Γράφει ο Dr. Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Η oξεία λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή του λάρυγγα και των φωνητικών χορδών. Οφείλεται κυρίως σε ιούς και σε βακτήρια και σπανιότερα σε αλλεργία ή σε εισπνοή ερεθιστικών ουσιών. Προκαλεί από ήπια έως έντονη βραχνάδα (βράγχος φωνής), μερικές φορές ακόμα και αφωνία, δηλαδή δεν βγαίνει καθόλου φωνή, ενώ επίσης πονάει ο λάρυγγας, υπάρχει δύσπνοια και ξηρός βήχας.
Στην oξεία λαρυγγίτιδα ο λάρυγγας πονάει και οι φωνητικές χορδές πρήζονται
Σε πολλές περιπτώσεις η οξεία λαρυγγίτιδα οφείλεται σε κατάχρηση φωνής (φωνές, ουρλιαχτά) σε συνδυασμό με κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ (π.χ. σε μια συναυλία) που αφυδατώνουν το λάρυγγα και επιδεινώνουν τον ερεθισμό.
Ο πιο συχνός Μύθος
«Έχει βραχνιάσει ξαφνικά η φωνή μου από φαρυγγίτιδα/αμυγδαλίτιδα».
Η Αλήθεια
Αν έχει βραχνιάσει η φωνή, υπάρχει πάντα κάποιο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές και δεν έχουν σχέση οι αμυγδαλές και ο φάρυγγας, ο λάρυγγας είναι πολύ πιο χαμηλά! Η οξεία λαρυγγίτιδα απαιτεί προσοχή και σωστή αντιμετώπιση για να μην προκαλέσει αναπάντεχα προβλήματα δύσπνοιας.
Αν έχετε λαρυγγίτιδα, άδικα πίνετε ζεστά, αφού πάνε στον οισοφάγο, που είναι πίσω από τον λάρυγγα! Αν μπορούσαν να πάνε στο λάρυγγα, θα πνιγόσασταν!
Τι να κάνετε
Μπορείτε να εισπνεύστε υδρατμούς από ένα κατσαρολάκι με ζεστό (όχι βραστό) νερό αναπνέοντας από το στόμα, πρέπει να πίνετε πολλά υγρά και να πάρετε 1 ασπιρίνη ή άλλο αντιφλεγμονώδες κάθε 12 ώρες. Οι γαργάρες και τα «ζεστά» δεν βοηθούν στη λαρυγγίτιδα, το νερό (ευτυχώς!) δεν φτάνει μέχρι εκεί! Φροντίστε επίσης να έχει υγρασία ο χώρος που είστε.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι εισπνοές ατμού από το στόμα και να μη μιλάτε!
Τι να μην κάνετε
ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ, μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη! Και κυρίως να μην ψιθυρίζετε! Αν πρέπει απαραιτήτως να μιλήσετε, αν ας πούμε πιάσει φωτιά το σπίτι σας και καλέστε την Πυροσβεστική, τότε μιλήστε σιγά και σταθερά.
Μην καπνίζετε για μερικές μέρες και μην πίνετε αλκοολούχα ποτά.
Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ για μερικές μέρες, μέχρι να γίνει καλά ο λάρυγγας!
Τι κάνουμε εμείς
Με ειδικό ενδοσκόπιο βλέπουμε το λάρυγγα και τον δείχνουμε και στον ασθενή μέσα από το monitor του ενδοσκοπίου. Εξηγούμε τι πρέπει να κάνει ο ασθενής και κυρίως τι να μην κάνει και αν χρειαστεί δίνουμε αγωγή.
Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα είναι η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγωση της λαρυγγίτιδας
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Dr. Κωνσταντίνο Αναστασάκη, πατήστε εδώ.