← Πίσω στο blog

Λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο: Πόσο προσέχετε;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

Οι στρεπτόκοκκοι είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στη φυσιολογική χλωρίδα ανθρώπων και ζώων.

Μερικά είδη όπως ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος (πυογόνος στρεπτόκοκκος S.pyogenes), o S.agalactiae, o Πνευμονιόκοκκος (S.pneumoniae) ασκούν παθογόνο δράση.

ΠΥΟΓΟΝΟΣ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ

Προκαλεί:

1) Φαρυγγίτιδα

2) Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, η οποία είναι η συχνότερη μικροβιακή νόσος της παιδικής ηλικίας.

Ο ασθενής παρουσιάζει δυσκαταποσία, πόνο στο φάρυγγα, ερυθρότητα ή και επίχρισμα στις αμυγδαλές ή στον οπίσθιο φάρυγγα, διόγκωση επιχώριων λεμφαδένων, πυρετό.

Εργαστηριακά: αύξηση λευκών αιμοσφαιρίων με υπεροχή των πολυμορφοπύρηνων. Μια ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αποτελεί το strep test, το οποίο γίνεται με φαρυγγικό επίχρισμα. Επίσης, στη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά η καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος.

3) Οστρακιά: η νόσος χαρακτηρίζεται από εξάνθημα συνήθως ερυθηματοκηλιδώδες.

4) Ερυσίπελας: αποτελεί βαριά και οξεία φλεγμονή του δέρματος με συμμετοχή των λεμφικών αγγείων του δέρματος.

Μη σηπτικές επιπλοκές:

1) Ρευματικός πυρετός: στη κλασσική του μορφή εκδηλώνεται ως οξεία εμπύρετη νόσος, επιπλοκή της οποίας είναι η καρδιακή βλάβη.

2) Οξεία σπειραματονεφρίτιδα: πρόκειται για οξεία φλεγμονώδη βλάβη των νεφρών, χαρακτηριζόμενη από οίδημα, υπέρταση, αιματουρία και πρωτεϊνουρία.

ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟΣ ΟΜΑΔΑΣ Β ( S.agalactiae)

Προκαλεί λοιμώξεις νεογνών, όπως σηψαιμία,μηνιγγίτιδα. Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η πρόωρη ρήξη υμένων, ο εργώδης τοκετός, κ.α. Για το λόγο αυτό οι έγκυες στην 36η βδομάδα της κύησης θα πρέπει να υποβάλλονται σε καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι φορείς του S.agalactiae, ώστε να λάβουν την κατάλληλη χημειοπροφύλαξη. Στους ενήλικες, οι λοιμώξεις από S.agalactiae είναι πιο σπάνιες και αφορούν στις γυναίκες μετά τον τοκετό και τη λοχεία, αλλά και σε ανοσοκατασταλμένους και ηλικιωμένους.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ ( S.pneumoniae )

Προκαλεί:

1) Πνευμονία: εισβάλλει με υψηλό πυρετό, με ρίγος, παραγωγικό βήχα, αιματηρή απόχρεμψη, δύσπνοια, κυάνωση. Στη διάγνωση, σημαντικό ρόλο παίζει η gram χρώση στα άμεσα παρασκευάσματα πτυέλων και στη συνέχεια η καλλιέργεια πτυέλων.

2) Μέση πυώδη ωτίτιδα – παραρρινοκολπίτιδα. Ο πνευμονιόκοκκος μαζί με τον H.influenzae είναι τα συχνότερα αίτια της μέσης πυώδους ωτίτιδας και παραρρινοκολπίτιδας.