← Πίσω στο blog

Πρωινό: το κλειδί για την ημέρα!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

 Από την Αθηνά Γρέκα – Ειδική παθολόγο

Μια καινούργια ημέρα ξεκινάει, μια μέρα γεμάτη κόπο, προβλήματα, δουλειά, σχολείο , σπουδές, όνειρα, ζωή….τη ζωή μας! Χρειαζόμαστε γρήγορα ενέργεια και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε. Το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναγνωρίζει τη σημασία ενός καλού και υγιεινού πρωινού, απαραίτητη βάση υγιεινής διατροφής για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Το σωστό πρωινό προστατεύει από την εμφάνιση της παχυσαρκίας, μειώνοντας το αίσθημα της πείνας και την υπερτροφία κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού καλύπτει το 25% των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών καθημερινά, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για σωστές διατροφικές συνήθειες. Επίσης βελτιώνει την συγκέντρωση, τη νοητική επίδοση, την διάθεση και τη μνήμη.

Ένα υγιεινό πρωινό, αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα , η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη συγκέντρωση ενός νευρομεταβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Η ακετυλοχολίνη εμπλέκεται στη διαδικασία της μνήμης. Για το σχηματισμό της ακετυλοχολίνης απαιτείται βιταμίνη Β1, η οποία προσλαμβάνεται από την τροφή. Η εξασφάλιση ικανοποιητικής ποσότητας Β1 στο διαιτολόγιο συμβάλλει στην μεγιστοποίηση της νοητικής απόδοσης και των επιδόσεων.

Η επιλογή ενός υγιεινού πρωινού περιλαμβάνει 3 θερμιδογόνες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών: υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά.

Διάλεξε από τα παρακάτω ανάλογα με τις προτιμήσεις σου:

 Αμυλούχα τρόφιμα (πχ ψωμί, δημητριακά, φωμί,φρυγανιές, κουλούρι, κτλ). Προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες, πολύτιμες βιταμίνες(πλούσιες σε Β1) μέταλλα και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

 Γάλα -γαλακτοκομικά προιόντα (πχ τυρί, γιαούρτι κτλ), αυγό , βούτυρο , όλα πλούσια σε ασβέστιο.

 Καφέ,φρούτα ή φρέσκους χυμούς, ξηρούς καρπούς, μέλι, μαρμελάδα. Πλούσια σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες.