← Πίσω στο blog

Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τους πόνους της περιόδου;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Crmpmn_13-10-2012

Γράφει ο Γεράσιμος Αρσένης – γυναικολόγος

Μια καινούργια έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες με δυσμηνόρροια που παίρνουν υψηλή δόση βιταμίνης D υποφέρουν πολύ λιγότερο από πόνους της περιόδου και δεν έχουν ανάγκη για καμία θεραπεία για πάνω από 2 μήνες.
 
Προς γνώση μας αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ασχολείται και ερευνά τις επιδράσεις μιας εφ’ άπαξ υψηλής δόσης στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια.
 
Ενεργοποίηση του πόνου:
 
Η δυσμηνόρροια επηρεάζει τις μισές από τις γυναίκες που έχουν περίοδο. Ο πυελικός πόνος πιστεύεται πως ενεργοποιείται λόγω υπερβολικής παραγωγής προσταγλανδινών στη μήτρα που συντίθεται από Ωμέγα 6 λιπαρά οξέα πριν την έναρξη της περιόδου και ελέγχουν την αγγειοσυστολή και τη μήτρα.
 
Σύμφωνα με τις μελέτες, η βιταμίνη D μπορεί να δράσει ως αντιφλεγμονώδες και μπορεί να ρυθμίσει την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στον δρόμο των προσταγλανδινών προκαλώντας την μειωμένη βιολογική δράση τους.
 
Η μελέτη περιλαμβάνει 40 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών που είχαν εμπειρία από τουλάχιστον 4 εξαιρετικά επίπονες έμμηνες ρύσεις στους τελευταίους 6 μήνες. Οι γυναίκες αυτές δεν έπαιρναν ασβέστιο, βιταμίνη D, αντισυλληπτικά χάπια ή άλλες θεραπείες και δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ενδομήτρια συσκευή αντισύλληψης κατά την διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών. Οι συμμετέχουσες ωστόσο μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους αντισύλληψης όπως επίσης τους επιτρεπόταν να λάβουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αν ήταν αναγκαίο αλλά θα έπρεπε να καταγράφουν η χρήση αυτών των παραγόντων.
 
Οι γυναίκες επιλέχθηκαν με τυχαία σειρά για να λάβουν μια εφ’ άπαξ δόση από 300.000 ius από βιταμίνη D ή εικονικά για 5 ημέρες πρίν την έναρξη της επόμενης εμμήνου ρύσεως. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ένταση του πόνου όπως μετρήθηκε με οπτική αναλογική κλίμακα. Το δευτερεύον αποτέλεσμα ήταν η χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
 
Μετά από 2 μήνες ο πόνος μειώθηκε στο 41% μεταξύ των γυναικών της ομάδας της βιταμίνης D. Δεν υπήρχαν διαφορετικά αποτελέσματα στις γυναίκες πού έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Η μεγαλύτερη μείωση του πόνου ήταν στις γυναίκες που είχαν τον πιο έντονο πόνο κατά την έναρξη.
 
Κατά την διάρκεια της μελέτης καμία από τις γυναίκες στο γκρουπ της βιταμίνης D δεν χρειάστηκε να λάβει αντιφλεγμονώδη για να ελέγξει το πόνο στους 1 με 2 μήνες ενώ το 40 % αυτών που την έπαιρναν εικονικά χρησιμοποίησαν αντιφλεγμονώδη τουλάχιστον μια φορά.