← Πίσω στο blog

Εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή είναι η μόλυνση του δέρματος του ακουστικού πόρου, που είναι ο «σωλήνας» που οδηγεί στο τύμπανο. Πρόκειται δηλαδή για δερματική μόλυνση.

Στην εξωτερική ωτίτιδα το δέρμα του πόρου φλεγμαίνει, πονάει και συχνά το αυτί βγάζει υγρό

Όπως συμβαίνει με το δέρμα μας σε κάθε περιοχή του σώματος, ο ακουστικός πόρος έχει και αυτός μικρόβια. Όταν το δέρμα του πόρου τραυματιστεί (π.χ. από τι χρήση μπατονέτας) ή μπει νερό στον πόρο και δεν απομακρυνθεί, μικρόβια και μύκητες που ήδη βρίσκονται εκεί βρίσκουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν την περιοχή. Ο ασθενής αναφέρει πόνο, φαγούρα, «μπούκωμα» στο αυτί ενώ το αυτί βγάζει ένα υγρό το οποίο μυρίζει άσχημα μερικές φορές.

Η εξωτερική ωτίτιδα είναι πολύ πιο συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες που πλενόμαστε πιο συχνά αλλά κυρίως που κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα. Μερικές φορές μάλιστα είναι τόσο έντονη η φλεγμονή που ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο και καταλήγει απεγνωσμένος στα επείγοντα του εφημερεύοντος νοσοκομείου.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Μολύνθηκε το αυτί μου, το νερό της θάλασσας πρέπει να ήταν βρώμικο».

Η Αλήθεια

Δεν είναι η …βρωμιά του νερού που μολύνει το αυτί. Το πρόβλημα είναι πως το νερό παγιδεύεται μέσα στο αυτί, το δέρμα διατηρείται μουσκεμένο και αυτές οι συνθήκες βοηθούν στην ανάπτυξη και στον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται ήδη στον πόρο.

Τι να μην κάνετε

Μη βάζετε μπατονέτες ή οτιδήποτε άλλο βαθιά στο αυτί σας. Και όταν λούζεστε ή μετά το κολύμπι σιγουρευτείτε πως δεν έχει μείνει νερό στο αυτί.

Για να απομακρυνθεί το νερό, απλά γυρίστε το κεφάλι σας προς τον ώμο και τραβήξτε ελαφριά το πτερύγιο προς τα πίσω. Το νερό θα φύγει!

Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να φύγει το νερό, απλά τραβήξτε το αυτί κάτω και προς τα πίσω

Τι να κάνετε

Αν έχετε πόνο, φαγούρα και νιώθετε το αυτί μπουκωμένο πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μην πάρετε σταγόνες μόνοι σας από το φαρμακείο, αφενός δεν αρκούν για γίνετε καλά και αφετέρου αν υπάρχει πρόβλημα στο τύμπανο μπορεί να κάνετε σοβαρή ζημιά. Η χρήση θερμοφόρας βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου και επιταχύνει την ίαση. Και προσοχή να μην μπει ξανά νερό στο αυτί μέχρι να γίνετε καλά.

Τι κάνουμε εμείς

Το αυτί που πάσχει καθαρίζεται με ειδικά εργαλεία, τοποθετείται ειδικό τολύπιο βαμβακιού μέσα στον πόρο για να «συγκρατεί» τις σταγόνες και ο ασθενής ξεκινάει την τοπική φαρμακευτική αγωγή που ταιριάζει στη δική του περίπτωση. Σκοπός μας είναι το αυτί να «στεγνώσει» και να γίνει καλά. Σε άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από εξωτερική ωτίτιδα, διδάσκουμε τρόπους πρόληψης και αποφυγής της νόσου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο site του γιατρού