← Πίσω στο blog

Τι ηλικία έχουν τα δόντια σας; Δόντια στα 7, 17, 27 και 37 χρόνια!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΑ 7

Η οδοντοφυΐα στην ηλικία των 7 ετών είναι μεικτή. Δηλαδή έχουμε δόντια παιδικά και μόνιμα. Από την ηλικία των 6 ετών συνήθως αρχίζουν τα μόνιμα δόντια να αντικαθιστούν τα παιδικά . Είναι ιδιαίτερης αξίας η σωστή σειρά στην ανατολή των μόνιμων δοντιών και η έγκαιρη εξαγωγή των παιδικών δοντιών για να μην αποκτήσουμε στραβά δόντια. Επίσης είναι προϋπόθεση η ισορροπημένη ταυτόχρονη ανάπτυξη των γνάθων για την σωστή σύγκλειση των δοντιών ( σχέση των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου) καθώς και για την αρμονική εμφάνιση του προσώπου. Απαιτείται σωστή στοματική υγιεινή και παρακολούθηση του παιδιού από παιδοδοντίατρο και ορθοδοντικό αν χρειάζεται για να διορθώσει σκελετικές ανωμαλίες και δόντια.

ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΑ 17

Έχει διαμορφωθεί η σύγκλειση των δοντιών όπως επίσης έχει διαμορφωθεί η εικόνα των δοντιών αν είναι ίσια ή στραβά. Αν έχουμε στραβά δόντια η ορθοδοντική ενδείκνυται και απαιτείται. Στην περίπτωση όμως που έχουμε σκελετικές ανωμαλίες π.χ.προγναθισμό της άνω η της κάτω γνάθου, αυτή η σχέση των δύο γνάθων μπορεί να διορθωθεί μόνο με γναθοχειρουργική παρέμβαση.

Εφόσον η σωστή στοματική υγιεινή έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία σε συνδυασμό με το προληπτικό check up στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, τότε είναι δύσκολο να έχουμε προβλήματα με τα ούλα , τερηδόνες ή σφραγίσματα .

Το χρώμα των δοντιών είναι δεδομένο και αν δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να παρέμβουμε με λευκάνσεις με laser ή με μασελάκια. Οι λευκάνσεις δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα .

ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΑ 27

Από την ενηλικίωση και μετά και με την προϋπόθεση ότι έχουμε εξοικειωθεί με την σωστή στοματική υγιεινή μένει να μας απασχολεί ένα ωραίο χαμόγελο.

Τεχνικές μόνιμες, όπως όψεις ρητίνης σε 2 ώρες για τα δόντια της κάθε γνάθου ή όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού, μπορούν να μας δώσουν το χαμόγελο της επιτυχίας. Αν πάλι το πρόβλημα είναι αραιά, στραβά (και αρνούμαστε την ορθοδοντική) μικρά δίχρωμα απονευρωμένα δόντια , δόντια με πολλά σφραγίσματα ή ακόμη είναι επιθυμητή η μετατροπή του σχήματος των δοντιών, λύσεις όπως όψεις ρητίνης ή πορσελάνης όπως και ολοκεραμικές στεφάνες μπορούν να μεταμορφώσουν το χαμόγελό μας.

ΔΟΝΤΙΑ ΣΤΑ 37+

Η παραμελημένη στοματική υγιεινή η έλλειψη πρόληψης, οι απώλειες δοντιών, οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες με τις σύγχρονες ειδικότητες της οδοντιατρικής αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αισθητικά.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

Το lifting δοντιών σε 1 ραντεβού μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση των δοντιών αποκαθιστώντας και τυχόν σφραγίσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις διορθώνοντας την σύγκλειση να βελτιώσει το προφίλ μας.

Απώλειες δοντιών μπορούν να αποκατασταθούν με εμφυτέυματα ή με γέφυρες .

Οδοντοστοιχίες μπορούν να ακινητοποιηθούν επι εμφυτευμάτων ή να αντικατασταθούν με γέφυρες επι εμφυτευμάτων.

Απονευρώσεις σε 1 ραντεβού.

Σφραγίσματα με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά και άριστη αισθητική. Σημαντικός αριθμός σφραγισμάτων μπορεί να γίνει σε 1 ραντεβού.

«Σιδερακια» λευκά ή μασελακια invisalign στις υπηρεσίες της ορθοδοντικής.

Θεραπεια ουλιτιδας ή περιοδοντίτιδας σε 1 μέρα.

Σκελετικές ανωμαλίες των γνάθων : Όπως οι πλαστικοί διορθώνουν ατέλειες, έτσι και η ορθογναθική χειρουργική ( με συνεργασία ορθοδοντικού και γναθοχειρουργού) μπορεί να διορθώσει ατέλειες των γνάθων.

Απώλεια οστού των γνάθων: Η γναθοχειρουργική με μοσχεύματα και αναγεννητικές τεχνικές δημιουργεί οστό.

Όταν συνεργάζονται ειδικευμένοι οδοντίατροι ο χρόνος και ο πόνος εκμηδενίζονται και το τελικό αποτέλεσμα είναι το maximum της θεραπευτικής και αισθητικής οδοντιατρικής.