← Πίσω στο blog

Υπεριδρωσία: Δώστε τέλος!

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Γράφει ο Γεώργιος Ανδρεανίδης – Πλαστικός Χειρουργός

Το καλοκαίρι ήρθε και σε πολλούς ανθρώπους φέρνει μαζί του το πρόβλημα της υπεριδρωσίας. Τους θερινούς μήνες, το μόνιμα ιδρωμένο t-shirt συνοδευόμενο από την αποκρουστική οσμή του ιδρώτα, γίνεται μια δυσάρεστη καθημερινότητα που δυσκολεύει την κοινωνική επαφή των ανθρώπων και σε πολύ έντονες καταστάσεις συνοδεύεται με ψυχοσωματικές προεκτάσεις.

Η πλαστική χειρουργική δίνει τη λύση στο πρόβλημα αυτό είτε παροδικά είτε και μόνιμα.

Η παροδική λύση έρχεται με την χρήση του botox στις περιοχές της έντονης εφίδρωσης. Το botox γενικά είναι ένα φάρμακο το οποίο διακόπτει το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή κατά της υπεριδρωσίας, το botox διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή botox σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

Η εφαρμογή του γίνεται με ενέσιμο τρόπο και διάχυτα κάτω από το δέρμα της περιοχής που μας ενδιαφέρει. Ο περιορισμός της υπερβολικής εφίδρωσης αρχίζει μετά από 2-3 ημέρες και ολοκληρώνεται μετά από 15 ημέρες. Η διάρκεια του αποτελέσματος συνήθως είναι της τάξης των 6 μηνών, αλλά για ορισμένα άτομα μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικής εφίδρωσης κυρίως το καλοκαίρι, κάνουν τη διαδικασία αυτή μία φορά το χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού. Η διάρκεια της εφαρμογής είναι περίπου 15-20 λεπτά.

Για να απαλλάξουμε τον ασθενή μια για πάντα από το πρόβλημα της υπεριδρωσίας χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της laser λιπόλυσης. Αυτό που μέχρι πριν μια δεκαετία γινόταν με λιποαναρρόφηση, γίνεται πλέον με laser. Σε τοπική αναισθησία στην περιοχή της μασχάλης από μια πολύ μικρή τομή 2 χιλιοστών γίνεται με το laser η τύξη κ η ταυτόχρονη αναρρόφηση των ιδροτοποιών αδένων. Αμέσως μετά την επέμβαση μπορείτε να φύγετε για το σπίτι σας χωρίς ράμματα ή επιδέσμους. Δεν υπάρχει πόνος. Ίσως κάποιες φορές (σε ποσοστό κάτω από 1%) ενδέχεται να παρατηρηθούν κάποιοι μώλωπες.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα αισθητά και κυρίως μόνιμα. Δίνουμε ένα τέλος για πάντα στον αντιαισθητικό ιδρώτα που ενοχλεί εμάς και τον περίγυρο.