Γράφει ο Γεώργιος Χλαπουτάκης – Καρδιολόγος
Όταν η καρδιά προκαλεί βλάβη στον εγκέφαλο- Εισαγωγή
Η Κολπική Μαρμαρυγή είναι αρκετά συχνή αρρυθμία. Στα 100 άτομα του γενικού πληθυσμού, τα 2 πάσχουν από αυτήν. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολπική μαρμαρυγή. Η επίπτωσή της αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια καθώς ο πληθυσμός γηράσκει.
Η Κολπική Μαρμαρυγή αυξάνει κατά πέντε με επτά περίπου φορές τον χρόνο, τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά από την κολπική μαρμαρυγή τείνουν να είναι περισσότερο βαριάς μορφής απ’ ότι αυτά που συμβαίνουν από άλλες αιτίες.
Η συμπτωματολογία που προκαλεί η κολπική μαρμαρυγή εξαρτάται κυρίως από την προκαλούμενη καρδιακή συχνότητα. Αν η συχνότητα είναι μικρή, η αρρυθμία μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική. Αν η καρδιακή συχνότητα είναι μεγάλη η αρρυθμία μπορεί να γίνει αντιληπτή ως αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος, δύσπνοια και δυσφορία.
Γενικά όμως λόγω του μηχανισμού δημιουργίας και διατήρησής της, η καρδιακή συχνότητα ειδικά σε νεότερα άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα, είναι μεγάλη.
Ας δούμε όμως λίγα πράγματα για την δημιουργία της καρδιακής συστολής. Το μυοκάρδιο στο εσωτερικό του τοιχώματός τού έχει ένα σύστημα παραγωγής και μεταφοράς του ερεθίσματος που έχει σαν αποτέλεσμα την καρδιακή συστολή. Η καρδιά για να συσταλεί δεν παίρνει σήμα από τον εγκέφαλο. Το ερέθισμα το γεννά μόνη της με ένα διαφοροποιημένο τμήμα της που λέγεται φλεβόκομβος. Αυτός δέχεται σήματα από τον εγκέφαλο ή κάποιες ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα μας και ρυθμίζει το πόσο γρήγορη ή πόσο αργή θα είναι η συχνότητα του ερεθίσματος που παράγει, αν δηλαδή η καρδιά θα συσταλεί πχ με μια συχνότητα 75 παλμούς το λεπτό ή 120 παλμούς το λεπτό. Το ερέθισμα που παράγεται από τον φλεβόκομβο αποτυπώνεται στο ηλεκτροκαρδιογράφημα ώς κύμα Ρ που είναι το πρώτο κύμα που αποτυπώνεται.
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται το πρόβλημα στην κολπική μαρμαρυγή. Το κύμα Ρ δεν απεικονίζεται διότι τα ηλεκτρικά ερεθίσματα στους κόλπους αντί να παράγονται και να κινούνται οργανωμένα μέσα από τις οδούς του κολπικού τοιχώματος, αυτά παράγονται και κινούνται τελείως άναρχα. Το αποτέλεσμα είναι να αποδιοργανώνεται η συστολή του τοιχώματος του κόλπου και αντί για συστολή να παρατηρούνται κάποιες μικροσυστολές σε τμήματα του τοιχώματός του. Η συνέπεια αυτής της παθολογικής κίνησης είναι διπλή
1. Η καρδιά χάνει μέρος από την εφεδρεία της, δηλαδή την επιπλέον δύναμη ή διαφορετικά την επιπλέον ποσότητα αίματος που θα μπορούσε να στείλει στην περιφέρεια σε συνθήκες βαριάς άσκησης. Όπως αντιλαμβανόμαστε η κολπική μαρμαρυγή είναι κάτι τελείως ανεπιθύμητο σε αθλητές.
2. Επειδή το τοίχωμα του κόλπου δεν συστέλλεται σωστά, στην εσωτερική επιφάνειά του και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του που λέγεται ωτίο (βλ. εικόνα) δημιουργούνται θρόμβοι λόγω της κίνησης του αίματος με χαμηλή ταχύτητα. Οι θρόμβοι αυτοί είναι πολύ επικίνδυνοι διότι μπορεί να περάσουν στην κοιλία και από εκεί μέσω της επόμενης συστολής στην αορτή, το κεντρικό δηλαδή αγγείο που οδηγεί το αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Από εκεί είναι θέμα τύχης που θα καταλήξει. Μπορεί να περάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να περάσει στα στεφανιαία αγγεία και να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου κατι που όμως είναι αρκετά σπάνιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμβολές σε άλλα όργανα με συνήθως λιγότερο θορυβώδη εικόνα.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχει διάρκεια από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι αρκετές ώρες. Αν αναταχθεί μόνη της πρίν από τις 48 ώρες ονομάζεται παροξυσμική. Αν αναταχθεί μετά τις 48 ώρες ή απαιτήσει ιατρική παρέμβαση ονομάζεται εμμένουσα και όταν παραμένει συνεχώς ονομάζεται χρόνια.
Στο επόμενο: Παράγοντες που την προκαλούν, Αρχική αντιμετώπιση της αρρυθμίας