← Πίσω στο blog

Γαστρική Πτύχωση: ποια τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Παναγιώτης Γλεντής  – Χειρουργός

Νέα λαπαροσκοπική επέμβαση, χωρίς αφαίρεση στομάχου και ξένα σώματα, σε μία μόνο μέρα.

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική επιμήκης γαστρική πτύχωση είναι η βαριατρική επέμβαση που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια έναντι του γαστρικού δακτυλίου. Είναι επέμβαση μικρής βαρύτητας, αντίστοιχη με τον δακτύλιο, με καλύτερα αποτελέσματα, και με το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνεται ξένο σώμα στον οργανισμό και δεν χρειάζεται μετεγχειρητική ρύθμιση και παρακολούθηση. Η επέμβαση αυτή έγινε πρώτη φορά από τον Δρ M.Talebpour το 2004 και το 2007 ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Στην Ελλάδα η ομάδα μας άρχισε να την εφαρμόζει το 2008 και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τους ασθενείς μας δείχνουν ότι έχει καταλάβει μια πολύ καλή θέση ανάμεσα στις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις.

• Τεχνική της μεθόδου

Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική επιμήκης γαστρική πτύχωση, είναι μια περιοριστική επέμβαση, μειώνει δηλαδή σημαντικά την τροφή που μπορεί να καταναλώσει ο ασθενής.

Στην επέμβαση αυτή γίνεται αναδίπλωση (πτύχωση) του μείζονος τόξου του στομάχου μέσα σ’ αυτό, επιτυγχάνοντας την μείωση της χωρητικότητας του στομάχου χωρίς να αφαιρέσουμε τμήμα από το στομάχι και χωρίς να τοποθετήσουμε ξένο σώμα (γαστρικό δακτύλιο).

Ουσιαστικά αναδιπλώνουμε το τμήμα εκείνο του στομάχου που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος (ρεζερβουάρ) και το καταργούμε αφήνοντας την δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη.

Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει ανατομικά με το γαστρικό «μανίκι» (sleeve γαστρεκτομή), με την διαφορά ότι το τμήμα που αφαιρούμε στην sleeve, στην προκειμένη περίπτωση το μείζον τόξο, δεν το αφαιρούμε αλλά το αναδιπλώνουμε.

• Τι αποτελέσματα έχει η μέθοδος;

Τα αποτελέσματα της μεθόδου υπερέχουν έναντι αυτών που επιτυγχάνονται με τον γαστρικό δακτύλιο.

Η απώλεια βάρους κυμαίνεται από 75-95 % του πλεονάζοντος σωματικού βάρους στην πλειονότητα των ασθενών που χειρουργούνται με αυτή τη μέθοδο. Βασικό σ’ αυτήν την επέμβαση είναι ότι σε αντίθεση με την sleeve δεν λείπει η γρελίνη που παράγεται από τον θόλο του στομάχου με αποτέλεσμα να υπάρχει το αίσθημα της πείνας. Η πείνα όμως μπορεί να κορεσθεί πολύ ευκολότερα εφόσον το στομάχι γεμίζει με το 1/3 της τροφής που χρειαζόταν πριν την επέμβαση.

 • Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για την επέμβαση;

Ο βασικός εχθρός κάθε περιοριστικής επέμβασης είναι το τσιμπολόγημα και η κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία (γλυκά – αναψυκτικά). Αυτοί βασικά είναι και οι μόνοι διατροφικοί περιορισμοί που θα έχει ο ασθενής που θα υποβληθεί σε λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση.

Προτείνεται λοιπόν σαν επέμβαση, στους ασθενείς που έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγάλα γεύματα, χωρίς ιδιαίτερη έφεση στα γλυκά και στα αναψυκτικά.

• Πλεονεκτήματα

Είναι μια επέμβαση λαπαροσκοπική ή ρομποτική, μικρής βαρύτητας, σύντομη, χρειάζεται μία μέρα μόνο νοσηλεία και πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων που συγκρατούν την πτύχωση του στομάχου, το στομάχι επανέρχεται στην αρχική μορφή και μέγεθος.

Δεν υπάρχει δε ο κίνδυνος διαφυγής αφού δεν γίνεται αφαίρεση κάποιου τμήματος του στομαχιού. Στην γαστρική πτύχωση επίσης δεν χρειάζεται κάποια μετεγχειρητική ρύθμιση, όπως γίνεται με τον γαστρικό δακτύλιο, ενώ οι κίνδυνοι των απώτερων επιπλοκών του δακτυλίου, όπως η μετακίνηση, η διάβρωση του στομάχου, η μόλυνση και διαπύηση του δακτυλίου δεν υπάρχουν.

Χαμηλό κόστος

• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της λαπαροσκοπικής επιμήκους γαστρικής πτύχωσης;

Γενικότερα η συγκεκριμένη επέμβαση κρίνεται σαν από τις πιο ασφαλείς βαριατρικές επεμβάσεις. Η ασφάλεια του ασθενούς εξασφαλίζεται και οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται όταν γίνεται μια σωστή προεγχειρητική προετοιμασία και επιλογή του ασθενούς από τον ιατρό και η επέμβαση γίνεται από χειρουργική ομάδα με τεχνική κατάρτιση και εμπειρία σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

• Συχνές ερωτήσεις – FAQ

1. Τι χωρητικότητα θα έχει το στομάχι μου μετά την επέμβαση;

Συνήθως η χωρητικότητα του στομάχου μετά την λαπαροσκοπική επιμήκη γαστρική πτύχωση είναι περίπου 100-150 ml. Αυτό εξαρτάται βέβαια και από την επιλογή του χειρουργού και διαφοροποιείται από ασθενή σε ασθενή κυρίως από τον σωματότυπο και το φύλο του ασθενούς.

2. Θα χρειάζομαι βιταμίνες ή συμπληρώματα διατροφής μετά την επέμβαση;

Στην γαστρική πτύχωση δεν υπάρχει γαστρική ή εντερική παράκαμψη και δυσαπορρόφηση. Εφ’ όσον η διατροφή είναι ισορροπημένη δεν χρειάζονται συμπληρώματα κανενός είδους.

3. Τι θα τρώω μετά την επέμβαση?

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, η δίαιτα περιλαμβάνει υδαρείς τροφές όπως σούπες, γάλα και άλλα υγρά και ακολούθως μαλακές τροφές για ακόμα 1 μήνα.

Μετά από αυτή την περίοδο η διατροφή απελευθερώνεται, όμως τα ιδανικά και ταχύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά.

4. Πόσα κιλά θα χάσω και σε πόσο χρόνο;

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρική πτύχωση επιτυγχάνει 75-95% απώλεια του πλεονάζοντος σωματικού βάρους. Το βάρος αυτό χάνεται στους 12-18 μήνες.

5. Είναι μέθοδος αναστρέψιμη;

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρική πτύχωση μπορεί πολύ εύκολα να αναστραφεί, με την αφαίρεση των ραμμάτων που συγκρατούν το στομάχι διπλωμένο το οποίο επανέρχεται στο αρχικό του σχήμα και μέγεθος.