Γράφει ο Στέφανος Στεφάς – Οφθαλμίατρος
Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν προβλήματα δυσανεξίας των γυαλιών οράσεως, ιδίως αν είναι νέοι χρήστες βοηθημάτων. Συχνά αναφέρουν προβλήματα κοπιωπίας (κούρασης των ματιών) ή αίσθημα ζαλάδας όταν φορούν τα γυαλιά τους.
Οι αιτίες που δημιουργούν αυτές τις ενοχλήσεις είναι πολλές:
1. Η συχνότερη αιτία είναι η μη σωστή τοποθέτηση των κέντρων των φακών από τον οπτικό. Τα οπτικά κέντρα των φακών πρέπει να αντιστοιχούν στο κέντρο της κόρης του κάθε ματιού. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ορίσουμε με ακρίβεια δύο μετρήσεις.:
Η διακορική απόσταση είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο. Αν και συνήθως μετράται με ακρίβεια από τον οφθαλμίατρο και αναφέρεται στην συνταγή του , καλό θα είναι να επαληθεύεται και από τον οπτικό πριν την κατασκευή των γυαλιών, ώστε η απόσταση μεταξύ των οπτικών κέντρων των φακών που τοποθετούνται στο σκελετό να είναι ίση με αυτή της συνταγής. Το δεύτερο που πρέπει να μετρηθεί, αλλά δυστυχώς παραλείπεται συχνά, είναι το ύψος των κέντρων των φακών από το κάτω μέρος του επιλεγμένου σκελετού. Προφανώς ο καθορισμός αυτής της παραμέτρου δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά την επιλογή του σκελετού και συνεπώς μόνο από τον οπτικό. Αν τα οπτικά κέντρα είναι τοποθετημένα λίγο πιο πάνω η κάτω από τη σωστή τους θέση αλλά είναι στο ίδιο ύψος και στα δύο μάτια δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Στη περίπτωση όμως που έχουμε διαφορετικό ύψος στα δύο μάτια δυνατόν να έχουμε έντονο αίσθημα ζάλης και κοπιωπία παρά το γεγονός ότι ο ασθενής βλέπει καλά. Εξυπακούεται πως σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή ρύθμιση του σκελετού για τη σωστή στήριξή του σε σταθερή κατά το δυνατό θέση στα αυτιά και την μύτη του ασθενούς ώστε να μην επηρεάζεται εύκολα από τις κινήσεις της κεφαλής. Η ακριβής εφαρμογή των κέντρων γίνεται επιτακτικότερη και ακόμα δυσκολότερη στην περίπτωση των πολυεστιακών γυαλιών, όπου απαιτείται ιδιαίτερη εμπειρία από τον οπτομέτρη.
2. Δεν είναι σπάνια η λανθασμένη αντιγραφή της συνταγής από το κατάστημα οπτικών (δηλαδή να είναι διαφορετικά τα νούμερα της συνταγής που έγραψε ο οφθαλμίατρος από εκείνα των γυαλιών που παρέδωσε ο οπτικός). Αυτό ελέγχεται εύκολα μετρώντας τα νούμερα των φακών των γυαλιών με ειδικό όργανο (ηλεκτρονικό φακόμετρο), είτε στον οφθαλμίατρο είτε στο κατάστημα οπτικών.
3. Μια ακόμα πιθανή αιτία είναι η λανθασμένη διαθλαστική εκτίμηση από τον οφθαλμίατρο του βαθμού της υπάρχουσας μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού ή της πρεσβυωπίας. Σε περίπτωση εμμονής των ενοχλημάτων πέραν της μιας εβδομάδας συνεχούς χρήσης και αναγκαίας προσαρμογής, πρέπει να γίνεται μία επαλήθευση της διαθλαστικής μέτρησης από τον οφθαλμίατρό σας.
4. Τέλος , δυο ακόμη πιθανές αιτίες δυσανεξίας των νέων γυαλιών μπορεί να είναι είτε ένας υψηλός αστιγματισμός (που διορθώθηκε πλήρως αλλά δεν είναι ανεκτός από τον ασθενή), είτε μια μεγάλη διαφορά στη διαθλαστική δύναμη των φακών ανάμεσα στα δύο μάτια του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή των συνταγογραφούμενων γυαλιών από έμπειρο οφθαλμίατρο (συνήθως με υποδιόρθωση του ενός οφθαλμού), ώστε ο ασθενής να μην ζαλίζεται, έχοντας όμως ικανοποιητική όραση για τις συνήθεις δραστηριότητές του. Η καλή συνεργασία του ασθενούς είναι προφανώς επιβεβλημένη για τον καλύτερο προσδιορισμό της υποκειμενικής οπτικής αντίληψης…