← Πίσω στο blog

«Η Ιατρική του αύριο, σήμερα -το κλασικό δεν γερνάει ποτέ» 24-26/5/2013

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Εξελίξεις στην αναγεννητική Ιατρική και νεότερα επιστημονικά επιτεύγματα για την μακροβιότητα -«Η Ιατρική του αύριο, σήμερα -το κλασικό δεν γερνάει ποτέ» 24-26 Μαΐου 2013, στις Σπέτσες

– επιβαρύνεται το DNA των ανδρών μετά τα 50 και επομένως καλό θα ήταν οι άνδρες να γίνονται μπαμπάδες όσο νωρίτερα γίνεται?

– είναι η γυναίκα το μόνο ον στην φύση που η εμμηνόπαυση της δεν συμβαδίζει με το μέγιστο προσδόκιμο ζωής?

Σε αυτές τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απάντησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Στάθης Γκόνος και Δρ.Μιχαήλ Παπαχαραλάμπους στους εκπροσώπους των ΜΜΕ που παρακολούθησαν την συνέντευξη Τύπου ενόψει του 3 ήμερου ευεξίας, πρόληψης και υγείας το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Σπέτσες από τις 24 έως τις 26 Μαίου 2013. Το συνέδριο διοργανώνει η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ) με την υποστήριξη της Ορθοβιοτικής στο ιστορικό κτίριο των Σπετσών, την Αναργύρειο και Κοργιαλένειο σχολή.

Για πρώτη φορά επιστήμονες και κοινό θα ενημερωθούν με ομιλίες, συζητήσεις για τις νεότερες εξελίξεις στην έρευνα και κλινική πράξη στον τομέα της προληπτικής και αναγεννητικής ιατρικής .

Καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΕΕΠΙΑ και Επιστημονικός Διευθυντής της Ορθοβιοτικής, Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, τόνισε: » συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό των διακεκριμένων επιστημόνων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο των Σπετσών και δεσμεύομαι να διοργανωθεί μία υποδειγματική συνάντηση τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επιτυχία των δραστηριότητων ευεξίας. Το μήνυμα των συναδέλφων μου που εργάζονται για την πρόοδο στον τομέα της αντιγήρανσης είναι σαφές: «το μυαλό και ο νους μας σε εγρήγορση και ταυτόχρονα το σώμα και η ψυχή μας σε αφύπνιση ώστε να μεγαλώσουμε υγιείς και χαρούμενοι».

«Προσβλέπω να επιτύχει και να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός αυτό το πείραμα της συνύπαρξης αμιγώς επιστημονικών διαλέξεων και ευρέως κοινού», τονίζει ο Δρ. Στάθης Γκόνος, Διευθυντής ΙΒΦΧΒ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

«Είμαι αισιόδοξος» προσθέτει «ότι, θα συμβεί αυτό που έγινε με τα θερινά σχολεία Μοριακής Βιολογίας. Από το 1966 19 Νομπελίστες της γενετικής και συνολικά 450 επιστήμονες του κλάδου μας συγκεντρώνονται στις Σπέτσες και ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες γύρω από τις έρευνες τους. Αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει ανάλογος ενθουσιασμός και για αυτή την σύζευξη επιστημόνων και κοινού, ενημέρωσης και ευεξίας».

Αίσθηση δημιούργησε η είδηση, που ο κ. Γκόνος «μετέδωσε» στους δημοσιογράφους ότι πράγματι οι άνδρες είναι προτιμότερο να μην τεκνοποιούν μετά τα 50 τους γιατί συσσωρεύονται βλάβες στον οργανισμό, επηρεάζουν το DNA και έτσι ενδέχεται τα «βάρη αυτά» να μεταφερθούν στα παιδιά που θα γεννηθούν. Επιπλέον ανέλυσε πως μπορεί να παραμείνει νέα μια γυναίκα μετά την κλιμακτήριο ενώ διευκρινίζει ότι η γυναίκα είναι το μοναδικό ον της φύσης που η εμμηνόπαυση δεν συμβαδίζει με το μέγιστο προσδόκιμο ζωής.

Ο διάσημος καθηγητής της βιολογίας Brian Clark σε επικοινωνία που είχε με τους διοργανωτές αποκάλυψε ότι αυτή την εποχή οι επιστήμονες του τομέα του εργάζονται πάνω σε δύο καυτά θέματα: το ένα αφορά στην τοξικότητα των αντιοξειδωτικών και την πιθανότητα πρόκλησης καρκίνου από αυτά σε αντίθεση με όσα «ασπαζόμαστε» έως σήμερα. Το δεύτερο θέμα στο οποίο έδωσε έμφαση είναι η διαφορετικότητα του κάθε οργανισμού με επιτακτική την ανάγκη εξατομικευμένων θεραπειών και προσωποποιημένων συνταγών υγείας για τον καθένα. Ο Brian Clark εκμυστηρεύτηκε επίσης: «ακόμη και επί χούντας αναγκασθήκαμε να ξαναγυρίσουμε στις Σπέτσες για να μην στερηθούμε την συνήθεια μας αυτή. Θα σας πω περισσότερα τον Μάιο και για την έκπληξη της παρουσίας της Μελίνας Μερκούρη στο πρώτο μας συνέδριο το 1966 και πώς μας κέρδισε όλους τότε με την γοητευτική προσωπικότητα της .»

Ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης, μιλώντας ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Πανευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ESAAM-European Society of Preventive, Regenerative and Anti-Aging Medicine) της οποίας είναι μέλος η διοργανώτρια Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προληπτικής Ιατρικής και Αντιγήρανσης (ΕΕΕΠΙΑ), τόνισε τη μεγάλη σημασία της από κοινού προσπάθειας των επιστημόνων σε θέματα πρόληψης αντιγήρανσης.

Με όλα τα παραπάνω ως ενημερωτική προθέρμανση, συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για το συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχει και το κοινό σε μία πρωτοποριακή συνύπαρξη της επιστήμης με το ευ ζήν .

Ειδικότερα η επιστημονική θεματολογία θα επικεντρωθεί στους ακόλουθους τομείς: καρδιολογία, αισθητική και πλαστική χειρουργική, νευρολογία, διατροφολογία, ομοιοπαθητική, ενδοκρινολογία, ψυχολογία, ουρολογία, γαστρεντερολογία.

Παράλληλα η γνωστή γυμνάστρια Ελένη Πετρουλάκη θα καθοδηγήσει τις δραστηριότητες για pilates και γιόγκα στο «Καίκι» την πανέμορφη παραλία των Σπετσών. Στο πρόγραμμα θα υπάρχει ακόμη, ποδηλατικός γύρος του πευκόφυτου νησιού και πεζοπορία σε μία διαδρομή που «αγναντεύει «το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας της Ερμιονίδας. Τέλος οι Σπετσιώτισσες κυρίες θα κάνουν επίδειξη live των τοπικών παραδοσιακών γαστρονομικών τους προτάσεων.