← Πίσω στο blog

Αναβαθμίστε το πρόσωπο σας με οδοντιατρικές παρεμβάσεις!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Το πρόσωπο του ανθρώπου είναι η εικόνα του. Είναι γεγονός ότι ένα ωραίο χαμογελαστό πρόσωπο ελκύει για επικοινωνία τους άλλους ανθρώπους.

Το να χαμογελάμε όμως απαιτεί ωραία δόντια, ωραίο χαμόγελο!!!!

Όταν δεν χαμογελάμε οφείλεται στην κακή μας ψυχολογία ή στην ντροπή μας για τα άσχημα δόντια μας. Και οι δύο αιτίες όμως παραμορφώνουν την εικόνα του προσώπου και τολμώ να πω ότι ένα χαμόγελο με ωραία δόντια ξεπερνάει την κακή ψυχολογία και μας κάνει να χαμογελάμε.

Τα ωραία δόντια όμως και η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο (σύγκλειση) καθορίζεται από κληρονομικούς όπως επίκτητους παράγοντες, και με την σωστή οδοντιατρική αποκατάσταση.

Το πρόσωπο καθορίζεται από τα μάτια, την μύτη και το γένειο (πηγούνι), τα χείλη. Το προφίλ καθορίζεται από την μύτη και το γένειο και κατά συνέπεια αν αλλάξει η σχέση μύτη – γένειου αλλάζει και το σχήμα στα χείλη συμπαρασύροντας όλο το μυϊκό σύστημα που υποστηρίζει το δέρμα του προσώπου.

Για να γίνω πιο κατανοητή θα αναφερθώ στους ανθρώπους που μπορεί να έχουν χάσει τα δόντια τους με αποτέλεσμα αν δεν φορούν οδοντιατρικές αποκαταστάσεις (π.χ. τουλάχιστον οδοντοστοιχίες) βλέπουμε ότι έχει παραμορφωθεί πλήρως η εικόνα του προσώπου τους με αλλαγή της σχέσης μύτης πηγούνι και έντονες ρυτίδες γύρω από το στόμα, ανυπαρξία χειλιών και αλλαγή προφίλ.

Το παραπάνω παράδειγμα είναι για να γίνει κατανοητό στο μέγιστο βαθμό το πως επηρεάζουν τα δόντια και η σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο στην σωστή εικόνα του προσώπου.

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ:

1) Προγναθισμός της άνω ή της κάτω γνάθου.

Εδώ τα αίτια μπορεί να είναι κληρονομικά ή επίκτητες συνήθειες όπως π.χ. κατά την βρεφική ή παιδική ηλικία θηλασμός (πιπίλας ή δαχτύλου).

2) Στραβά δόντια σε συνδυασμό με προγναθισμό ή χωρίς προγναθισμό

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις το πρώτο βήμα είναι ο σωστός παιδοδοντίατρος και ορθοδοντικός ο οποίος κατά την φάση της ανάπτυξης του παιδιού θα διαγνώσει το πρόβλημα και θα επέμβει για να το αποκαταστήσει.

Εάν δεν υπάρξει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση κατά την φάση της ανάπτυξης του παιδιού και μέχρι την ενηλικίωσή του, τότε ο ενήλικας μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα του προγναθισμού της άνω ή της κάτω γνάθου και το πρόβλημα των στραβών δοντιών εάν συνυπάρχει με την ορθογναθική. Δηλαδή ο γναθοχειρουργός (με χειρουργείο) σε συνεργασία με τον ορθοδοντικό μπορούν να δώσουν το άριστο αποτέλεσμα μετά από σοβαρή μελέτη του περιστατικού.

Αυτό διορθώνει την σχέση της όχι μόνον της άνω με κάτω γνάθο και τα ίσια δόντια, αλλά ταυτόχρονα διορθώνει και το προφίλ του ατόμου μύτη – πιγούνι.

3) Εξαγωγή δοντιών. Όταν παραμένουν μεγάλο διάστημα χωρίς να αποκατασταθούν.

Όταν εξάγονται δόντια αλλάζει η σχέση δοντιών και στην γνάθο που εξάγονται αλλά και στη σχέση με την κάτω γνάθο. Τα δόντια υποστηρίζουν όχι μόνο την μάσηση και την υγεία του ανθρώπου αλλά η μεταξύ τους σχέση καθορίζει και υποστηρίζει όλο το στοματογναθικό σύστημα (δέρμα, μύες, προφίλ προσώπου, εικόνα προσώπου).

Όταν οι εξαγωγές δεν αποκαθίστανται οδοντιατρικά, τα παράπλευρα δόντια μπορούν να αραιώσουν, επίσης όταν δεν βρίσκουν τα αντίστοιχα της γνάθου για να είναι σε ισορροπία έχουν την τάση να υπερκφύονται και να στραβώνουν αλλοιώνοντας όχι μόνο την σχέση των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο αλλά συμπαρασύροντας και την εικόνα όλου του προσώπου.

Απαιτείται αποκατάστασή των δοντιών που λείπουν για την ισορροπία του στοματογναθικού με εμφυτεύματα ή γέφυρες.

4) Τερηδόνες δοντιών

Τερηδόνες δοντιών οι οποίες παραμελούνται με αποτέλεσμα να υποτροπιάζουν με αποστήματα και σύνηθες το πρήξιμο του προσώπου.

Άμεση πρέπει να είναι η αποκατάστασή τους με απονευρώσεις και προσθετικές αποκαταστάσεις.

5) Δόντια με έντονες αποτριβές που έχει μειωθεί το μέγεθος των δοντιών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια το προφίλ του προσώπου.

Πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν το stress με «σφίξιμο» των δοντιών και «τρίξιμο» κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, με αποτέλεσμα τα δόντια σταδιακά να φθείρονται, και στην πρόοδο των ετών, να διαπιστώνουμε σημαντική αλλοίωση του προφίλ.

Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση με νάρθηκα συγκλεισιακό και όχι μόνο.

Τα δόντια πρέπει να αποκατασταθούν στην αρχική τους εικόνα και μέγεθος με προσθετικές αποκαταστάσεις διορθώνοντας ταυτόχρονα και το προφίλ του ατόμου.

Συντηρητική μέθοδος είναι το «lifting» με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού, όπου τα δόντια δεν τροχίζονται αλλά ενισχύονται και αναπλάθεται το μέγεθός τους με υλικά που χρησιμοποιούμαι για σφραγίσματα, τις σύνθετες ρητίνες.

Το ραντεβού αυτό μπορεί να είναι για τα 10 δόντια της άνω γνάθου σε 2 έως 2 ½ ώρες και το ανάλογο για την κάτω γνάθο.

Ταυτόχρονα ο συγκλεισιακός νάρθηκας συνηγορεί και διαφυλάττει το άριστο και μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της αποκατάστασης.

Σε περιπτώσεις με έντονες αποτριβές που έχει απομείνει ελάχιστη οδοντική ουσία μπορούν να αντιμετωπισθούν από μία ομάδα οδοντιάτρων όπως προσθετολόγο, ενδοδοντιστή, αισθητικό οδοντίατρο για το άριστο θεραπευτικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Μεταβατικές προσθετικές εργασίες τοποθετούνται μέχρι να ολοκληρωθεί το σωστό μέγεθος των δοντιών σε ισορροπία με την σύγκλειση και την αρχική αποκατάσταση της σχέσης των δοντιών και του προφίλ του ατόμου.

6) Περιοδοντικά προβλήματα που έχουν παραμεληθεί.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται δόντια ή δόντια που υπερεκφύονται ή δόντια μετακινούνται , αλλάζοντας κατά συνέπεια όλη την εικόνα του ανθρώπου, ανφάς και προφίλ.

Προβλήματα περιοδοντικά, δηλαδή φλεγμονές των ούλων με ταυτόχρονη απώλεια της στήριξης των δοντιών (οστούν), έχουν σαν συνέπεια να αλλοιώνεται η εικόνα του προσώπου του ασθενούς και να επιβαρύνεται η γενικότερη υγεία του.

Σ’ αυτή την περίπτωση ιδανικό είναι μία ομάδα ειδικευμένων οδοντιάτρων να συνδράμουν στην τελική αποκατάσταση του ασθενούς όχι μόνο θεραπευτικά αλλά και αισθητικά αναβαθμίζοντας το στόμα και την εικόνα του προσώπου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι εξειδικευμένοι οδοντίατροι σήμερα μπορούν να παρέχουν άριστο θεραπευτικό και αισθητικό αποτέλεσμα ακόμη και σε ακραία περιστατικά όπως είναι για παράδειγμα και μετά από ένα τροχαίο ατύχημα.

Από τα πρώτα ραντεβού μεταβατικές εργασίες μπορούν να τοποθετηθούν στο στόμα του ασθενούς και να δώσουν την τελική εικόνα της αποκατάστασης.

Η σωστή διάγνωση σώζει τον ασθενή και διαφυλάττει το κύρος του θεράποντος ιατρού. Ταυτόχρονα ο ασθενής, ο οποίος επισκέπτεται τον οδοντίατρό του σύμφωνα με τις οδηγίες του, προφυλάσσει την υγεία του!!!!