← Πίσω στο blog

Πολυγαμικός ή μονογαμικός; Ιδού η απορία!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Αθανασιάδου Μαρία – Ψυχολόγος

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται …. τι είναι τελικά το φυσιολογικό ….; Να είσαι Πολυγαμικός ή Μονογαμικός ; Η Πολυγαμία είναι χαρακτηριστικό των ανδρών ; Οι γυναίκες είθισται να είναι Μονογαμικές και να επιδιώκουν Σχέση με Δέσμευση ; Τι ακριβώς, όμως, συμβαίνει ;

Ό,τι χειρότερο είναι να βάζουμε «Ταμπέλες» στις σεξουαλικές και ερωτικές προτιμήσεις των ανθρώπων. Οι άνδρες είναι «έτσι» …. οι γυναίκες είναι «αλλιώς» …. Αυτός/ή που αλλάζει συνεχώς συντρόφους είναι προβληματικός/ή, επικίνδυνος/η ….. αυτός/ή που κάνει μόνο σοβαρές σχέσεις στη ζωή του/της έχει σοβαρότητα, ωριμότητα ….

Η γνώμη μου, ως Ειδικός και πάνω απ’ όλα ως Άνθρωπος, είναι ότι κάθε επιλογή στον ερωτικό τομέα, όταν είναι συνειδητή, ξεκάθαρη σε εμάς τους ίδιους και στους τρίτους και στο τέλος μας κάνει ευτυχισμένους, τότε είναι και Σωστή. Για παράδειγμα, ένα άτομο που επιθυμεί να έχει πολλαπλές ερωτικές εμπειρίες, χωρίς καμία δέσμευση, εάν είναι που θα το επιλέξει, γιατί για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο θέλει να περάσει από αυτό το στάδιο και δεν θα επιδιώξει μέσα από αυτό να καλύψει κενά και ανασφάλειες, τότε δεν είναι και κατακριτέο !! Ειδικά, όταν η πρόθεση του είναι ξεκάθαρη στους ερωτικούς παρτενέρ και τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας για την σωματική και ψυχική υγεία αυτών και του εαυτού του. Πότε γίνεται εξαπάτηση ; Όταν γινόμαστε Πολυγαμικοί, για να πάρουμε επιβεβαίωση από το άλλο φύλο, για να ξεσπάσουμε απωθημένα και ό,τι άλλο αρνητικό συναίσθημα έχουμε καταχωνιάσει στον ψυχικό μας κόσμο …. τότε γινόμαστε «επικίνδυνοι/ες για την δημόσια υγεία» …!!

Επιπλέον, το 2013 δεν υφίσταται το Στερεότυπο … «οι άνδρες απιστούν και συνάπτουν πολλές ερωτικές σχέσεις, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιστές και παραμένουν εύκολα σε μία Σχέση» …. Αυτό μπορεί να ίσχυε πριν αρκετά χρόνια, ειδικά στην ελληνική κοινωνία, που οι γονείς μεγάλωναν με ανάλογες αρχές τα αγόρια και τα κορίτσια …. όπως «τα αγόρια επιβάλλεται να έχουν σεξουαλικές εμπειρίες πριν τον γάμο και μετά το γάμο δεν είναι κατακριτέο να απιστήσουν, ενώ τα κορίτσια μεγαλώνουν για να μάθουν να είναι καλές νοικοκυρές, πιστές και άξιες σύζυγοι και μητέρες» ….

Εν κατακλείδι, ένας είναι ο Γενικός Κανόνας …. Ό,τι επιλέγουμε να είμαστε είναι αποδεκτό, εφόσον μας κάνει ευτυχισμένους, ξέρουμε τον λόγο που κάνουμε την συγκεκριμένη επιλογή, είμαστε ειλικρινείς για την επιλογή μας απέναντι στους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και δεν προσβάλλουμε, δεν κακοποιούμε και σεβόμαστε απόλυτα τις επιλογές και τις προτιμήσεις των άλλων !!!

Δείτε περισσότερα www.psyxologiki-ypostirixi.blogspot.gr