← Πίσω στο blog

Ινομυαλγία: προσβάλλει γυναίκες 20 έως 50 ετών

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Getty_rm_photo_of_woman_holding_neck

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη – Ειδική Παθολόγος

Η ινομυαλγία είναι σύνδρομο χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, που προσβάλλει κυρίως γυναίκες 20-50 ετών και χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο με δυσκαμψία. Ο πόνος εντοπίζεται σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στον αυχένα, στους ώμους, στη μέση και στα ισχία, στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην περίπτωση της ινομυαλγίας όπως και στο σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένος οργανικός ή ψυχολογικός παράγοντας που το δημιουργεί. Οι πάσχοντες πάσχουν από διαταραχή στην αντίληψη του πόνου και μεταβολή στην ουδό του πόνου.
Πρόσφατα αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει ομοιότητες ανάμεσα στο σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και στην ινομυαλγία σε τρία σημαντικά παθοφυσιολογικά  πεδία:

• Στο πεδίο της άμυνας του οργανισμού οι πάσχοντες μοιράζονται κοινές ανοσολογικές διαταραχές.

• Στο νευροενδοκρινολογικό πεδίο οι πάσχοντες εμφανίζουν συχνά δυσλειτουργία του άξονα υπόφυσης εγκεφάλου και διαταραχές στην έκκριση κορτιζόλης.

• Στο ψυχολογικό πεδίο, υπάρχει αυξημένη ψυχολογική ευαισθησία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει σήμερα ειδικά φάρμακα που αυξάνουν την ενεργειακή εφεδρεία των κυττάρων, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίληψη του πόνου. Η παράλληλη ψυχοθεραπευτική θεραπεία είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.