← Πίσω στο blog

Mπορεί το στρες να εμποδίζει την εγκυμοσύνη;

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Οι ιατροί γνωρίζουν ήδη ότι το στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής καθώς και με τη εκδήλωση άλλων καταστάσεων, όπως είναι η κατάθλιψη, αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το στρες μπορεί επίσης να εξηγήσει σε ένα βαθμό τη δυσκολία που συναντούν κάποιες γυναίκες στην προσπάθεια τους να συλλάβουν.

Τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης, σύμφωνα με τα οποία το στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενα ευρήματα της ίδιας ερευνητικής ομάδας που αναδείκνυαν τη σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων στρες και της μειωμένης πιθανότητας εγκυμοσύνης.

Στην πρόσφατη μελέτη εξετάστηκαν δεδομένα από 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν να συλλάβουν και τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για 12 μήνες. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 18-40, δεν ανέφεραν προβλήματα υπογονιμότητας και έδωσαν δείγμα σίελου το πρωινό της εισαγωγής τους στη μελέτη, καθώς το πρωινό μετά την πρώτη περίοδο που ακολούθησε την εισαγωγή. Από τα δείγματα σίελου οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της άλφα-αμυλάσης, οι οποίες συνιστούν γνωστούς βιοδείκτες του στρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των βιοδεικτών του στρες στο σίελο συνδέονταν με διπλάσια πιθανότητα υπογονιμότητας.

Μέσα στους 12 μήνες της μελέτης, από τις 401 γυναίκες που την ολοκλήρωσαν, οι 347 έμειναν έγκυες και οι 54 δεν τα κατάφεραν.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλότερα επίπεδα άλφα –αμυλάσης είχαν κάθε μήνα κατά 29% μειωμένη πιθανότητα να συλλάβουν, σε σύγκριση με τις γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Επίσης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα στρες είχαν παραπάνω από διπλάσια πιθανότητα να πληρούν τα κριτήρια της κλινικής διάγνωσης της υπογονιμότητας, η οποία προϋποθέτει τη μη σύλληψη παρά τους 12 μήνες συστηματικής και ελεύθερης συνουσίας.

Οι παραπάνω συσχετίσεις παρέμειναν στατιστικά σημαντικές ακόμα και μετά τον έλεγχο για την επίδραση παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, η φυλή, το οικογενειακό εισόδημα, η χρήση αλκοόλ, η κατανάλωση καφεΐνης και το κάπνισμα.

Για πρώτη φορά η έρευνα καταδεικνύει τη κλινική σημαντικότητα της συσχέτισης του στρες με την υπογονιμότητα και οι ερευνητές ευελπιστούν τα ευρήματα να οδηγήσουν τις γυναίκες που δυσκολεύονται να συλλάβουν στην αναζήτηση μεθόδων διαχείρισης του στρες, όπως είναι ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα ζευγάρια δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους για κακή διαχείριση του στρες στην περίπτωση που δυσκολεύονται να συλλάβουν, γιατί δεν είναι παρά ένας από τους πιθανούς λόγους που μπορεί να εξηγήσουν τη δυσκολία τους.

Μια πρόσφατη δημοσίευση μάλιστα, αναφέρει ότι η εργασία σε βάρδιες συνδέεται σημαντικά με την υπογονιμότητα. Μετά από επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την επίδραση των βαρδιών στην υγεία οι ερευνητές βρήκαν πως οι γυναίκες που εργάζονταν σε βάρδιες ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από διαταραχές του κύκλου τους, ενώ παράλληλα είχαν αυξημένα ποσοστά αποβολών.

Πηγή: boro.gr