← Πίσω στο blog

Χειρουργική επέμβαση χωρίς απουσία από την εργασία σας!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Αναστάσιος Ξιάρχος – Χειρουργός / Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής / Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών- Κλινική Περιστερίου

Tις τελευταίες δύο δεκαετίες πληθαίνουν οι εργαζόμενοι (υπάλληλοι, στελέχη, αυτοαπασχολούμενοι), που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αλλά αδυνατούν ή δεν θέλουν να λείψουν από την εργασία τους.

Η σύγχρονη τεχνολογία του 21ου αιώνα με τις εφαρμογές της, έδωσε λύση και σ’αυτή την παράμετρο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ενώ μέχρι πριν 20 έτη ο Μ.Ο. νοσηλείας σε κλινικές των ΗΠΑ ήταν 4.6 ημέρες, σήμερα είναι λιγότερο από 2 ημέρες με καθοδική τάση.

Το ζητούμενο λοιπόν, είναι ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο και άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες, με ένα άρτιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Και η λύση δόθηκε από την λαπαροενδοσκοπική χειρουργική, η οποία είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική. Το συνολικό κόστος είναι χαμηλότερο επειδή ο ασθενής νοσηλεύεται λιγότερο, έχει μικρότερες μετεγχειρητικές επικπλοκές και επιστρέφει συντομότερα στην εργασία του σε σχέση με την κλασική- ανοικτή.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική με 20 χρόνια ιστορίας, έχει επικρατήσει ως τεχνική και έχει καταφέρει να εκτοπίσει την ανοικτή χειρουργική, στις πιο δύσκολες επεμβάσεις, καθώς προσφέρει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται με επιτυχία στις ακόλουθες επέμβασεις-παθήσεις, στις οποίες απαιτείται παραμονή στην κλινική από λίγες ώρες εώς ένα βράδυ και η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση:

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή και διερεύνηση χοληδόχου πόρου σε συνδυασμό με διεγχειρητική χολοαγγειογραφία, διεγχειρητική χοληδοχοσκόπηση και διεγχειρητική υπερηχοτομογραφία

Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση κήλης (βουβωνοκήλης, μηροκήλης, κοιλιοκήλης, μετεγχειρητικής κήλης με χρήση πλέγματος)

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με ή χωρίς διαφραγματοκήλη και λαπαροσκοπική καρδιομυοτομή για την αντιμετώπιση της αχαλασίας του οισοφάγου

• Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση αποφρακτικού ειλεού / συμφύσεων

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων (ενδομητρίωση, συμφύσεις στην πύελο, κύστες ωοθηκών, ινομυώματα μήτρας, εξωμήτριος κύηση)

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση, συνηθέστερα για τη διερεύνηση του κοιλιακού πόνου, τη λήψη ιστού ή υγρού για τη διενέργεια βιοψίας.

Κιρσοκήλη

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την ανοικτή είναι σημαντικά και τα οφέλη για τον ασθενή πολλαπλά:

• Ελάχιστο χειρουργικό τραύμα

• Γρήγορη ανάρρωση

• Μηδαμινή απώλεια αίματος

• Γρήγορη έξοδο από το νοσοκομείο

• Μικρότερο κόστος νοσηλείας

• Ταχεία επάνοδο στην εργασία

• Μεγέθυνση εικόνας κατά 10-15 φορές και καλύτερο φωτισμό

• Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου

• Σχεδόν εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα, όπως η διαπύηση, η διάσπαση, η κήλη, ο χρόνιος πόνος κ.λπ.

• Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές

• Μείωση πιθανότητας για δημιουργία μετεγχειρητικών συμφύσεων

Όμως και άλλες ελάχιστα επεμβατικές-ενδοσκοπικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί προσφέροντας άμεση θεραπεία, παραμονή λίγων ωρών στην κλινική και επάνοδο στην εργασία την επόμενη ημέρα.

Έτσι, κάθε μορφή αιμορροιδοπάθειας, άλλων συνοδών παθήσεων της περιπρωκτικής περιοχής, όπως ραγάδα δακτυλίου, περιεδρικό συρίγγιο, περιεδρικό απόστημα, παθήσεις δηλαδή, που αφορούν στο στο 70% του πληθυσμού και προκαλούν καθημερινή ταλαιπωρία και μειωμένη απόδοση στην εργασία θεραπεύονται πλέον ανώδυνα, αναίμακτα και σε νοσηλεία λίγων ωρών με τη χρήση ραδιοκυτταροπλασματικής χειρουργικής, τεχνολογία υπερήχων και laser.