Γράφει ο Νικόλαος Λασανιάνος – Ορθοπεδικός Τραυματολόγος
Η χειρουργική τεχνική της Ολικής Αρθροπλαστικής του Ισχίου συνίσταται στην αφαίρεση μίας αρθριτικής ή κατεστραμμένης, άρθρωσης και στην αντικατάσταση της με μία τεχνητή μεταλλική άρθρωση. H Ολική Αρθροπλαστική καθίσταται απαραίτητη στη ζωή πολλών ανθρώπων καθ’ ότι η εκφύλιση, λόγω ηλικίας κυρίως αλλά και άλλων παραγόντων, της άρθρωση του ισχίου, οδηγεί σε έντονο πόνο κυρίως κατά τη βάδιση αλλά και την ηρεμία καθώς και δυσκαμψία στις κινήσεις του ισχίου. Επίσης λόγω της καταστροφής του ισχίου μπορεί να συμβεί βράχυνση του σκέλους και ανισκοσκελία. Κύρια ένδειξη για αρθροπλαστική του ισχίου έχουν οι ασθενείς με Εκφυλιστική Οστεοαθρίτιδα, Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Συγγενές Εξάρθρημα του Ισχίου και Άσηπτη Νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές και προσπελάσεις για την αρθροπλαστική του Ισχίου. Μέχρι πρόσφατα οι χειρουργικές προσπελάσεις περιελάμβαναν τη διατομή λειτουργικών μυών, γεγονός που ορισμένες φορές καθιστούσε το λειτουργικό αποτέλεσμα επισφαλές. Σήμερα πλέον έχουν επικρατήσει οι ελάχιστης επεμβατικότητας τεχνικές με πρόσθιες τομές μικρού μήκους. Πρόκειται για ατραυματικές τεχνικές κατά της οποίες δε γίνονται διατομές μυών και χάριν στις οποίες ελαχιστοποιείται η απώλεια αίματος και εξασφαλίζεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς ακόμα και λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Η πολύ μικρή τομή στη πρόσθια χώρα του ισχίου καθώς και η χρήση ειδικών εργαλείων που επιτρέπει τη διατήρηση όλων των μυϊκών ομάδων της πειοχής επιτρέπουν ένα αναίμακτο χειρουργείο και την ταχύτατη και χωρίς πόνο κινητοποίηση του ασθενούς.
Πλεονεκτήματα τεχνικών Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου ελάχιστης επεμβατικότητας
Η Αρθροπλαστική Ισχίου Ελάχιστης Επεμβατικότητας μπορεί να έχει τα εξής πλεονεκτήματα σε σχέση με τις συμβατικές τεχνικές:
• Μικρή τομή δέρματος χωρίς επίπονες διατομές μυών (όπως γίνεται στις συμβατικές τεχνικές).
• Αποφυγή χωλότητας μετεγχειρητικά. Η προστασία μυών και νεύρων με αυτή την τεχνική επιτρέπει στον ασθενή να βαδίζει χωρίς να κουτσαίνει.
• Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος.
• Ελάχιστός κίνδυνος εξαρθρήματος ισχίου μετεγχειρητικά.
• Ελάχιστη απώλεια αίματος.
• Μειωμένος χρόνος νοσηλείας.
• Γρηγορότερη αποκατάσταση. Η βάδιση του ασθενούς μπορεί να ξεκινήσει την ίδια μέρα με το χειρουργείο ενώ η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτατη. Υπάρχουν ασθενείς που είναι σε θέση να οδηγούν ξανά 8-10 ημέρες μετά το χειρουργείο.