Μετά την έγκριση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής για γυναίκες με νεοδιαγνωσθέντα προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών, τώρα οι επιστήμονες βρίσκονται ένα σκαλοπάτι ακόμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά σοβαρής νόσου.
Πλέον, στη φαρέτρα τους προστίθεται ένα ακόμη «όπλο», καθώς η χρήση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με πακλιταξέλη, τοποτεκάνη ή πεγκυλιωμένη λιποσωμική δοξορουβικίνη έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γυναίκες με υποτροπιάζοντα καρκίνο των ωοθηκών, ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία που είναι βασισμένη στην πλατίνα. Η μπεβασιζουμάμπη είναι η πρώτη βιολογική θεραπεία που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» αξιολογώντας τα αποτελέσματα της μελέτης φάσης ΙΙΙ AURELIA, στην οποία έλαβαν μέρος 361 γυναίκες με υποτροπιάζοντα – ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία με πλατίνα – καρκίνο των ωοθηκών. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η προσθήκη της μπεβασιζουμάμπης στη χημειοθεραπεία είχε ουσιαστικό και στατιστικά σημαντικό όφελος, αφού σχεδόν διπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου από 3,4 σε 6,7 μήνες.
Σημειώνεται ότι ο καρκίνος των ωοθηκών έχει την υψηλότερη θνησιμότητα από το σύνολο των γυναικολογικών καρκίνων. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαγιγνώσκονται σε ετήσια βάση 44.000 γυναίκες. Περίπου 7 στις 10 γυναίκες διαγιγνώσκονται με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Η μία στις τέσσερις που υποτροπιάζει μετά την αρχική θεραπεία (περισσότερες από 10.000 γυναίκες στην Ε.Ε. ετησίως), θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών ανθεκτικό στη χημειοθεραπεία με πλατίνα, ο οποίος είναι και ο πιο δύσκολος στην αντιμετώπιση τύπος καρκίνου.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιτρέπει τη χρήση της μπεβασιζουμάμπης σε συνδυασμό με πακλιταξέλη, τοποτεκάνη ή πεγκυλιωμένη λιποσωμική δοξορουβικίνη σε γυναίκες με υποτροπιάζοντα επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, των σαλπίγγων ή πρωτοπαθή καρκίνο του περιτοναίου, που είναι ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία με πλατίνα, οι οποίες έχουν λάβει μέχρι δύο προηγούμενα σχήματα χημειοθεραπείας και δεν έχουν ακολουθήσει θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη, άλλους αναστολείς του VEGF ή παράγοντες με στόχο τον VEGF-υποδοχέα.
Λίγα λόγια για τον καρκίνο των ωοθηκών
Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι κατά σειρά ο έβδομος καρκίνος που διαγιγνώσκεται συχνότερα στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται 230.000 περιστατικά το χρόνο και καταγράφονται 150.000 θάνατοι από τη νόσο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζονται 44.000 περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών κατ’ έτος και περίπου 30.000 γυναίκες θα χάσουν τη μάχη με το θάνατο. Τα συμπτώματα που πρέπει να παρακολουθούνται, είναι: επίμονη διάταση κοιλίας (φούσκωμα), κοιλιακό άλγος, ακανόνιστη περίοδος, απώλεια όρεξης, κόπωση, μεταβολή στην κινητικότητα του εντέρου ή αφύσικη κολπική αιμορραγία.
Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του όγκου αποτελεί την καθιερωμένη θεραπεία. Δυστυχώς όμως οι γυναίκες στην πλειοψηφία τους διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο – όταν ο καρκίνος έχει μεγαλώσει ή επεκταθεί – και χρήζουν περαιτέρω θεραπείας. Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να σχετίζεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις ενός αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), δηλαδή μίας πρωτεΐνης που σχετίζεται με την ανάπτυξη και επέκταση του όγκου.
Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr