← Πίσω στο blog

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον Εμπολα

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

ebola660_5Γράφει η Νίκη Κουλουμπή – Βιοπαθολόγος Μικροβιολόγος

Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι για μια σπάνια, σοβαρή, θανατηφόρα, ιογενή λοίμωξη. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους κυρίως, αλλά και ζώα.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με άμεση επαφή (αμυχές δέρματος ή βλεννογόνων), με αίμα, εκκρίσεις και άλλα σωματικά υγρά, πχ. σάλιο, ούρα, μολυσμένων ατόμων , καθώς και με έμμεση επαφή με αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Η σεξουαλική επαφή περιλαμβάνεται στους τρόπους μετάδοσης. Ο ιός ΔΕ μεταδίδεται αερογενώς, όπως η φυματίωση ή η γρίπη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2-21 ημέρες μετά από την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8-10 ημέρες. Η νόσος εισβάλλει με πυρετό, κακουχία, μυαλγία, πονοκέφαλο, πονόλαιμο. Στη συνέχεια, εμετό, ναυτία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, κα.

Κάποιoi ασθενείς εμφανίζουν αιμορραγικές εκδηλώσεις και πολυοργανική ανεπάρκεια. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ΔΕΝ υπάρχει εμβόλιο, ενώ η θεραπεία είναι συμπτωματική.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Αποφυγή ταξιδιού σε χώρες που ενδημεί ο ιός, όπως στη Δυτική Αφρική. Ο ιός σκοτώνεται με καλό πλύσιμο με σαπούνι, χλωρίνη και απολυμαντικά.