← Πίσω στο blog

Lifting δοντιών: Αλλάξτε το χαμόγελο σας σε 2 ώρες με όψεις ρητίνης!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Η πολυετής εμπειρία μου στην αισθητική οδοντιατρική αλλά και η ταυτόχρονη προσέγγιση του ασθενούς μέσα από την ιδιότητα της κοινωνικής λειτουργού με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι ο άνθρωπος γενικά θέλει να αρέσει.

Η προσφορά της αισθητικής οδοντιατρικής όχι μόνο στη θεραπεία, αλλά κυρίως στην αλλαγή της εμφάνισης του στόματος, είναι αυτή που πραγματικά αλλάζει επί το βέλτιστο τη ζωή του ανθρώπου. Το lifting δοντιών είναι μια τέχνη όπου ο καλλιτέχνης οδοντίατρος θα « σμιλεύσει» ένα στόμα.

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις ανθρώπων που αισθάνονται άσχημα με το χαμόγελό τους. Είναι γεγονός επίσης ότι σε πολλούς ανθρώπους τα δόντια τους έχουν ατέλειες.

Προσέξτε τους γύρω σας και θα το διαπιστώσετε. Άλλοτε οι ατέλειες αυτές οφείλονται σε επίκτητες αιτίες, άλλοτε είναι κληρονομικές. Με την πρόοδο της οδοντιατρικής υπάρχει λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Το Lifting δοντιών θεωρείται τέχνη ή δημιουργία από την οδοντιατρική , επειδή συνδυάζει την επιστήμη και το ταλέντο του οδοντιάτρου να αποκαταστήσει τις ατέλειες, έτσι που κανείς να μην μπορεί να υποπτευθεί πως ήταν τα δόντια πριν.

Πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μπορούμε να παρέμβουμε σε ατέλειες οποιουδήποτε σημείου του σώματός μας και να τις διορθώσουμε, έτσι ώστε τελικά να μην φαίνεται ότι έχει γίνει παρέμβαση. Πολύ περισσότερο όταν αναφερόμασταν σε δόντια.

Οι ατέλειες των δοντιών μπορεί να οφείλονται σε καθαρά επίκτητες αιτίες, αλλά μπορεί και σε κληρονομικές. Επίκτητες αιτίες θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην πορεία ζωής ενός ανθρώπου ( θεραπευτικά-αισθητικά), ενώ κληρονομικές, όσα κληρονομεί ως οδοντοστοιχία ( ποιότητα αδαμαντίνης – διάταξη δοντιών – χρώμα δοντιών). Ευτυχώς , η οδοντιατρική επιστήμη σήμερα έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που μας επιτρέπει να επέμβουμε και να διορθώσουμε το σύνολο σχεδόν των οδοντιατρικών ατελειών που μπορεί να έχει ένα στόμα. Και μάλιστα ανώδυνα και σε χρόνους που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, με μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Όταν λέμε Lifting δοντιών εννοούμε ακριβώς την ανάπλαση και αναδημιουργία του κάθε δοντιού χωριστά και σε σχέση πάντα με το σύνολο των υπόλοιπων δοντιών, καθώς και σε σχέση με τις γωνίες του προσώπου, χρώμα ανάλογο με το χρώμα των ματιών, των χειλιών, του δέρματος, των μαλλιών κ.λ.π. Ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο και μοναδικά. Γιατί κάθε πρόσωπο είναι ξεχωριστό και μοναδικό και το χρώμα, όπως και το σχήμα των δοντιών ,θα καθοριστεί σε σχέση με το κάθε πρόσωπο.

Έτσι μπορούμε αραιά δόντια να τα ενώσουμε, μικρά να τα μεγαλώσουμε, δίχρωμα να τα επαναφέρουμε στο κανονικό τους χρώμα, να κάνουμε ολόλευκες οδοντοστοιχίες ή απλώς λευκά δόντια, ή δόντια στο απολύτως φυσικό χρώμα των υπόλοιπων δοντιών όταν ορισμένα είναι σκούρα ή απονευρωμένα. Ακόμη και εάν κάποιος έχει στραβά δόντια και για κάποιο λόγο αποφεύγει τα «σιδεράκια», – η κατεξοχήν ενδεικνυόμενη ορθοδοντική θεραπεία για στραβά δόντια- τότε ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ,μπορεί να διορθώσει την οδοντοστοιχία του και να δείχνει ότι έχει ίσια και ωραία δόντια.

Αυτό είναι λοιπόν το lifting δοντιών. Η τέχνη και η δημιουργία μέσα από την οδοντιατρική επιστήμη. Είναι ο συνδυασμός οδοντιατρικής επιστήμης και τέχνης (ταλέντου) του οδοντιάτρου. Και μπορεί να γίνεται η παρέμβαση αυτή είτε γιατί ένα στόμα είναι απόλυτα υγιές και απλώς ο άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός καλύτερου χαμόγελου, είτε γιατί υπάρχουν και θεραπευτικά προβλήματα (σφραγίσματα- σπασίματα).

Ταυτόχρονα δε με την αναδημιουργία της οδοντοστοιχίας θεραπεύουμε και τα δόντια.

Είναι βέβαιο ότι τα σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά (σύνθετες ρητίνες και πορσελάνες) επιτρέπουν μακροχρόνια θεραπευτικά και αισθητικά αποτελέσματα, εφόσον η οδοντιατρική παρέμβαση είναι τέτοια που εξασφαλίζει το μέγιστο της θεραπευτικής και αισθητικής αποκατάστασης. Και βέβαια πάντα σε σχέση με τη σωστή συντήρηση του στόματος, που είναι το καθημερινό βούρτσισμα, νήμα και ο εξαμηνιαίος προληπτικός επανέλεγχος. Τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι για πολλά χρόνια δεν θα υπάρχουν θεραπευτικά και αισθητικά προβλήματα.

Ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η αποκατάσταση ενός στόματος, που συνήθως αφορά 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και 8-10 δόντια της κάτω γνάθου, είναι 2-2 ½ ώρες για κάθε γνάθο. Η επέμβαση αυτή είναι ανώδυνη γίνεται χωρίς αναισθησία διότι δεν απαιτείται ιδιαίτερο τρόχισμα στα δόντια-συνήθως καθόλου τρόχισμα.

Η σύνθετη ρητίνη είναι ένα υλικό το οποίο όταν ο γιατρός γνωρίζει και έχει την επιδεξιότητα εφαρμογής του, εφαρμόζεται σε πλήρη ανατομία στο δόντι και το κάθε δόντι διαμορφώνεται άμεσα στο στόμα από το γιατρό σαν γλυπτό. Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής η οποία γίνεται σε μία επίσκεψη στον οδοντίατρο τα δόντια έχουν απόλυτα φυσική εμφάνιση. Και όλο το στόμα ακόμα και στο λευκό φαίνεται απόλυτα φυσικό.

Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του λευκού. Επιλέγεται το καταλληλότερο λευκό σε σχέση με το πρόσωπο ξεχωριστά και με τα χρώματα του κάθε προσώπου. Ο γνώμονας πάντοτε της επιλογής του χρώματος είναι τα φυσικά χρώματα του προσώπου, καθώς επίσης και εάν η πραγματική επιθυμία ενός ανθρώπου είναι να αποκτήσει ένα λευκό χαμόγελο. Διαφορετικά μπορεί η επιλογή να είναι σε χρώματα λιγότερο λευκά ή και στο απολύτως φυσικό χρώμα των δοντιών. Ο χρόνος λοιπόν εφαρμογής είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα των συνθέτων ρητινών.

Επίσης το κόστος είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Επειδή δεν παρεμβάλλεται το κόστος του οδοντοτεχνίτη είναι φθηνότερα σε σχέση με τις πορσελάνες.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι το ότι εάν κάποιος χτυπήσει και σπάσει κάποια όψη ρητίνης επιδέχεται άμεσα σε ένα ραντεβού επιδιόρθωση.

Το μειονέκτημα του υλικού είναι το ότι εάν ο γιατρός δεν έχει το ταλέντο της άμεσης δημιουργίας στο στόμα του ασθενή, καθώς επίσης και της ολοκληρωμένης εφαρμογής του όσον αφορά την πλήρη ανατομία αλλά και την σωστή επεξεργασία του υλικού, τότε πραγματικά μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία όχι μόνο δεν θα ικανοποιούν αισθητικά, αλλά ούτε και θεραπευτικά.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να συνοψίσουμε στις εξής ερωτήσεις το lifting δοντιών:

 1. Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται ;

• Σε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε

• Σε μικρά να τα μεγαλώσουμε

• Σε δίχρωμα ή σε απονευρωμένα να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα

• Σε δόντια με πολλά σφραγίσματα

• Σε αλλαγή χρώματος των δοντιών

• Σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια

• Σε δόντια νεογιλά ( παιδικά) σε ενήλικες.

• Σε δόντια με αποτριβές και σπασίματα

• Μετά από επανειλημμένες λευκάνσεις ( διότι ως γνωστόν οι λευκάνσεις δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα).

• Σε διόρθωση σύγκλεισης

2. Η αποκατάσταση είναι επώδυνη;

Η αποκατάσταση είναι εντελώς ανώδυνη γίνεται συνήθως χωρίς καθόλου τρόχισμα των δοντιών, πολλές φορές χωρίς αναισθησία.

3. Πόσες επισκέψεις θα χρειαστούν ;

Εφ’ όσον δεν υπάρχουν θεραπευτικά προβλήματα ένα ραντεβού 2 με 2 1/2 ώρες για 8-10 δόντια της επάνω γνάθου και ένα δεύτερο ραντεβού την επόμενη μέρα για 8-10 δόντια της κάτω γνάθου.

4. Μπορεί να έχω προβλήματα στα δόντια μου μετά το Lifting δοντιών;

ΟΧΙ : Διότι η αποκατάσταση είναι σε πλήρη ανατομία στο κάθε δόντι χωριστά και οι ρητίνες είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούμε για τα σφραγίσματα των δοντιών μας δηλαδή για καθαρά θεραπευτικούς λόγους εδώ και πολλά χρόνια. Απλώς το ταλέντο του οδοντιάτρου του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το σύγχρονο αυτό υλικό θεραπείας για αισθητικούς λόγους.

5.Θα φαίνονται φυσικά τα δόντια μου;

Ασφαλώς ναι. Όσοι σας συναναστρέφονται καθημερινά θα διαπιστώσουν μια απροσδιόριστη αλλαγή και όσοι σας πρωτογνωρίζουν θα θαυμάζουν το όμορφο, λαμπερό και υγιές χαμόγελό σας.

6. Μετά το Lifting δοντιών πρέπει να προσέχω περισσότερο;

Πρέπει όπως και πριν την αποκατάσταση να μην χρησιμοποιείτε τα δόντια σας ως εργαλεία κοπής αντικειμένων.

7. Είναι μόνιμο το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο είτε αφορά το φυσικό χρώμα των δοντιών είτε αφορά ένα λευκό χαμόγελο.

8. Θα πρέπει να κάνω κάτι διαφορετικό για την συντήρηση των δοντιών απ’ ότι έκανα πριν;

ΟΧΙ Για την μακροχρόνια διατήρηση του αισθητικού αποτελέσματος και της υγείας των δοντιών σας πρέπει να κάνετε ότι κάνατε και πριν. Δηλαδή τα δόντια να βουρτσίζονται καθημερινά πρωί- βράδυ, να χρησιμοποιείται νήμα και τηρείται ανά 6 μήνες προληπτικός έλεγχος στον οποίο γίνεται καθαρισμός των ούλων , γυάλισμα , αφαίρεση των χρωστικών των δοντιών ,φθορίωση.

9. Είναι πολύ σημαντικό ένα όμορφο χαμόγελο;

Ναι. Επίσημες έρευνες στην Αμερική αναφέρουν ότι :

92% των ενηλίκων συμφωνεί ότι το ελκυστικό χαμόγελο παίζει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία

85% δηλώνουν ότι θυμούνται κάποιον με όμορφο χαμόγελο

85% συμφωνούν ότι ένας άνθρωπος με άσχημο χαμόγελο είναι λιγότερο ελκυστικός στο άλλο φύλλο

75% συμφωνούν ότι μπορεί ένα άσχημο χαμόγελο να μειώσει τις πιθανότητες επαγγελματικής επιτυχίας.