← Πίσω στο blog

Νέα μέθοδος για την αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου

Δείτε όλα τα άρθρα του NowDoctor.gr

paxyenteroΓράφει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος – Πρόεδρος  της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής και  Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Περιστερίου

Δια μέσου του ορθού, χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα  και με τη χρήση μικροχειρουργικών εργαλείων και κάμερας υψηλής ευκρίνειας γίνονται πλέον μεγάλος αριθμός επεμβάσεων για την αντιμετώπιση παθήσεων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου!

Η νέα μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και  ονομάζεται Διαπρωκτική Ενδοσκοπική Μικροχειρουργική (ΤΕΜ).

 Με τη μέθοδο αυτή αποφεύγονται οι τομές τόσο της ανοιχτής όσο και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στην κοιλιακή χώρα του ασθενή, ενώ ελαχιστοποιούνται οι παρενέργειες οι επιπλοκές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κλινικών από μεγάλα Νοσοκομεία χωρών του εξωτερικού, τα αποτελέσματα της  νέας μεθόδου είναι εξαιρετικά για τους ασθενείς.

Με τη νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αφαιρούμε πιο εύκολα καλοήθεις πρωκτικούς πολύποδες, όγκους, μορφώματα και συγκεκριμένους τύπους πρωκτοορθικών καρκίνων αρχικού σταδίου, αποκαθιστώντας και την πρόπτωση του εντέρου.

Μάλιστα είναι εξαιρετικά ευεργετική σε ασθενείς με κακοήθεια διότι με αυστηρά συγκεκριμένες ενδείξεις αφαιρείται ο όγκος και ο ασθενής γλιτώνει την παρά φύση έδρα (κολοστομία) και το χειρουργείο που απαιτεί το άνοιγμα της κοιλιακής χώρας.

Επίσης για μορφώματα, που δεν γίνεται να αφαιρεθούν κατά την κολονοσκόπηση, η ΤΕΜ δίνει λύση.

Η ΤΕΜ γίνεται σε επιλεγμένα Ιατρικά κέντρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εφαρμόζεται και στη χώρα μας, στο Ιατρικό Περιστερίου, από την ομάδα μου, προσφέροντας πολλά οφέλη στους ασθενείς, ενώ έχει αλλάξει προς το καλύτερο τη χειρουργική του παχέος εντέρου και του ορθού, αφού στο παρελθόν η χειρουργική αφαίρεση πρωκτικών όγκων πάντα απαιτούσε μεγάλα χειρουργεία ανοικτής κοιλιάς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ  ΤΕΜ

Μερικά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα μέθοδος είναι:

  • O χειρουργός μπορεί να φτάσει με καλύτερη ορατότητα και ακρίβεια βαθειά μέσα στο ορθό.
  • Απουσία χειρουργικής τομής
  • Ελάχιστη αιμορραγία
  • Ελάχιστες επιπλοκές και επίπτωση σε φλεγμονές
  • Απουσία κινδύνου μετεγχειρητικού ειλεού
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Μικρότερο κόστος για τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο
  • Ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Αποφυγή κολοστομίας ( παρά φύση έδρα)