← Πίσω στο blog

Η διατροφή της Καθαράς Δευτέρας – Τι να αποφύγετε!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Έυα Ε. Ζιώζιου – Διατροφολόγος-επιστήμων τροφίμων

Η Καθαρά Δευτέρα έφτασε με πολλές διαφορετικές σημασίες για τον καθένα. Άλλοι βλέπουν μια ημέρα που αρχίζει η νηστεία της σαρακοστής, άλλοι μια ημέρα με λαχταριστούς μεζέδες υπό την δικαιολογία της νηστείας. Κανείς όμως δεν σκέφτεται το θέμα της υγείας και της σωστής διατροφής.

Έτσι παρατηρούνται φαινόμενα υπερκατανάλωσης τροφής η οποία επιπροσθέτως μπορεί να είναι και επιζήμια στον οργανισμό. Πρώτα από όλα τα θαλασσινά, που έχουν την τιμητική τους, βλάπτουν την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ, την υπέρταση και το σάκχαρο. Επιπροσθέτως, ο τρόπος μαγειρέματος τους επιβαρύνει όλες τις παραπάνω ασθένειες. Σε αυτά προστίθενται και τροφές όπως η παραδοσιακή λαγάνα, ο χαλβάς και η ταραμοσαλάτα σε υπερβολικές ποσότητες. Κάποιες απλές συμβουλές είναι:

  1. Μην καταναλώσετε γαρίδες και σουπιές αν έχετε προβλήματα όπως χοληστερίνη και τριγλυκερίδια.
  2. Μαζί με τα παραπάνω σε μεγάλη ποσότητα, περιορίστε το ψωμί, το χαλβά, τις σάλτσες και την ταραμοσαλάτα αν έχετε και σάκχαρο. Σαφώς χρειάζεται και περιορισμός στην ποσότητα οσπρίων.
  3. Το ουρικό οξύ επιβαρύνεται από όλα τα θαλασσινά οπότε καταφύγετε σε λαχανικά, χαλβά και λαγάνα. Στην περίπτωση των οσπρίων αποφύγετε το σπανάκι και τις φακές που είναι πλούσια σε ουρικό οξύ.
  4. Στην περίπτωση της υπέρτασης, προσέχετε το αλάτι που υπάρχει παντού αλλά κυρίως σε κονσέρβες, ταραμοσαλάτα και σάλτσες.
  5. Ο τρόπος μαγειρέματος να είναι βραστά ή ψητά αντί των συνηθισμένων τηγανητών.
  6. Συνδυάστε κάποιο θαλασσινό ή όσπριο με τρόφιμο που καίει το λίπος όπως το μπρόκολο και οι πιπεριές. Το μαρούλι και το αγγούρι είναι διουρητικά και βοηθούν στην υπέρταση.
  7. Προσέχετε γενικά τις ποσότητες έτσι ώστε μαζί και με τα παραπάνω να μην μετατραπεί η Καθαρά Δευτέρα σε μαύρη λόγω δυσπεψίας