Eμφανίζoνται κυρίως το καλοκαίρι ενώ καραδοκούν όπου υπάρχει ο συνδυασμός νερού και πολυκοσμίας. Ο λόγος για τους μύκητες που είναι σε έξαρση αυτή την εποχή, λόγω των εξορμήσεων σε θάλασσες και πισίνες.
Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή τους είναι κυρίως η έκθεση με γυμνά πόδια σε κοινόχρηστους χώρους, όπως γυμναστήρια, πισίνες, δωμάτια ξενοδοχείων, σάουνες κλπ.
Όσοι συνηθίζουν να κυκλοφορούν ξυπόλητοι στους παραπάνω χώρους περιλαμβάνονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» για μυκητιάσεις των νυχιών, μια χρόνια και επώδυνη πάθηση, που παρουσιάζει έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες.
Υπολογίζεται ότι το 15% του πληθυσμού υποφέρει κάθε χρόνο από την κοινή μυκητιασική μόλυνση των κάτω άκρων, γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή».
Οι μύκητες μεταδίδονται με την απλή επαφή του πέλματος και αρχίζουν αμέσως το καταστροφικό τους έργο. Προσκολλώνται στο νύχι και για αρκετό διάστημα δρουν αόρατα, κατατρώγοντας εσωτερικά το δέρμα.
Σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα μεταξύ των δαχτύλων (ιδίως των δυο τελευταίων μικρών) ξεφλουδίζει και σκάζει, σε άλλες υπάρχει ερυθρότητα, απολέπιση, ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα αλλά και στα πλάγια των ποδιών, ενώ οι βλάβες αυτές μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρείας οι κυριότερες αιτίες που εμφανίζονται οι μύκητες στα πόδια είναι:
-Κακή υγιεινή
-Λάθος περιποίηση.
-Άμεση επαφή με προσβεβλημένες από μύκητες επιφάνειες
– Άμεση αντιμετώπιση
Οι ειδικοί επιστήμονες της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας,σημειώνουν ότι μπορείτε να αποφύγετε τους μύκητες τηρώντας μερικούς απλούς κανόνες:
- Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά
- Στεγνώνετέ τα προσεκτικά, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα
- Αποφύγετε τα στενά και τα αθλητικά παπούτσια
- Φοράτε βαμβακερές και όχι συνθετικές κάλτσες, τις οποίες πρέπει να αλλάζετε μόλις ιδρώσετε.
- Να χρησιμοποιείτε μετά από κάθε πλύσιμο αποσμητικό σπρέι για τα πέλματα που να έχει και αντιβακτηριδιακή δράση.
- Να μην κόβετε τα νύχια σας πολύ κοντά στο δέρμα.
- Μην χρησιμοποιείτε εργαλεία μανικιούρ – πεντικιούρ άλλων, εκτός αν τα αποστειρώσετε πολύ καλά.
- Μην περπατάτε με γυμνά πέλματα ειδικά στο μπάνιο.
- Αν τα πέλματα σας ιδρώνουν πολύ να στεγνώνετε καλά τα παπούτσια σας πριν τα ξαναφορέσετε.
- Να φροντίζετε πολύ καλά τα τραυματισμένα νύχια γιατί μπορούν να προσληφθούν πολύ εύκολα από μύκητες.
Θεραπεία
Η ιδανικότερη θεραπεία είναι αυτή που θα συστήσει ένας ειδικός ποδολόγος ή δερματολόγος.
ΠΗΓΗ: tanea.gr