← Πίσω στο blog

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Χρηστος. Α. Μιχαλακέας, Καρδιολόγος

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ, CPR) όταν εφαρμόζεται έγκαιρα και σωστά μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΚΑΡΠΑ δεν αρκεί να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά πρέπει και άτομα από τον γενικό πληθυσμό που θα τύχει να βρεθούν μπροστά σε ένα περιστατικό ανακοπής, να μπορούν να την εκτελέσουν άμεσα και ορθά. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, προκειμένου να απλοποιήσει τη διαδικασία της ΚΑΡΠΑ και να την κάνει μια εύκολα εφαρμόσιμη διαδικασία, προτείνει την λεγόμενη Hands Only CPR. Με βάση την Hands Only CPR σε περίπτωση ανακοπής ακολουθούμε δύο απλά βήματα:

1) Άμεση κλήση του αριθμού του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Αμέσου Βοήθειας) 166: Ο μάρτυρας του περιστατικού ή κάποιος άλλος παρευρισκόμενος καλεί άμεσα το 166 προκειμένου να μεταβεί στο χώρο εξειδικευμένο προσωπικό το συντομότερο δυνατόν.

2) Άμεση έναρξη μαλάξεων: Εντοπίζουμε το κέντρο του στήθους του ασθενούς και αρχίζουμε να πιέζουμε δυνατά και γρήγορα με ρυθμό τουλάχιστον 100 φορές το λεπτό.

Δείτε το επεξηγηματικό video:http://www.heart.org/HEARTORG/CPRAndECC/HandsOnlyCPR/Hands-Only-CPR_UCM_440559_SubHomePage.jsp

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.heart.org