← Πίσω στο blog

Εξασφαλίστε την υγεία των δοντιών σας εξοικονομώντας χρήματα!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική / Διευθύντρια της Athens Life Smile

Δυσκολεύεστε να ανταπεξέλθετε στις οικονομικές σας υποχρεώσεις και αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο; Μάλλον θα το πληρώσεττε ακριβά.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των οδοντιατρικών προβλημάτων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο για την διατήρηση της καλής υγείας των δοντιών αλλά και για την εξοικονόμηση χρημάτων. Ειδικά στις δύσκολες εποχές που ζούμε, που ο περιορισμός των εξόδων είναι βασικό μέλημά μας, θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές και κατανοητό ότι τα θέματα υγείας δεν περιορίζονται ούτε μεταχρονολογούνται.

Η χρήση φαρμάκων χωρίς διάγνωση, καλύπτει το σύμπτωμα αλλά δεν καταπολεμά την αιτία. Ιδιαίτερα στα οδοντιατρικά προβλήματα, μια συντηρητική θεραπεία με μικρό κόστος (π.χ. ένα σφράγισμα),μεταχρονολογημένα μπορεί να καταλήξει σε απονεύρωση –άξονα- στεφάνη, με πολλαπλάσιο κόστος ή ακόμα και σε εξαγωγή δοντιού.

Πρόληψη- Διάγνωση- Θεραπεία

Η στοματική υγεία συνίσταται στη πρόληψη των προβλημάτων, τη σωστή διάγνωση και τη σωστή θεραπεία και αποκατάσταση. Και στις 3 περιπτώσεις εξασφαλίζεται η υγεία των δοντιών και ταυτόχρονα εξοικονομούνται χρήματα.

Η πρόληψη είναι το 6 μηνιαίο check up στον οδοντίατρο που περιλαμβάνει καθαρισμό , διάγνωση προβλημάτων, έγκαιρη ενημέρωση του ασθενή του για τυχόν « κακό » βούρτσισμα που μπορεί έχει σαν συνέπεια την ουλίτιδα ή την τερηδόνα των δοντιών και την παροχή οδηγιών με στόχο την πρόληψη. Το κόστος του καθαρισμού είναι μικρό και ταυτόχρονα η έγκαιρη διάγνωση αποτρέπει περαιτέρω θεραπείες και, κατά συνέπεια, περαιτέρω έξοδα.

Η σωστή διάγνωση είναι ευθύνη του οδοντίατρου. Είναι αποτέλεσμα της επιστημονικής του γνώσης, της κλινικής του εμπειρίας και της ευσυνειδησίας του. Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση αποκαθιστά άμεσα την στοματική υγεία και προλαμβάνει τα περαιτέρω θεραπευτικά προβλήματα, τα οποία αν αντιμετωπισθούν μεταχρονολογημένα αυξάνουν το κόστος θεραπείας του ασθενούς

Η οδοντιατρική αποκατάσταση ταυτόχρονα με την θεραπεία, είναι και μια «τεχνική » αποκατάσταση. Ο οδοντίατρος εκτός από σωστός επιστήμονας, πρέπει να είναι και άριστος «τεχνίτης». Διότι οι αποκαταστάσεις όπως σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες, εμφυτεύματα, απαιτούν εκτός της επιστημονικής γνώσης και άριστη τεχνική εργασία. Σφραγίσματα τα οποία δεν έχουν γίνει σωστά, επαναλαμβάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ( το γνωστό « μου έφυγε το σφράγισμα»), διπλασιάζοντας το κόστος. Όρια σφραγισμάτων τα οποία δεν είναι σε πλήρη ανατομία ,γέφυρες ή στεφάνες οι οποίες δεν έχουν σωστά όρια αποτελούν αιτία κατακράτησης των τροφών, δεν επιτρέπουν τη σωστή χρήση μεσοδόντιου νήματος ( δεν περνάει ή σπάει το νήμα) με συνέπεια την ουλίτιδα ή ακόμη και την περιοδοντίτιδα καθώς και τον τερηδονισμό των δοντιών, προσθέτοντας νέα έξοδα στον προϋπολογισμό. Τα παραπάνω ισχύουν και για τα εμφυτεύματα, τα οποία απαιτείται να συντηρούνται όπως τα φυσικά δόντια.

Για μακροχρόνια αποτελέσματα απαιτείται ο συνδυασμός σωστού οδοντιάτρου και συνεπούς ασθενούς , ο οποίος κατανοεί ότι πρέπει να βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, να χρησιμοποιεί νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια και να επαναλαμβάνει κάθε 6 μήνες το check up του.