← Πίσω στο blog

Γάγγλιο του καρπού: είναι επικίνδυνο;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Νικόλαος Λασανιάνος – Ορθοπεδικός Τραυματολόγος

Τα γάγγλια αποτελούν κύστες γεμάτες με διαυγές κολλώδες υγρό. Συνηθέστερα εξορμούνται με ένα μίσχο από οστάρια ή από έλυτρα των τενόντων. Γάγγλια μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε διάφορες θέσεις, ωστόσο η συντριπτική τους πλειοψηφία εντοπίζεται στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Τα γάγγλια μπορεί να γίνουν αντιληπτά απότομα ή να εμφανιστούν σταδιακά ενώ το μέγεθος τους μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με την κούραση που υφίσταται η υποκείμενη άρθρωση ή τένοντας.

Τα γάγγλια είναι συνήθως ασυμπτωματικά, ωστόσο αν διογκωθούν ιδιαίτερα μπορούν να προκαλούν πίεση στα παρακείμενα νεύρα και πόνο. Αν όμως πρόκειται για εσωτερικά γάγγλια μπορεί να προκαλούν πόνο ακόμα και σε μικρό μέγεθος.

Αν τα γάγγλια είναι ασυμπτωματικά χρήζουν απλά παρακολούθησης. Το μέγεθος τους μπορεί να μειωθεί με αναρρόφηση του περιεχόμενού τους με βελόνα. Λόγω όμως της τάσης τους να υποτροπιάζουν η οριστική τους εκρίζωση γίνεται χειρουργικά. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά. Ο ασθενής δε χρειάζεται να πάρει γενική αναισθησία και φεύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Τα ράμματα αφαιρούνται περίπου δύο εβδομάδες μετά το χειρουργείο ενώ ο ασθενής ενθαρρύνεται σε πρώιμη κινητοποίηση της περιοχής.