← Πίσω στο blog

Αιμορροΐδες: Άμεση και ανώδυνη λύση με LASER

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Π. Ηλίας, MD, Ph.D. – Γενικός Χειρουργός / Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι αιμορροΐδες είναι μια πολύ διαδεδομένη πάθηση: συναντάται και στα δύο φύλα, ακόμη και στην παιδική ηλικία, είναι όμως συχνότερη στους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών πάσχουν από αιμορροΐδες, ενώ περίπου το 80%του πληθυσμού υποφέρει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του από τις επώδυνες συνέπειες μιας πάθησης των αιμορροΐδων (φαγούρα, τσούξιμο, πόνο, βλέννες, αιμορραγία, κ.λπ.). Ετυμολογικά ο όρος αιμορροΐδες προέρχεται από την περιγραφή του σημαντικότερου συμπτώματος της νόσου που είναι η ροή του αίματος. Οι αιμορροΐδες έχουν μορφή σάκων και η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία του πρωκτικού σωλήνα και στον έλεγχο των κενώσεων. Οι αιμορροΐδες περιέχουν αγγεία του ανώτερου και κατώτερου αιμορροϊδικού πλέγματος και διακρίνονται σε εξωτερικές (κάτω από την οδοντωτή γραμμή)και εσωτερικές (πάνω από την οδοντωτή γραμμή).

Γιατί δημιουργούνται οι αιμορροΐδες;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι συνέπεια της ανεπάρκειας (μη σωστής λειτουργίας) των αιμορροϊδικών αγγείων, η οποία επιτρέπει την πρόπτωση του βλεννογόνου και τη δημιουργία αιμορροϊδικών όζων που προβάλλουν στον πρωκτικό σωλήνα. Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα αίτια αιμορροϊδοπάθειας, συνηθέστερα όμως η πάθηση αποδίδεται στη δυσκοιλιότητα, την κληρονομικότητα και τον τρόπο ζωής (διατροφή, καθιστική ζωή, κ.α.). Η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να αφορά το εσωτερικό, το εξωτερικό ή και τα δύο αιμορροϊδικά πλέγματα.

Διάγνωση

Σε αρκετές περιπτώσεις (ιδίως στο πρώιμο στάδιο) η αιμορροϊδοπάθεια ενδέχεται να είναι ασυμπτωματική. Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων της νόσου(απώλεια αίματος, έκκριση βλέννας, πόνος, κ.α.) ο ασθενής πρέπει να οδηγείται σε άμεση εξέταση από ειδικό ιατρό ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο σοβαρότερων παθήσεων (π.χ. νεοπλασιών) με παρόμοια συμπτωματολογία. Επιπλέον, στην περίπτωση της αιμορροϊδοπάθειας, η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών (νέκρωσης, λοίμωξης, αναιμίας, περίσφιξης, κ.α.).

Μορφολογία και κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Ανάλογα με τη μορφολογία και το ιστορικό τους ταξινομούνται σε:

• Πρώτου βαθμού

όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι προβάλλουν ελαφρά προξενώντας μικρή αιμορραγία.

• Δευτέρου βαθμού

όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση, αλλά ανατάσσονται αυτόματα κατόπιν αυτής.

• Τρίτου βαθμού

όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν, προσπίπτουν έξω από τον πρωκτικό σωλήνα κατά την κένωση και δεν ανατάσσονται από μόνοι τους αλλά μόνο με χειρισμό.

• Τετάρτου βαθμού

όταν οι αιμορροϊδικοί όζοι αιμορραγούν και προσπίπτουν μονίμως εκτός του πρωκτικού σωλήνα προξενώντας πόνο, έντονο ερεθισμό και αιμορραγία.

Θεραπευτικές επιλογές αιμορροΐδων

Σε αρχικά στάδια η θεραπεία των αιμορροΐδων πραγματοποιείται με συντηρητικά μέσα, όπως ειδική διατροφή μεσογειακού τύπου πλούσια σε φυτικές ίνες ή και με φαρμακευτική αγωγή. Οι συντηρητικές θεραπείες ενδέχεται να βελτιώνουν προσωρινά την κατάσταση του ασθενούς, όμως τα επώδυνα συμπτώματα φαγούρας, τσουξίματος και πόνου συνήθως επανέρχονται καθώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

“Κατά καιρούς και ανάλογα με την περίπτωση έχουν εφαρμοστεί διάφορες θεραπείες για την αιμορροϊδοπάθεια (σφιγκτηροτομή, αιμορροϊδεκτομή, διαστολή, δακτύλιοι, κ.α.). Παρά τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες αντιμετώπισης της νόσου, οι μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μέθοδοι δεν επέλυσαν μερικά σημαντικά προβλήματα, όπως ο μετεγχειρητικός πόνος, τα σημαντικά ποσοστά αποτυχίας και συναφών επιπλοκών, καθώς και το θέμα του κόστους”

Η μέθοδος HeLP (Hemorhoid Laser Procedure) είναι μια καινοτομική εξέλιξη στη θεραπεία των αιμορροΐδων. Είναι ενδοσκοπική, εντελώς ανώδυνη και απλούστερη από κάθε άλλη διαθέσιμη τεχνική: δεν απαι-τεί εκτομή του ιστού και πραγματοποιεί (με φωτοπηξία) το σφράγισμα των αιμορροϊδικών αρτηριών χωρίς βελόνες και ράμματα.

HeLP: Η ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων με LASER Doppler

Η μεθόδος HeLP ενδείκνυται για τη θεραπεία αιμορροΐδων δεύτερου και τρίτου βαθμού. Πραγματοποιείται με τη χρήση λέιζερ υπό την καθοδήγηση υπερήχων μέσω ειδικού πρωκτοσκοπίου που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στον σωλήνα του ορθού. Η διαδικασία είναι τελείως ανώδυνη καθώς:

«Στην άνω ή εσωτερική περιοχή του πρωκτού δεν υπάρχει αίσθηση πόνου, επειδή εκεί δεν υπάρχουν υποδοχείς πόνου.»

HeLP: Πώς πραγματοποιείται

1. Εισάγουμε ένα πρωκτοσκόπιο με τη χρήση λιπαντικού.

2. Εντοπίζουμε με τον αισθητήρα του doppler τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους.

3. Εφαρμόζουμε ελεγχόμενη ενέργεια laser σε κάθε κλάδο των αιμορροϊδικών αρτηριών προκαλώντας συρρίκνωση και θρόμβωση της αιμορροϊδικής αρτηρίας, σύσφιξη του βλεννογόνου και των γύρω ιστών.

4. Συνεχίζουμε τη θεραπεία εφαρμόζοντας ενέργεια laser στα υπόλοιπα σημεία.

5. Μετά τη θεραπεία οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται και σταδιακά υποχωρούν. Η αρτηριοφλεβική ροή τροποποιείται επιφέροντας τη συρρίκνωση και απόσυρση των αιμορροϊδικών όζων τις επόμενες ημέρες.

Η προστατευμένη και σε ελεγχόμενο βάθος δράση του laser διακόπτει (απολινώνει) την τροφοδοσία των διεσταλμένων αιμορροΐδων οδηγώντας στη συρρίκνωσή τους και στη στερέωση του μυϊκού στρώματος που βρίσκεται κάτω από αυτές.

LHP: Αιμορροιδοπλαστική με laser χωρίς τομές, ράμματα ή πληγές.

Για τη βέλτιστη διατήρηση του ιστού της γραμμής του ορθού και του βλεννογόνου. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP είναι μια σύγχρονη, σύντομη και αναίμακτη θεραπεία για τη συρρίκνωση του αιμορροϊδικού ιστού σε αιμορροΐδες κάθε βαθμού. Η αιμορροϊδοπλαστική LHP ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη συρρίκνωση και ανάταξη της πρόπτωσης των αιμορροΐδων τρίτου και τετάρτου βαθμού καθώς προσφέρει εντυπωσιακά κλινικά αποτελέσματα.

Η αιμορροϊδοπλαστική LHP πραγματοποιείται κάτω από την κατάλληλη τοπική ή γενική αναισθησία, μετά από μικρή παρακέντηση και με τη χρήση ειδικής μυτερής ίνας που εκπέμπει κυκλικά (3600) ενέργεια laser στο εσωτερικό τοίχωμα του αιμορροϊδικού όζου. Εφαρμόζοντας με ελεγχόμενο και ομοιόμορφο τρόπο την ενέργεια laser στο υποβλεννογόνιο προκαλούμε άμεση συρρίκνωση των αιμορροϊδικών μαξιλαριών και ταυτόχρονα διαφυλάσσουμε το βλεννογόνο ή τον σφιγκτήρα. Η ίνωση που προξενείται δημιουργεί νέο συνεκτικό ιστό που διασφαλίζει ότι ο βλεννογόνος ακολουθεί τον υποκείμενο ιστό αποτρέποντας τον υποτροπιασμό και μια νέα πρόπτωση.

Πλεονεκτήματα της αιμορροιδοπλαστικής LHP

Η θεραπεία των αιμορροΐδων τρίτου και τετάρτου βαθμού με τη μέθοδο αιμορροϊδοπλαστικής LHP έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική χειρουργική:

• δεν απαιτεί τομές ή ράμματα

• δεν απαιτεί τη χρήση ξένων υλικών (clamps)

• διατηρεί ανέπαφο το βλεννογόνο

• δεν προξενεί βλάβη στο σφιγκτήρα

• δεν ενέχει κινδύνους στενώσεων

• ενεργοποιεί την ανάπτυξη (νέου) συνδετικού ιστού προλαμβάνοντας την ευρύτερη πρόπτωση

• πραγματοποιείται με τοπική ή περιοχική αναισθησία

• δεν έχει μετεπεμβατικό πόνο και συνοδεύεται από άμεση ανάρρωση και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει

• στις δραστηριότητές του σε συντομότερο χρόνο

HeLP: Η ανώδυνη θεραπεία των αιμορροΐδων

Συμπερασματικά :

Η μέθοδος HeLP ενδείκνυται για τη θεραπεία των παθολογικών αιμορροΐδων δευτέρου και τρίτου βαθμού, πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού laser, υπό την καθοδήγηση ενός doppler υψηλής συχνότητας και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή:

• Δεν απαιτεί συνήθως τη χρήση αναισθησίας ή αναλγησίας

• Κάνει εφικτή την ημερήσια θεραπεία των αιμορροΐδων

• Επιτρέπει την αναίμακτη θεραπεία, ανώδυνα, με ακρίβεια και ασφάλεια

• Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο επιπλοκών και τη μετεπεμβατική δυσφορία

• Έχει πιο σύντομη αποθεραπεία από κάθε άλλη χρησιμοποιούμενη τεχνική.

• Συνοδεύεται από εξαιρετικά αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα

• Είναι κλινικά αποδεδειγμένη και με υψηλή αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.

• Η επέμβαση διαρκεί μόλις 10 – 15 λεπτά και μετά από ένα σύντομο έλεγχο ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.