← Πίσω στο blog

Lifting χωρίς νυστέρι: τα νήματα νέας γενιάς

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

νήματαΓράφει ο Γεώργιος Ανδρεανίδης – Πλαστικός Χειρουργός

Τα νήματα ξανάρχονται στο προσκήνιο με άλλη φιλοσοφία. Τα νήματα νέας γενιάς και τεχνολογίας είναι 100% βιο-απορροφήσιμα, εφοδιασμένα με ειδικά άγκιστρα και σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό πλέγμα, ανορθώνουν και υποστηρίζουν τους ιστούς του προσώπου και του σώματος με απολύτως ασφαλή τρόπο.

 Αποτελούν μια πολύ καλή εναλλακτική για τα άτομα εκείνα που έχουν ήπια χαλάρωση ή ακόμα και σημαντική χαλάρωση αλλά επιθυμούν να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση.

Η διαδικασία είναι απλή. Αρχικά ο γιατρός διαμορφώνει ένα σχεδιάγραμμα με τα σημεία που θα τοποθετήσει τα νήματα. Στη συνέχεια γίνεται τοπική αναισθησία στην περιοχή και τοποθετούνται τα νήματα υποδορίως (κάτω από το δέρμα). Μετά τη τοποθέτηση τους ο γιατρός αφαιρεί τις βελόνες-οδηγούς που φέρουν τα νήματα και έτσι ολοκληρώνεται η εφαρμογή. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των νημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ούτε στις περιοχές του προσώπου ή του σώματος που θα γίνει η εφαρμογή (υπάρχουν ασθενείς που επιθυμούν εξαρχής εφαρμογή σε όλο το πρόσωπο –full face- ή ταυτόχρονη εφαρμογή σε πρόσωπο και γλουτούς, στήθος κτλ).

Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία (με εφαρμογή κρέμας ξυλοκαίνης-EMLA ή στελεχιαία αναισθησία με ενέσιμη ξυλοκαίνη) και διαρκεί από 30 έως 45 λεπτά. Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπιος ερεθισμός στα σημεία εισόδου των νημάτων. Τα νήματα δεν είναι ορατά και μπορούμε να επιστρέψουμε στις δραστηριότητές μας άμεσα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την τοποθέτηση των νημάτων (βλέπουμε άμεσα το 20-30% του τελικούαποτελέσματος) και βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, ενώ το μέγιστο αποτέλεσμα παρατηρείται στους 6 μήνες.

Όμως σε αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα από ελαστικές ίνες κολλαγόνου γύρω από τα νήματα που τοποθετήσαμε (foreign body reaction) και για το λόγο αυτό τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν δώδεκα έως και δεκαέξι μήνες.

Στο πρόσωπο γίνεται εφαρμογή στις ρυτίδες στο μέτωπο και στο μεσόφρυο καθώς και εφαρμογή για ανύψωση φρυδιού. Στο μάτι στο «πόδι της χήνας», αλλά και στις λεπτές ρυτίδες κάτω από το μάτι . Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα στις παρειές (μάγουλα), στη γραμμή της γνάθου όπου επιτυγχάνεται ανόρθωση και στον λαιμό όπου επιτυγχάνεται σημαντική σύσφιξη. Ο συνδυασμός των νημάτων με Botoxμας δίνει και τα μέγιστα αποτελέσματα.

Στο σώμα γίνεται εφαρμογή σε στήθος και γλουτούς για ανόρθωση, σε βραχίονες στα χέρια και σε μηρούς και κοιλιά για σύσφιξη.

Η εφαρμογή των νημάτων μπορεί να συνδυαστεί με τις κλασικές ενέσιμες θεραπείες προσώπου (Botox ή Υαλουρονικό εμφυτεύματα για γέμισμα ρυτίδων) και αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά. Δηλαδή τα νήματα προσφέρουν λύση στην χαλάρωση και πτώση του δέρματος στη γραμμή της γνάθου περιοχή όπου το Botox ή το Υαλουρονικό έχουν πολύ φτωχά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού, όπου πάλι το Botox και το Υαλουρονικό βοηθούν ελάχιστα. Επιπλέον όταν τα νήματα εφαρμόζονται σε περιοχές όπως το μέτωπο ή το «πόδι της χήνας» (κλασικές περιοχές εφαρμογής botox) τα αποτελέσματα του botox ενισχύονται και παρατείνονται χρονικά.

Η θεραπεία μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια). Αυτή γίνεται με αιμοληψία από τον ίδιο τον ασθενή. Αφού διαχωρίσουμε (με φυγοκέντρηση) το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα ενεργοποιούμε και τα τοποθετούμε με μικρο-πομφούς (ενέσεις) στο δέρμα του ασθενούς ως μεσοθεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε τους αυξητικούς παράγοντες που διαθέτουμε στα αιμοπετάλια μας! Η αυτόλογη μεσοθεραπεία μπορεί να προηγείται 15-30 ημέρες πριν την τοποθέτηση νημάτων, αλλά μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα προσφέροντας καταπληκτικά αποτελέσματα άμεσης λάμψης και σύσφιξης.

Η πλήρης απορρόφηση των νημάτων διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθούν κοκκιώματα και άλλες αντιδράσεις στον ιστό του δέρματος, όπως έχουν παρατηρηθεί με παλαιότερες τεχνολογίας  μη απορροφήσιμων νημάτων.

Συνιστάται αποφυγή λήψης αλκοόλ και ασπιρίνης (Salospir, Aspirin) και των υπόλοιπων αντιπηκτικών (Sintrom , Plavix, Iscover)  3 ημέρες πριν και 3 ημέρες μετά την επέμβαση. Στους ασθενείς συστήνεται να αποφεύγουν την έντονη μάσηση τουλάχιστον 24 ώρες μετά. Τις 3 πρώτες ημέρες καλό είναι να χρησιμοποιούνται 2 μαξιλάρια στον ύπνο. Κρέμα προσώπου μπορεί να εφαρμόζεται με ήπιες κινήσεις. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να πιέζει το πρόσωπο τις πρώτες ημέρες, καθώς και να αφαιρεί το makeup με έντονες κινήσεις. Συστήνεται αποφυγή άσκησης για 7 ημέρες, ενώ σε περίπτωση ενασχόλησης με βιαία αθλήματα που έχουν μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού στο πρόσωπο η περίοδος συνιστώμενης αποχής αυξάνεται σε 6 εβδομάδες.

Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει αμέσως μετά τη θεραπεία, στις καθημερινές του δραστηριότητες.