← Πίσω στο blog

Κερδίστε τη νεότητα σας από το χαμόγελό σας

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

smileΓράφει η Δέσποινα Κωστομοίρη- Χειρουργός Οδοντίατρος / Ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική/ Διευθύντρια της Athens Life Smile

Με το πέρασμα του χρόνου γερνάει όχι μόνο το σώμα αλλά και το πρόσωπο. Την  αιώνια  νεότητα επιθυμεί  κάθε άνθρωπος. Η εξέλιξη της ιατρικής και οδοντιατρικής επιστήμης τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας έρχεται να παρατείνει τη  νεότητά του.

Η αισθητική οδοντιατρική αναβαθμίζει όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και το πρόσωπο  σε ένα πρόσωπο νεότερο. Όταν με την πρόοδο των ετών  τα δόντια έχουν υποστεί  απώλειες,  αποτριβές  , ή  ελλιπείς οδοντιατρικές  εργασίες, ή  δυσχρωμίες, συμβάλλουν στο να δείχνει  ένα πρόσωπο περισσότερο γερασμένο.

Ιδανικά πριν από κάθε παρέμβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή  η σωστή λειτουργία της μάσησης και ταυτόχρονα η αισθητική των δοντιών ( χρώμα, σχήμα, στραβά δόντια, μέγεθος, ουλικό χαμόγελο , σφραγίσματα, αραιοδοντίες, απώλειες , σύγκλειση).

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ

1 . ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΟΝΤΙΩΝ : Όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια μπορεί  να αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια να μειωθεί η μεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό μπορεί να δώσει μια γερασμένη όψη στο πρόσωπο και να αυξήσει τις ρυτίδες γύρω από το στόμα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γεροντικής όψης σε άτομα με οδοντοστοιχίες όταν δεν τις φοράνε.

2. ΑΠΟΤΡΙΒΕΣ: Όταν υπάρχουν αποτριβές  μειώνεται το μήκος των δοντιών . Αιτία είναι συνήθως το  σφίξιμο ή τρίξιμο  των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας  που επιτείνεται από το stress. Πέραν της φθαρμένης και ακαλαίσθητης όψης των δοντιών, αυτό μπορεί να   καταλήξει  σε μείωση της φυσιολογικής απόστασης των γνάθων, περιστοματικές ρυτίδες και γερασμένη όψη προσώπου συνολικά.

3. ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: Ως ελλιπής  χαρακτηρίζεται κάθε εργασία η οποία δεν αποκαθιστά είτε την σωστή λειτουργία της μάσησης  και της σχέσης των δοντιών της άνω με την κάτω γνάθο είτε της αισθητική των δοντιών  και σχετίζεται συνήθως με κακοτεχνία  ή ελλιπή διάγνωση.

4. ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ:  Μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες ( π.χ. κληρονομικότητα, επίδραση ορισμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών σε συγκεκριμένες φάσεις του σχηματισμού των δοντιών, διατροφικές και άλλες συνήθειες όπως το κάπνισμα κ.λ.π.)  Οι ήδη ενοχλητικές   δυσχρωμικές ατέλειες  στις νεώτερες ηλικίες , όταν  συνυπάρχουν με γήρανση του προσώπου επιβαρύνουν ηλικιακά το άτομο.

Η αισθητική οδοντιατρική έρχεται και παρεμβαίνει σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις και όχι μόνο αναβαθμίζει την υγεία  και την ομορφιά των δοντιών  αλλά και την εικόνα του προσώπου γενικότερα. Γιατί ένα ωραίο χαμόγελο κάνει ένα πρόσωπο  να φαίνεται  νεότερο.

ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ:

  1. Σε απώλειες δοντιών με γέφυρες ολοκεραμικές ή μεταλλοπορσελάνες ή εμφυτεύματα (  εφόσον υπάρχει επάρκεια οστού ή αναπλάθοντας οστό με μοσχεύματα ). Αποκαθίσταται  έτσι όχι μόνο η   σωστή σχέση και γωνία της άνω με την κάτω γνάθο αλλά και αναβαθμίζεται   η  αρχιτεκτονική των δοντιών και το χρώμα αν επιθυμούμε.
  2. Σε αποτριβές,  είτε με όψεις ρητίνης σε ένα ραντεβού είτε με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού αναβαθμίζοντας το χρώμα των δοντιών ή παραμένοντας στο ίδιο χρώμα. Ταυτόχρονα δίνεται στον ασθενή  νάρθηκας  ( μασελάκι) προς χρήση  σε καθημερινή βάση.
  3. Σε ελλιπείς οδοντιατρικές εργασίες  με αλλαγή τους  και επανασχεδιασμό τους  για να προληφθεί η καταστροφή των δοντιών. Έτσι ώστε να αποδοθεί  η σωστή σχέση της σύγκλεισης ,της μάσησης και ταυτόχρονα η  αισθητική.
  4. Σε δυσχρωμίες  με λεύκανση ( με laser ή και νάρθηκες λεύκανσης) ,  με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού, ή με όψεις πορσελάνης ή ολοκεραμικές  στεφάνες σε περισσότερα ραντεβού, αναδεικνύοντας έτσι ένα χαμόγελο φωτεινότερο, λευκότερο, νεανικό.

 Θέλω να τονίσω ότι ένα ωραίο χαμόγελο μας είναι απαραίτητο όχι μόνο για να δείχνουμε πιο νέοι αλλά γιατί χαμογελώντας αισθανόμαστε νεώτεροι.