← Πίσω στο blog

Ρινοπλαστική – η νούμερο 1 χειρουργική της ομορφιάς!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αντώνιος Μαλάτος – Ωτορινολαρυγγολόγος

Η πιο δημοφιλής μα και η πλέον λεπτή των αισθητικών επεμβάσεων! Αναμφισβήτητα πρόκειται για την πιο συχνή αισθητική – επανορθωτική επέμβαση στο πρόσωπο. Είναι λεπτή γιατί απαιτείται απόλυτη εξειδίκευση στη συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση από το χειρουργό, άριστη γνώση των χειρουργικών τεχνικών, φαντασία ως προς την τελική εμφάνιση, αλλά και γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα όχι μόνο δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της λειτουργικότητας της μύτης αλλά να συμβαδίζει με ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή.

Πόσο ευχαριστημένος θα μπορούσε να είναι άραγε ένας χειρουργημένος αλλά και ο ίδιος ο χειρουργός του με μια άριστα αισθητικά μύτη η οποία όμως αναπνέει ίσως χειρότερα απ’ ότι πριν την επέμβαση; Αυτό σημαίνει ότι η φιλοσοφία της εγχείρησης πρέπει να έχει πάντοτε σαν στόχο την αισθητική και τη λειτουργική αποκατάσταση. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που μια ρινοπλαστική δεν απαιτεί ταυτόχρονη πλαστική του ρινικού διαφράγματος και των ρινικών κογχών.

Ως εκ τούτου πρόκειται για επέμβαση η οποία αφορά κατ’ εξοχήν τον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο μια και είναι αυτός που γνωρίζει σε βάθος τη φυσιολογία, τη φυσιοπαθολογία και επομένως την πλήρη αποκατάσταση της μύτης. Τόσο τη λειτουργική με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στο εσωτερικό της κυρίως, όσο και την αισθητική με τις κατάλληλες εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το σχήμα και το μέγεθος εξάλλου της μύτης συμμετέχει πρωτίστως στην ομορφιά του ανθρώπου. Η οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση θα πρέπει να επιδιώκει την τελική συμμετρία και αρμονία του προσώπου. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να εναρμονίζεται με την προσωπικότητα του ατόμου χωρίς να την παραλλάσσει. Κοιτώντας τον καθρέφτη ο χειρουργημένος θα πρέπει να αναγνωρίζει μια φυσιολογική εμφάνιση του προσώπου του χωρίς να γίνεται αντιληπτή η οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό από κάποιον τρίτο (φυσική μύτη).

Η ρινοπλαστική επέμβαση είναι ξεχωριστή για κάθε άτομο. Ο χειρουργός πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου: προβολή των ζυγωματικών, μορφή του πηγουνιού, το σχήμα και το μέγεθος των χειλιών, το ύψος και το εύρος του μετώπου.

Έτσι η παρουσίαση για παράδειγμα συγκεκριμένων προτύπων μύτης από τον καλλιτεχνικό κυρίως χώρο εκ μέρους του υποψηφίου και η προσδοκία του για ένα συγκεκριμένο σχήμα και μέγεθος μύτης, συχνά αποτελεί παγίδα για το χειρουργό και απογοήτευση για το χειρουργημένο με τα όποια πιθανά νομικά προβλήματα για τον πρώτο και ψυχολογικά ιδίως για το δεύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός προτού επέμβει χειρουργικά θα πρέπει να αποσαφηνίσει πλήρως και με βάση την εμπειρία του, κατόπιν ευρείας συζήτησης με τον ενδιαφερόμενο, τις προσδοκίες του από μια αισθητική επέμβαση. Η πλήρης συνεργασία και η αμοιβαία κατανόηση από τον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο και τον υποψήφιο, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και για τους δύο.

Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι μια επιτυχημένη ρινοπλαστική δημιουργεί ένα όμορφο πρόσωπο σε μια εποχή που απαιτεί ομορφιά και ελκυστικότητα στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του ατόμου, επιτυγχάνοντας έτσι την ψυχική του ισορροπία!