Γράφει ο Δημήτριος Μπορούσας – Ουρολόγος Χειρουργός
1. Πως μπορώ να γνωρίζω αν η δυσλειτουργία της στύσης μου οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια ή είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης?
Η σωστή λήψη σεξουαλικού ιστορικού, οι μικροβιολογικές εξετάσεις, ο έλεγχος αυτόματων και νυκτερινών στύσεων, και τέλος το δυναμικό έγχρωμο υπερηχογράφημα των αγγείων του πέους, θα οδηγήσουν τον ειδικό σε ορθή διάγνωση και ενημέρωσή σας
2. Είναι η στυτική δυσλειτουργία μία αναπόφευκτη εξέλιξη της γήρανσης ή θα έπρεπε να θεραπεύεται σε κάθε ηλικία?
Σαφώς σχετίζεται με τη γήρανση, όπως και αναμφισβήτητα πρέπει να θεραπεύεται σε καθε ηλικία
3. Εκτός από τον ουρολόγο – ανδρολόγο, πρέπει να δω και κάποιον άλλον ειδικό?
Πολλές φορές ο Ουρολόγος θα σας κατευθύνει σε κάποιον ειδικό σεξολόγο (Ψυχίατρο, Ψυχολόγο εξειδικευμένο), και κάποιες φορές σε ενδοκρινολόγο ή καρδιολόγο
4. Πόσο πολύ ρόλο παίζουν η δίαιτα, το αλκοόλ, το κάπνισμα, και ο καλός ύπνος στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας?
Πολύ σημαντικό
5. Ποια είδη θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχουν?
Θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος, θεραπεία με φάρμακα από το στόμα, θεραπεία με ενδοπεικές ενέσεις, συσκευές κενού, ψυχοθεραπεία (σεξ Θεραπεία), θεραπεία με κρουστικά (πρόσφατη πρόταση),
6. Αν η θεραπεία δεν επιτύχει ποιο είναι το επόμενο βήμα?
Οι πεικές προθέσεις έχουν εξελιχθεί και αποτελούν την τελική λύση
7. Εχω ακούσει πολλά για θεραπείες με φάρμακα από το στόμα, όπως η τανταλαφίλη, η βαρδεναφίλη και η σιλδεναφίλη. Θα μπορούσε κάποιο από αυτά να με βοηθήσει?
Σε μεγάλο ποσοστό θα σας βοηθήσουν
8. Ακουσα επίσης οτι για να πάρω φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να ρωτήσω τον γιατρό μου αν είμαι αρκετά υγιείς για σεξουαλική δραστηριότητα.Τι σημαίνει αυτό?
Κατ’ αρχήν πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας αν μπορείτε να λάβετε τα φάρμακα από το στόμα, γιατί αν και ιδιαίτερα ασφαλή , έχουν κάποιες αντενδείξεις.
Είναι σημαντικό επίσης να κατανοηθεί οτι κάποιος ασθενής που είχε καιρό να κάνει σεξ, με τη θεραπεία θα υποβάλλει τον οργανισμό του σε μια δοκιμασία κόπωσης που σε λίγες βέβαια περιπτώσεις ,κυρίως ατόμων με βαριά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, δεν είναι ικανός να αναπεξέλθει.