← Πίσω στο blog

Αιμορροίδες: οριστικό τέλος σε 30 λεπτά με υπερήχους

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

 Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου – Ιδρυτικό μέλος Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής

Οριστικό τέλος στο πρόβλημα με τις αιμορροΐδες, που αντιμετωπίζουν πάνω από πέντε εκατομμύρια Έλληνες (άνδρες και γυναίκες)  βάζει η νέα ελάχιστα τραυματική  χειρουργική θεραπεία  με  τη χρήση υπερήχων !

Πρόκειται για μία αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και χωρίς επιπλοκές θεραπεία , η  οποία διαρκεί 30 λεπτά και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο και βασανιστικό πρόβλημα των αιμορροΐδων.

Την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Δυστυχώς,  ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τις αιμορροΐδες ταμπού και αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιτείνεται κάνοντας την ζωή τους δύσκολη.

Η νόσος είναι γνωστή από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τους αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αιμορροϊδική νόσος, ταλαιπωρεί το 50-70% του ενήλικου πληθυσμού   και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής και το «ευ ζείν» αυτών που πάσχουν.

 Η νέα ελάχιστα τραυματική  χειρουργική θεραπεία  με τεχνολογία υπερήχων  δίνει , σύμφωνα με στοιχεία από Ευρώπη και Αμερική όπου  εφαρμόζεται, το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς τις δυνητικές επιπλοκές των άλλων παλαιότερων μεθόδων. Εκμεταλλεύεται την τεχνολογία Doppler για την ανίχνευση και απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλη ακρίβεια.

  Η  ελάχιστα αυτή τραυματική μέθοδος (μηδαμινή αιμορραγία και τραύμα), δεν απαιτεί εκτομή των παθολογικών ιστών, χαρακτηρίζεται από ταχεία ανάρρωση και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Παράλληλα η διατήρηση του περιπρωκτικού ιστού επιτρέπει τη φυσιολογική μετεγχειρητική λειτουργία του πρωκτού.

     ΑΠΑΙΤΕΙ   ΝΟΣΗΛΕΙΑ   ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχει κάνει χιλιάδες τέτοιες επεμβάσεις, απαιτείται για τον ασθενή νοσηλεία μιας ημέρας.

Πραγματοποιείται με τοπική νάρκωση ή μέθη, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι του μερικές ώρες αργότερα και να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του μέσα σε 24 ώρες!

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται  στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μετά από την έγκρισή της από το FDA . Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

      ΤΙ   ΕΙΝΑΙ  ΟΙ  ΑΙΜΟΡΡΟΙΣΕΣ  – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Είναι  αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην περιοχή του πρωκτού. Κατά την διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας , ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα  αλλά και επιτρέπει την δίοδό τους κατά την αφόδευση.

Επειδή η νόσος αυτή αφορά μία περιοχή του σώματος για την οποία αρκετοί  θεωρούν ταμπού  να ζητήσουν βοήθεια φθάνουν στον γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση  από ειδικό γιατρό. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:

 • Πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
 • Αιμορραγία
 • Έκκριση βλέννης
 • Τοπικός ερεθισμός
 • Κνησμός
 • Ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
 • Αίσθημα ατελούς αφόδευσης

       ΑΙΤΙΑ  -ΔΙΑΓΝΩΣΗ  -ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι γιατροί θεωρούν ότι πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται για το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Συγκεκριμένα :

 • Η δυσκοιλιότητα. Ο «δυτικός» τρόπος ζωής ( άστατος τρόπος διατροφής,  κρεατοφαγία,  καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος,  διατροφή  κ,λ,π).
 • Η εγκυμοσύνη, η μεγάλη ηλικία, ο έντονος βήχας,  όπως στην βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
 • Η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα,
 • Η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στην λεκάνη της τουαλέτας,
 • Η κληρονομική προδιάθεση.

 Διάγνωση: Ο  ειδικός γιατρός  πρέπει να εκτιμήσει την κατάσταση, αποκλείοντας την ύπαρξη άλλων παθήσεων, που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες, όπως ραγάδες, περιπρωκτικά συρίγγια και αποστήματα.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης τους διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:

 • 1ο είναι  οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
 • 2ο είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό,
 • 3ο αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του
 • 4ο αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική  με κατανάλωση δημητριακών, αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στην διατροφή ( 6-8 ποτήρια νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Στα αλλα δυο στάδια απαιτείται επεμβατική μέθοδος.

Η  νέα  ελάχιστα τραυματική  χειρουργική θεραπεία  με  τη χρήση υπερήχων ενδείκνυται  όμως και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροϊδων που προκαλούν προβλήματα  και έχει ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς σε Ευρώπη και Αμερική.