← Πίσω στο blog

Couple’s burnout: Τα 3 είδη κούρασης στις ερωτικές σχέσεις

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

coupleΓράφει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, Έρα Μουλάκη

Ο γάμος και ο έρωτας περιγράφονται καθημερινά σε βιβλία, παραμύθια και στις ταινίες με τέτοιο τρόπο που φαντάζουν σαν το απόλυτο όνειρο. «Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας», «Για πάντα μαζί», «και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Οι προσδοκίες μας από τον έρωτα, τον μοναδικό, τον ανεπανάληπτο, αυτόν που θα κρατήσει για μια ζωή, που όλα τα υπερνικά και αντέχει στο χρόνο και στις δυσκολίες είναι τόσες πολλές όσες και αυτές που έχουμε για τη ζωή μας.

Ο έρωτας λένε είναι τυφλός, και μπορεί εν μέρει να είναι αλήθεια γιατί όπως είπε και ο Νίτσε ερωτευόμαστε περισσότερο την επιθυμία μας για κάτι ή κάποιον.. παρά το ίδιο το αντικείμενο ή τον άνθρωπο.

Η αλήθεια είναι, πως και τυφλός να μην ήταν, με τόσα που περιμένουμε από τον έρωτα είναι σαν να φτιάχνουμε τις προδιαγραφές της ματαίωσης και της ψυχολογικής μας εξουθένωσης.

Η αποδυνάμωση της αγάπης σε μια σχέση γίνεται συνήθως σταδιακά και αθόρυβα. Όσο και να ψάξει κανείς στο πότε ξεκίνησε είναι δύσκολο να βρει αποδείξεις. Ίσως είναι στην απάντηση που δεν έδωσες, στο φιλί που δεν έδωσε, ή στο βλέμμα που έμεινε στο κενό να αναλογίζεται τις δουλείες της επόμενης μέρας και όχι στο πως νιώθει ο άλλος δίπλα.

Η εξουθένωση ορίζεται ως μια κατάσταση φυσικής, συναισθηματικής και νοητικής εξάντλησης που προκαλείται από χρόνια απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών ενός ατόμου και της πραγματικότητας που βιώνει .

Φυσική Εξουθένωση
Η φυσική εξουθένωση ορίζεται σαν μια κούραση που όμως δεν υποχωρεί παρά της αρκετές ώρες ύπνου. Μπορεί όλη μέρα να νιώθουν χωρίς ενέργεια και μία συνεχεία κόπωση και το βράδυ να μην μπορούν να κοιμηθούν. Οι εντάσεις από τους καβγάδες και τα λόγια που ξεστόμισε ο καθένας στριφογυρίζουν στο μυαλό και σφίγγουν το στομάχι. Ακόμα και όταν κοιμηθούν μπορεί να βλέπουν εφιάλτες με αποτέλεσμα να ξυπνούν κατάκοποι.

Πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι, εντερικά προβλήματα, αυχενικά, πόνοι στην πλάτη είναι κάποια από τα συνωδά συμπτώματα.

Συναισθηματική Εξουθένωση
Είναι η κατάσταση κατά την οποία τα άτομα νιώθουν ότι δεν έχουν κάτι άλλο να πουν ή να διασαφηνίσουν, δεν έχουν την διάθεση ούτε το κουράγιο να μπουν σε περαιτέρω διάλογο. Νιώθουν αποκαμωμένοι, άδειοι και ματαιωμένοι. Δεν πιστεύουν πως κάτι μπορεί να αλλάξει. Κάθε μέρα μοιάζει Γολγοθάς και όση ενέργεια έχουν την κρατούν για να αντέξουν στη δουλειά και να φροντίσουν στοιχειωδώς τα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr