση χωρίς διακρίσεις. Η κήλη εμφανίζεται μεν πιο συχνά στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες, μπορεί όμως να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε, από ένα νεογέννητο μέχρι έναν ηλικιωμένο.

Σε τι οφείλονται οι κήλες

Διάφοροι παράγοντες και καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ευνοούν τη δημιουργία της κήλης. Οι πιο σημαντικοί είναι:
• Η συγγενής προδιάθεση
• Η προχωρημένη ηλικία, ο υποσιτισμός ή κακή διατροφή.
• Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά όπως παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετού, βαριά χειρωνακτική εργασία.    

• Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές

Τα είδη των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος

1. Κήλες της μηροβουβωνικής περιοχής  (βουβωνοκήλη, μηροκήλη)
2. Ομφαλοκήλες
3. Επιγαστρικές κήλες
4. Μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες

Ποιές επιλογές θεραπείας υπάρχουν ;

Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για κάποιον που πάσχει από κήλη.
– Η συντηρητική αγωγή με χρήση κηλεπιδέσμου σπανίως συνιστάται διότι συνήθως δεν είναι αποτελεσματική.
– Οι περισσότερες κήλες απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, σήμερα, γίνονται με δύο μεθόδους. Η πρώτη είναι η κλασσική μέθοδος, η οποία γίνεται με εξωτερική τομή στον βουβώνα ή σε όποια άλλη περιοχή είναι η κήλη. Η τομή επεκτείνεται από το δέρμα, στο υποδόριο λίπος και επιτρέπει στον χειρουργό να φθάσει στο επίπεδο της βλάβης. Ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος για να αποκαταστήσει την βλάβη ή την τρύπα. Η μέθοδος αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει επίσης, με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία. Η δεύτερη μέθοδος είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης. Σ’αυτή την μέθοδο, ένα λαπαροσκόπιο  συνδεδεμένο με μία ειδική κάμερα εισάγεται μέσω ενός σωλήνος, επιτρέποντας στον χειρουργό να βλέπει την κήλη και τον περιβάλλοντα ιστό σε μία οθόνη τηλεοράσεως. Και κάποιοι άλλοι σωλήνες εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, επιτρέποντας στον χειρουργό να δουλέψει εσωτερικά. Η κήλη αποκαθίσταται από την πίσω πλευρά του κοιλιακού τοιχώματος. Ενα μικρό κομμάτι χειρουργικού πλέγματος εφαρμόζεται πάνω στην βλάβη της κήλης και σταθεροποιείται στην θέση του με μικρά χειρουργικά ράμματα. Η επέμβαση αυτή γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία ή ενίοτε με περιοχική ή επισκληρίδιο. Η Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση της Κήλης είναι μία πρόσφατη τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για να διορθωθούν σχισίματα στο κοιλιακό τοίχωμα (μυς) χρησιμοποιώντας μικρές τομές, τηλεσκόπια και πλέγμα. Η μέθοδος αυτή προσφέρει γρηγορότερη επιστροφή στην εργασία, στις κανονικές δραστηριότητες και ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επιδιόρθωσης της κήλης;

• 3 μικροσκοπικές τομές σε αντίθεση με την κλασσική τομή 10-15 εκατοστά.
• Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
• Γρηγορότερη ανάρρωση.
• Γρηγορότερη επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές ασχολίες.
• Καλύτερη μηχανική με την τοποθέτηση του πλέγματος κάτω από τους μυς.

Πόσο γρήγορα θα γυρίσω στο σπίτι;

Και με τις δύο μεθόδους ο ασθενής γυρίζει σπίτι αυθημερόν. Συνήθως μερικές ώρες μετά την επέμβαση

Είναι η λαπαροσκοπική μέθοδος κατάλληλη για την περίπτωση μου;

Αν και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη λαπαροσκοπική μέθοδο, η επέμβαση μπορεί να μην είναι κατάλληλη για κάποιον ασθενή με άλλα προβλήματα υγείας.
Μια εκτίμηση από κάποιον εξειδικευμένο χειρουργό μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι πριν υποβληθούμε σε οποιαδήποτε επέμβαση θα πρέπει να ρωτάμε το χειρουργό για την εκπαίδευση και την εμπειρία του.